Top
Groener leven voor de wereld van morgen

Groener leven voor de wereld van morgen: deze millennials gingen je voor

Tekst: Maxime Paulis

Denk je aan jongeren en duurzaamheid? Dan denk je hoogstwaarschijnlijk aan Greta Thunberg. Well, think again: er zijn nog véél meer jongeren die, ieder op hun eigen manier, een steentje bijdragen aan een duurzamere samenleving. Zo ook Britt Dragstra (22) en Ryan Rijnders (23). Deze millennials zijn dagelijks bezig de wereld beetje bij beetje groener te maken.

Britt zette de eerste stappen naar een duurzame levensstijl, door minder vlees te eten. “Ik vond het niet chill om van dat roze vlees uit de supermarkt te kopen,” vertelt Britt. “Dus toen ben ik gaan kijken naar vegetarische alternatieven.” Ook Ryan begon met het stoppen van vlees eten: “Na het zien van de documentaire What the Health, ben ik daar cold turkey mee gestopt.”

Ieder zijn eigen manier

Tegenwoordig is zijn ze op veel meer vlakken bezig met duurzaamheid. Als voorzitter van Studenten voor Morgen, denkt Britt samen met andere studenten mee over plannen om het Nederlandse onderwijs te verduurzamen. “Enkele projecten zijn de Student Energy Race, waarmee we studenten bewust willen maken over energieverbruik in studentenhuizen, en de Sustainabul: een jaarlijkse duurzaamheidsranking van onderwijsinstellingen,” legt Britt uit. Ook is ze actief bij AGREEn, een organisatie die bedrijven helpt bij het vinden van een duurzame oplossing voor allerlei problemen.

Ryan zoekt het meer op persoonlijk gebied. Hij eet vegetarisch en zoveel mogelijk plantaardig. Bij hem in de keukenla vind je bamboe rietjes en geen plastic zakjes. Herbruikbare boterhamzakjes en kunststof bewaarbakjes worden gebruikt om eten in te bewaren of mee te nemen voor onderweg. “Ik ga regelmatig in mijn eigen omgeving afval opruimen. Van de gemeente heb ik een vuilniszak en knijptang gekregen,” vertelt hij. “En ik kom van alles tegen: van koffers tot schoenen en lege trays met blikjes. Zo houd ik mijn eigen leefomgeving schoon.”

 

Groener leven voor de wereld van morgenGroener leven voor de wereld van morgen

Spread the word

Kleine veranderingen in ons dagelijks leven kunnen al veel veranderen. “Praat eens met anderen over duurzaamheid. Je hoeft het niet steeds te benadrukken, dat schrikt juist af,” legt Ryan uit. “Deel je ervaringen met anderen. Ik ben via websites en social media in contact gekomen met anderen die duurzaam leven.” Juist dat community gevoel, het samen doen, is een belangrijk iets. “Het is leuk om clubs of verenigingen op te zoeken die daar mee bezig zijn,” vult Britt aan. “In je eentje naar zo’n klimaatmars gaan is best heftig, maar als je met een groep gaat geeft dat een empowering gevoel.” Samen maak je het verschil, voor jezelf en voor elkaar. Want duurzaamheid is volgens Ryan ‘zorgen voor onze planeet en indirect voor elkaar’. Daar voegt Britt nog aan toe: “Mijn keuzes mogen geen invloed hebben op de rest van de wereld.”

Wat vindt u van dit artikel?

Voor Krant van de Aarde ga ik in gesprek met mijn generatiegenoten - die millennials, u kent ze wel – over van alles wat met duurzaamheid en de natuur te maken heeft. Daarnaast schrijf ik regelmatig over het vrijeschoolonderwijs in Nederland.