Top
Column Demeter - Heilige boontjes

Column Demeter – Heilige boontjes

Bert van Ruitenbeek, directeur Stichting Demeter, het kwaliteitskeurmerk voor biodynamische landbouw en voeding

Cabaretier Claudia de Breij vertelt in haar laatste show dat ‘de duivel’ niets anders is dan een stemmetje dat zegt dat ‘het goede niet bestaat’. Immers in dat geval kunnen we altijd grappen maken dat anderen er wellicht nog een veel groter potje van maken….’als ik niet op vliegvakantie ga, dan gaat de ander wel, als wij minder vlees eten, eten de Chinezen het wel op.’ Ofwel mijn gedrag maakt toch het verschil niet. Proost! Jouw – ik ga er even vanuit dat u als lezer van de Krant van de Aarde wel probeert bewuste keuzes te maken — als saai heilig boontje achterlatend.

Inmiddels bijten we ons zelf stevig in de staart als mensheid. Dat kan een opgejaagd gevoel geven. Hoe moet het verder? Het nieuws is inmiddels meer een soort uitgebreid rampen-weerbericht aan het worden – Vanuit het materiele groei-denken worden ‘grote’ oplossingen aangedragen…met techniek gaan we ons eruit redden, maar we moeten blijven ‘groeien’. Maar de oplossing zal eerder zitten in het vertragen en verbinding zoeken met jezelf en de natuur. Weg bij een puur materiele groei naar een geestelijke groei en ontwikkeling, daar zit gelukkig alle ruimte!
En daarmee zijn we bij de biodynamische landbouw terecht gekomen.

Daar waar boeren en tuinders overal de samenhang zoeken ,met bodem, plant, mens, dier, landschap en kosmos. Wetend dat de natuur zich niet laat opjagen, maar dat planten en vanuit het ritme van de dagen en de seizoenen tot groei en rijping moet komen. Als we ons daar nou eens bij proberen aan te sluiten. Vanuit respect voor de aarde boontjes produceren, zonder gif en kunstmest. Soms ook echte ‘heilige boontjes’’ (ze bestaan….) En je kan en mag er van genieten…is helemaal niet saai!

Wat vindt u van dit artikel?

Na de School voor de Journalistiek, twee jaar Nederlandse taal- en letterkunde gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens mijn studie heb ik achtergrondartikelen geschreven voor het wetenschapskatern van NRC-Handelsblad. Sinds januari 2010 parttime directeur bij Stichting Demeter. Stichting Demeter zorgt voor certificering en promotie van het internationale Demeter-keurmerk voor voedsel uit de biodynamsiche landbouw.