Top
tafelen

Filosofisch tafelen bij Odin

Tekst: Merle Koomans

Aansluitend op de documentaireserie en het boek Food for Thought hebben Odin, KRO-NCRV, FONDrotterdam en Viewpoint Productions dit najaar 3 filosofische diners georganiseerd. Op Odin-boerderij De Beersche Hoeve, in de Botanische Tuinen in Utrecht en op het distributiecentrum van biologische voedselcoöperatie Odin in Geldermalsen. Met steeds weer een andere groep deelnemers zijn we aan de hand van een voedsel gerelateerd thema samen met een filosoof en chef Gilbert in gesprek gegaan over de manier waarop wij eten produceren en de gevolgen daarvan.

De derde bijeenkomst, op zaterdag 16 november j.l. in Geldermalsen, was ik er zelf bij. Hoofdthema van deze avond was transparantie in de voedselketen. Voordat we het hier met elkaar over gingen hebben, heb ik de 22 gasten eerst iets verteld over Odin, gevolgd door een rondleiding door onze magazijnen. In ons distributiecentrum in Geldermalsen draait alles om verse biologische en biodynamische producten: groenten en fruit, kaas, zuivel, vlees en vegaproducten, delicatessen. We hebben grotere en kleinere magazijnen, van waaruit de bestellingen voor onze klanten (m.n. winkels, restaurants en instellingen) worden verzameld. Elke productgroep heeft zijn eigen hal en temperatuurbehoefte. Wist je bijvoorbeeld dat bananen en pompoenen absoluut niet van kou houden en dus niet samen met de wortels en de boerenkool in dezelfde (koude) ruimte opgeslagen kunnen worden? 

Na de rondleiding gingen we aan tafel en schotelde chef Gilbert ons samen met filosoof Clemens Driessen het eerste dilemma voor: wat is minder erg, voedsel van iets verder weg of geteeld in een verwarmde kas? En hoe zit het met niet biologisch van dichtbij versus wel biologisch van iets verder weg? Genietend van het heerlijke voorgerecht kwam op tafel dat korte afstanden heel belangrijk zijn, maar dat het niet voldoende is om alleen daar naar te kijken. 

Het gaat ook om andere belastingen voor natuur en milieu, sociale aspecten, prijsopbouw, duurzame relaties. We constateerden dat het voor een consument

best lastig is om van alle producten zoveel te weten dat je weloverwogen keuzes kunt maken. Dus dat daar voor Odin wel een belangrijke taak ligt, om die keuzes goed te maken en daarover open en eerlijk te vertellen. Soms ook waarom er toch een compromis moet worden gesloten. Van voorgerecht gingen we door naar hoofdgerecht en toetje. We discussieerden met elkaar of biologisch de wereld nu wel of niet kan voeden. Over de dilemmaís van verpakkingen. Over vertrouwen. We eindigden voldaan en vol nieuwe vragen. Maar met de hoofdgedachte dat het gaat om het delen van eerlijke informatie over herkomst en samenstelling van producten en de afwegingen die er gemaakt zijn in de keten van boer tot bord. Zodat je bij het boodschappen doen erop kunt vertrouwen dat je de juiste keuzes kunt maken. En dat je weet dat de producten in jou mandje Keuringsdienst van Waarde-proof zijn. Een mooie avond, voor herhaling vatbaar wat mij betreft. Laten we vooral vaker met elkaar de goede gesprekken hebben over dit soort onderwerpen. En waar kan dat beter dan aan tafel, met goed gezelschap en genietend van de producten waar het om gaat.

Merle Koomans

Voorzitter Odin Foodcoop

www.odin.nl

Wat vindt u van dit artikel?

De Krant van de Aarde is een positief en redactioneel onafhankelijk medium. Authenticiteit, innovatie en natuur zijn thema’s waar de krant voor staat. De krant biedt lezers inspiratie waarmee ze hun vanzelfsprekend duurzame leefstijl invulling kunnen geven. Terugkerende rubrieken zijn voeding, gezondheid, wonen, vrije tijd, cultuur en mode. Naast inspirerend is de Krant van de Aarde spraakmakend op het gebied van duurzaamheidskwesties.