Top

Drinkwater in gevaar

Tekst: Frans van der Beek | Beeld: Bigstock

Medicijnresten, PFAS en microplastics vormen een groeiend probleem bij het zuiveren van rioolwater.

Wie betaalt?

Een verbetering van die zuivering zou volgens een expert elke Nederlander twintig euro gaan kosten. Een schijntje als het om onze gezondheid gaat.

De Europese Commissie wil strengere regels voor waterkwaliteit en legt de bal voor de voeten van farmaceuten. Die zou de rekening voor het verwijderen van medicijnresten moeten betalen.

Carla Vos van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen is het daar niet mee eens. “Wij doen al heel veel aan de vergroening van de farmacie, maar dit betreft de hele keten, dus ook ziekenhuizen, artsen, apothekers en patiënten. Wij kunnen niet verantwoordelijk worden gehouden voor wat zij met medicijnen doen.” Vos pleit daarom voor een aanpak door de gehele keten als oplossing. Dat wordt een helse klus en zal nog lang duren. Intussen loopt ons drinkwater gevaar.

Wat vindt u van dit artikel?

Frans van der Beek was een van de vaste presentatoren in de gouden tijd toen Radio Veronica vanaf de Noordzee programma’s maakte voor een miljoenenpubliek. Later werd hij nieuwslezer en de eerste hoofdredacteur van de Veronica Gids. Daarna kwamen er prachtige tijden bij de Veronica Omroep Organisatie (VOO) en grote magazine ’s zoals Penthouse. Voor de Krant van de Aarde volgt Frans de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid op de voet. Hij ergert zich aan de wijze waarop we van de Aarde lenen en weigeren om terug te betalen. En is blij met initiatieven die het welzijn van de planeet bevorderen. Frans geeft een rode kaart aan iedereen die het milieu en de natuur vernietigt en prijst met een groene kaart alle inspanningen die het leefklimaat bevorderen of herstellen. Suggesties zijn welkom op fhjvanderbeek@gmail.com.