Top

Fast fashion-verslaving

Tekst: Frans van der Beek | Beeld: Bigstock

In de laatste twintig jaar is de kledingindustrie ontploft en is de productie verdubbeld. Met als gevolg dat de wereld verslaafd is geraakt aan wegwerpmode.

Kopen, kopen…

Nederlanders zijn 60% meer mode gaan kopen, waarvan een derde met het kaartje er nog aan in de kast blijft liggen. De kledingindustrie is daardoor verantwoordelijk voor een tiende van de CO2-uitstoot, meer dan de internationale luchtvaart en de containerschepen samen.

Daar blijft het niet bij. Milieuvervuiling door chemicaliën en verf en de uitbuiting van mensen in lagelonenlanden doen er nog een schepje bovenop.

Journalist Sarah Vandoorne besloot in deze materie te duiken en reisde de hele wereld over om met eigen ogen te zien hoe onze verslaving aan wegwerpmode de rivieren in Azië vervuilt en de afgedankte kleding uiteindelijk in zee spoelt. In haar podcast De Klimaatkwestie zoekt ze uit hoe we kunnen afkicken van die modieuze idioterie. Luister maar en je zult nooit meer online kleding bestellen, want als die wordt teruggestuurd (past niet of bevalt niet) wordt die ook vernietigd. Minder mode moet!

Wat vindt u van dit artikel?

Frans van der Beek was een van de vaste presentatoren in de gouden tijd toen Radio Veronica vanaf de Noordzee programma’s maakte voor een miljoenenpubliek. Later werd hij nieuwslezer en de eerste hoofdredacteur van de Veronica Gids. Daarna kwamen er prachtige tijden bij de Veronica Omroep Organisatie (VOO) en grote magazine ’s zoals Penthouse. Voor de Krant van de Aarde volgt Frans de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid op de voet. Hij ergert zich aan de wijze waarop we van de Aarde lenen en weigeren om terug te betalen. En is blij met initiatieven die het welzijn van de planeet bevorderen. Frans geeft een rode kaart aan iedereen die het milieu en de natuur vernietigt en prijst met een groene kaart alle inspanningen die het leefklimaat bevorderen of herstellen. Suggesties zijn welkom op fhjvanderbeek@gmail.com.