Top

Rimpels: accepteren, voorkomen of weg laten spuiten?

Twee experts aan het woord over anti-aging

anti-aging2
Kristel van Wingerden

anti-aging2
Paul Musarella



Tekst: Jolien Scholte

Feelgood-coach Kristel van Wingerden en natuur- en esthetisch arts Paul Musarella richten zich allebei op anti-aging, oftewel het zo optimaal mogelijk ouder worden. Van Wingerden vindt een gezonde leefstijl en hoe je naar jezelf kijkt het belangrijkste: ‘Iemand die zichzelf accepteert is niet bezig met rimpels tellen’. Musarella gaat een stap verder met cosmetische ingrepen: ‘Rimpels gaan niet vanzelf weg’.

“De klok kun je niet stilzetten, en aan de zwaartekracht valt ook niet veel te doen”, stelt feelgood-coach Kristel van Wingerden. Het verouderingsproces gaat door. Anti-aging in de letterlijke is dus niet mogelijk. Zowel Van Wingerden als natuur- en esthetisch arts Paul Musarella spreken liever over gezond en zo optimaal mogelijk ouder worden.

Het verouderingsproces een halt toeroepen kan dus niet, maar volgens Van Wingerden zijn er wel factoren die het verouderen onnodig kunnen versnellen. “Stress is een belangrijk voorbeeld. Als je mensen kunt leren om controle te krijgen over hun stress, dan is dat een waardevolle vorm van anti-aging. Andere factoren die veroudering kunnen versnellen zijn roken, veel zonnen, weinig slapen, maar ook overgewicht of te veel en te extreem sporten zoals het lopen van marathons.”

Er zijn factoren die het verouderen onnodig versnellen

Anti-aging gaat om preventie
Dokter Musarella ziet anti-aging als het optimaliseren en daarmee verjongen van de lichaamsfuncties. Anti-aging is vooral preventie, benadrukt hij. “Als je boven de 70 of 80 bent, ben je al te laat. Dat geldt ook voor mensen die er hun hele leven slechte gewoontes op na hebben gehouden. Dan zijn de organen al te beschadigd. Dat kun je wel verbeteren, maar je hebt nooit optimale resultaten.” Anti-aging is juist het gezond houden van het lichaam, naarmate het ouder wordt.

Het is daarom helemaal niet raar om al op je dertigste of veertigste te beginnen met anti-aging, stelt Musarella. “Natuurlijk niet met facelifts. Anti-aging is meer een manier van leven. Op je 25ste is het lichaam optimaal in vorm, daarna wordt het minder. Je kunt het verouderen minder snel laten verlopen door weinig alcohol en veel water te drinken, genoeg te bewegen, goed te slapen, positief te denken en je stress te managen. Van Wingerden vult aan: “Eet zoveel mogelijk puur, stop met roken en mediteer regelmatig. Uit vele onderzoeken blijkt dat meditatie een natuurlijke vorm van anti-aging is: je voelt je gegarandeerd jonger!”

Uit vele onderzoeken blijkt dat meditatie een natuurlijke vorm van anti-aging is


‘Als je jezelf accepteert ben je minder bezig met rimpels tellen’
Volgens Van Wingerden gaat anti-aging vooral om hoe je jezelf verzorgt, van binnen en van buiten. Niet alleen fysiek, maar juist ook mentaal. “Iemand die straalt en lacht kan er veel jonger uit zien. En iemand die bijvoorbeeld ongelukkig is met zijn werk of tegen een depressie aan zit kan er veel ouder uit zien.” Volgens de feelgood-coach is het vooral belangrijk hoe je naar jezelf kijkt. “Als je jezelf accepteert, en weet dat je een prachtig mens bent, ben je minder bezig met rimpels tellen. Niets is mooier dan iemand die lekker in zijn vel zit: de energie die je uitstraalt is ontzettend aantrekkelijk!” Het devies van Van Wingerden is dan ook: werk vooral aan de binnenkant.

