Top

Aardedans, een hommage aan Moeder Aarde

Tekst: Gia van den Akker | Beeld: De Schaapjesfabriek

DeDae: dutch eurythmy dance ensemble danst Aardedans en wordt in 2024 onderdeel van de feestelijke jubileumvieringen van het 100 jarig bestaan van Demeter en de biologisch dynamische landbouw. Wat is Aardedans? En wie is DeDae?

De Aarde staat centraal in de performance ‘Aardedans’ van het jonge euritmie-ensemble DeDae. ‘Aardedans’ is een artistieke oproep voor een liefdevolle verbinding met de Aarde. We kiezen ervoor niet te gaan protesteren, maar we staan op onze manier op voor de rechten van de Aarde. Daarom danst DeDae voor de Aarde.

De aarde is een iemand, is een JIJ

De vraag naar de verhouding tussen mens en Aarde was nog nooit zo urgent. De Aarde is het meest kostbare en kwetsbare tegelijkertijd, ons leven hangt ervan af. Wij geloven dat alles wat positieve aandacht krijgt, groeit. En dus laten we de kwetsbaarheid en schoonheid van de Aarde zien middels euritmie-dans. We dansen de verbinding met de Aarde, de bodem, de regenworm, de elementen water, lucht, en vuur, de planten en specifiek de bomen. Zo krijgt de Aarde een eigen stem door middel van dans. We houden ook een spiegel voor en dansen de stem van een boerin en de impact van de industriële landbouw. De performance is interactief, het publiek komt dichtbij, wordt onderdeel, zoals wij onderdeel zijn van de Aarde en haar leven.

Deze performance is een oproep; hoe willen we met de Aarde omgaan? Wijzelf kiezen voor een verhouding gebaseerd op respect en liefde. Wij maken deel uit van de Aarde en worden keihard geraakt door wat we om ons heen zien aan bijensterfte, verlies aan andere diersoorten en plantensoorten, watervervuiling, verstoring van seizoenen en ga zo maar door.

Het ensemble

Wij zijn een jong internationaal ensemble van vijf jonge euritmiedansers, één percussionist, één acteur en één celliste; we maken ons zorgen over onze toekomst! DeDae bestaat sinds september 2021 en werkt met Gia van den Akker als artistieke leiding. DeDae maakt performances over actuele thema’s voor volwassenen en kinderen, reist langs scholen en zorginstellingen, speelt op boerderijen en andere locaties. De leden van DeDae zijn intens verbonden met de Aarde, Juliette Reijnen woont op voormalig BD bedrijf de Klaverhof, Marie Pierre  Murigneux is opgegegroeid op de boerderij in Frankrijk, Gia heeft 14 jaar op een wijnboerderij geleefd. Ook Susanne Visbeen, Tanja Rudenko (Estland) en Marthy Hecker houden intens van de Aarde en de natuur überhaupt.

De weg naar ‘Aardedans’

Tijdens het creatieproces van ‘Aardedans’ bezocht DeDae verschillende boerderijen en sprak met boeren, zoals René Groenen op de Beersche Hoeve en Frans van Laer op Boerderij Moervliet. We lieten ons inspireren door hun ervaringen over gezondmakende landbouw. Jan Diek van Mansvelt, wetenschapper en biosoof, nam ons mee in de wonderlijke wereld van onze bodem. DeDae ging twee dagen in residentie bij de zorginstelling de Bronlaak, waar de bewoners werken op een boerderij onder leiding van Erwin Jansen. Het fundament voor ‘Aardedans’ is sterk gebaseerd op onze eigen ervaringen en die we bij deze verschillende biodynamische bedrijven hebben opgedaan.

Vanuit onze motieven en de dialoog met de boeren ontstond de choreografie vanuit vragen als: Wat zijn er voor bewegingen in en onder de Aarde? Hoe groeien planten? Wat is composteren? Wat doen preparaten? Hoe zou je dat kunnen dansen? Hoe klinkt de stem van de Aarde? Wat zou de Aarde, wat zouden de bomen ons willen vertellen? Welke zichtbare en onzichtbare krachten zie ik of voel ik?

Gedeeld met publiek

Juist omdat we in de euritmie holistisch werken, net als in de biologisch-dynamische landbouw, en de werking uit de kosmos van de planeten en sterren integreren versterken we elkaar in onze boodschap! In 2023 heeft DeDae ‘Aardedans’ op verschillende biologische, biodynamische boerderijen/fruittuinen gedeeld met publiek. De boeren bij wie de voorstelling heeft plaatsgevonden zijn diep geraakt. In samenwerking met de vereniging voor biologisch-dynamische landbouw, en met steun van de Triodos foundation en de Avin wordt Aardedans onderdeel van de feestelijke jubileumviering van 100 jaar biologisch-dynamische landbouw.

‘Aardedans’ is vanaf 24 april te zien op biodynamische boerderijen en zorginstellingen. DeDae zal van 14-19 juli ook een Aardedans-zomerweek organiseren op OlmenEs in Apelschaa.

U kunt informatie vinden op www.dedae.nl of mailen aan zakelijk@dedae.nl

Enkele reacties van het publiek uit ons gastenboek:

‘Indrukwekkend. Help mee de Aarde te bewerken. We hebben jullie nodig.’ – Boer Wim

‘Intens genoten en onder de indruk geraakt… en aangeraakt.’ – Boerin Rieke

‘Dank jullie wel. Ik ben diep geraakt door jullie belichaming en verwoording van de Aarde-boodschap.’– Taco en boerin Tineke

‘Thank you very, very, very much! I’m very impressed and sad – how do we treat Mother Earth? Very important work you make!’ – bezoeker

‘Dank jullie wel voor dit prachtige initiatief en heel veel succes!’ – bezoeker

‘Bijzonder hoe jullie deze thema’s grond geven. Heel veel dank!’ – bezoeker

Data in 2024:

  • Zondag 19 mei – Warmonderhof – Dronten
  • Donderdag 23 mei  – Vrije hogeschool Vlissingen bovenbouw – Vlisssingen
  • Zondag 26 mei – Fruittuin van West – Amsterdam
  • Zaterdag 1 juni – Stadsboerderij – Almere
  • Zondag 2 juni – De Eemstuin – Uithuizermeeden
  • Zaterdag 8 juni – Kaasboerderij Noorderlicht – Noordeloos
  • Zondag 9 juni – Boerderij Veld en Beek – Doorwerth
  • Zaterdag 15 juni – ‘t Leeuweriksveld – Emmen
  • Zondag 16 juni – Genneper Hoeve – Eindhoven
  • Zondag 23 juni – Hooge Kamp – Beemte Broekland

Wat vindt u van dit artikel?