Top
Epen

Epen Bronnenland

Tekst: Leonie Kohl | Fotografie: VVV Zuid-Limburg

Molens, water en koeien, daarbij denk je aan Holland. Voeg daar glooiende heuvels, steile hellingbossen en idyllische bronbeekjes aan toe en je bent opeens in Zuid-Limburg. Er zijn hier geen zeeën en meren, maar het is juist het water dat deze on-Nederlandse, groene oase creëert. Dat water komt in Epen zomaar aan de oppervlakte. Dit weelderige bronnengebied is een lust voor planten, dieren en wandelaars.

Het Zuid-Limburgse Epen is drassig, dat vonden de Germanen al. Niet verwonderlijk dat de naam Epen afstamt van het Germaanse woord apa, dat water betekent. Er zijn talloze bronnen die opwellen tot bronbeekjes en uitmonden in het snelst stromende riviertje van Nederland: de Geul. Voordat het water de Geul bereikt, is het water wel 20 tot 110 jaar onderweg. Gefilterd door de verschillende steenlagen en vol met mineralen, zorgt het zuivere water voor een uniek microklimaat in dit bronnenland en trekt daarmee bijzondere flora en fauna aan. heeft een vrij constante temperatuur.

Er is hier een eigen en minuscuul habitat ontstaan voor soorten zoals de blinde vlokreeft, kokerjuffers en de zeldzame vuursalamander. Zinkafzettingen uit allang gestaakte, vervuilende industrieën zorgen voor extra bijzondere soorten flora zoals het zinkviooltje en de zinkboerenkers.

Al meer dan honderd jaar geleden werd deze streek geroemd als wandelparadijs. Hiervoor gaf de Amsterdamse onderwijzer en natuurbeschermer Eli Heimans het startsein in zijn boekje Uit ons Krijtland. Tijdens één van de drie wandelingen door Epen Bronnenland passeer je de Heimansgroeve. Dit is een uniek geologisch monument en de enige plek in Nederland waar je 350.000 jaar terug in de tijd kunt kijken naar prehistorische rotsformaties. Andere hoogtepunten uit de wandelingen zijn het kleinste natuurreservaat van Nederland en de onovertroffen uitzichten over het Geuldal tot ver in België en de Duitse Eifel.

Vergeet als je gaat wandelen in dit gebied niet om waterdichte schoenen mee te nemen. Die komen zeker van pas. Voor meer info en voorpret kijk op: epen-limburg.nl/bronnenland.

Langs de weg staan informatieborden en de routes zijn goed gemarkeerd. Het wandelboekje Epen Bronnenland met de drie routes is beschikbaar bij de VVV-winkel en lokale  ondernemers.

Wat is een bron?

Een bron is een plek waar grondwater op een natuurlijke en geconcentreerde manier opwelt uit de bodem. Aan het begin van elke rivier, hoe groot en woest hij ook is, ligt een klein bronnetje. Bronnen komen vaak op plekken voor waar grondlagen het water slecht doorlaten. In Zuid-Limburg zijn er andere grondsoorten dan in de rest van het land, zoals het kleiachtige löss en het kalksteen dat slecht water doorlaat, hetgeen bronvorming stimuleert.

Epen
Geuldal

Bronwater vroeger en nu

Het zuivere bronwater werd in en rondom Epen tot ver in de jaren zeventig gebruikt als lokale drinkwatervoorziening, maar ook voor het vullen van kasteelvijvers, het koelen van melk en het kweken van forellen. Krijg je tijdens je wandeling dorst, dan is het maar beter om je eigen drinkwater mee te nemen. Door bemesting in de landbouw is het water nu niet meer drinkbaar.

Wat vindt u van dit artikel?

Het liefst doe ik alleen maar leuke dingen. Daarom richt ik me met mijn teksten op organisaties in food, horeca en toerisme. Hier zitten voor mij de mooiste verhalen verstopt. Als storyteller breng ik die verhalen over op jouw publiek, op een manier die past bij jouw organisatie.