‘Eerst de binnenkant, dan de buitenkant’
Musarella’s benadering is: eerst de binnenkant, dan de buitenkant. “Dus eerst kijken naar iemands leefpatroon en psyche en daarna pas een ingreep aan de buitenkant. Want schoonheid zit van binnen én van buiten.” Hij erkent het nut van het leefpatroon en het behandelen van de psyche, en ziet dit ook als een eventueel voortraject voor een ingreep. “De korte termijn benadering met botox en liften: daar doe ik niet aan mee. Je kunt de oogleden liften, maar als je doorgaat met slecht slapen, slecht eten en roken, of nog depressief bent, heeft zo’n lift geen nut.” De buitenkant is dus afhankelijk van de binnenkant. Is het dan volgens Musarella ook mogelijk om alleen de binnenkant te behandelen? “Als je jong bent wel. Maar als je al rimpels hebt, is het al te ver. Die gaan niet vanzelf weg, dus dan kun je een ingreep overwegen. Mensen komen voor het totaalpakket naar mijn praktijk.”

“Ik werk alleen met natuurlijke middelen zoals injecties met eigen vet.”

Het zijn van natuurarts én esthetisch arts lijkt lastig verenigbaar, omdat een cosmetische ingreep per definitie niet natuurlijk is. Musarella ziet dit niet als een probleem. “Als de patiënt het wil en daar gelukkig van wordt, is het goed. Wel dient de arts aan te geven wat verantwoord is en wat niet.” Zo is Musarella erg voorzichtig met botox en siliconen borstimplantaten.

“Ik werk alleen met natuurlijke middelen zoals injecties met eigen vet. Dat haal je weg bij de buikregio, en spuit je in de gezichtsrimpels. Of inspuitingen met eigen gecentrifugeerd bloed, de Vampire Lift.” Musarella maakt ook gebruik van hyaluronzuur en Sculptra (melkzuurpolymeren) om de aanmaak van collageen te stimuleren.

Hormoonpillen zijn geen bonbons
Daarnaast behandelt Musarella ook met natuurlijke hormonen. “Bijvoorbeeld bij vrouwen in de menopauze. Zij verouderen heel snel, en willen geen hangende huid. Door hormoonbehandeling met bio-identieke hormonen vertraag je het verouderingsproces.” Is hormonen voorschrijven voor iets natuurlijks als de menopauze niet een erg grote stap? “In Amerika niet, maar in Nederland wel”, stelt de dokter. “Natuurlijk kijk je eerst zorgvuldig of de patiënt er beter van wordt en of het verantwoord is. Het zijn natuurlijk geen bonbons, maar je kunt het prima voorschrijven na een bloedonderzoek.”

“Het gaat om de optimale manier vinden om oud te worden.”


Controversieel in Nederland
Nederland loopt twintig jaar achter op Amerika, meent Musarella. “In Nederland is anti-aging relatief nieuw, en controversieel. Het gaat enigszins tegen de calvinistische cultuur in. Als je naar de huisarts gaat omdat je je moe voelt en zoveel rimpels hebt, zegt de huisarts dat dat de natuur is. In Amerika zijn mensen veel meer bezig met presteren en innoveren.” Natuurlijk moet je accepteren dat je oud wordt, stelt hij. “Maar waarom moet je accepteren dat je je oud voelt en er oud uitziet? Ik zie het niet als ego-tripperig of wanhopig: het gaat om de optimale manier vinden om oud te worden.”

Musarella noemt zichzelf een pionier met zijn concept van anti-aging, dat hij liever ‘healthy-aging’ noemt. “Ik denk dat het in Nederland wel meer gemeengoed zal worden, maar het is goed om nuchter te blijven. In de Verenigde Staten gaan ze soms te ver, bijvoorbeeld door behandeling met gevaarlijke groeihormonen.” En wat als er een patiënt bij dokter Musarella komt die naar zijn idee ‘te ver’ wil gaan? “Een meisje van 20 dat een facelift wil, stuur ik niet door naar de plastisch chirurg, maar probeer ik ervan te overtuigen met een psycholoog te gaan praten.”

[box title=”Verouderen: hoe zit dat fysiek?” bg_color=”#8ba533″ align=”center” text_color=”#ffffff”]Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat biologische veroudering te maken heeft met de lengte van je telomeren. Een telomeer is een stukje DNA aan het uiteinde van een chromosoom. Van Wingerden: “Vergelijk het met een soort beschermingskapje. Zoals het stukje plastic aan het uiteinde van een schoenveter.” Bij iedere celdeling wordt de telomeer een stukje korter. Wanneer hij te kort wordt loopt het DNA van de chromosoom schade op, vergelijkbaar met een rafelende veter. “De cel kan zich dan niet meer delen, en gaat uiteindelijk dood. Menselijke cellen bereiken dit stadium na zo’n vijftig tot zestig keer delen. Deze dode cellen zorgen voor veroudering.[/box]

Wat vindt u van dit artikel?