Top

Zinloze vissterfte

Tekst: Frans van der Beek | Beeld: Dreamstime

Veel vissen die bij de bodemsleepnetvisserij op platvis worden meegevangen, overleven dit niet. Wekelijks sterven zo miljoenen dieren, becijferden Tilburgse onderzoekers. Voor elke gevangen platvis, zoals een tong of een schol zijn ten minste 38 andere zeedieren doodgegaan. Dat betreft bijvangsten van bijvoorbeeld krabben, kreeften en andere dieren, die overboord worden gezet.

In de verdrukking

Die vissen zitten in een net dat vooral stampvol zit met krabben, zeesterren en rommel van de bodem. Als een vis daar meer dan een uur tussengeperst zit en hij wordt dan ineens naar boven gehaald bij een veel lagere druk, dan overleeft de zwemblaas, en dus de vis, dat meestal niet. Per gevangen platvis zal 90 procent niet overleven. Van de andere dieren, zoals krabben en kreeften, gaat 20 procent dood. Opgeteld komt dat op ten minste 38 dode dieren per verkoopbare vis – vooral krabben, zeesterren en kreeften, maar incidenteel ook haaien, zeepaardjes of andere vissoorten.

Per kotter: 11.000 verkoopbare platvissen brachten 1,2 miljoen andere zeedieren in het net, waarvan er 420.000 zijn gedood. De voorzitter van de Nederlandse Vissersbond zegt dat de bijvangst al enorm is teruggedrongen en dat het goed gaat met de platvissen in de Noordzee.

Wat vindt u van dit artikel?

Frans van der Beek was een van de vaste presentatoren in de gouden tijd toen Radio Veronica vanaf de Noordzee programma’s maakte voor een miljoenenpubliek. Later werd hij nieuwslezer en de eerste hoofdredacteur van de Veronica Gids. Daarna kwamen er prachtige tijden bij de Veronica Omroep Organisatie (VOO) en grote magazine ’s zoals Penthouse. Voor de Krant van de Aarde volgt Frans de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid op de voet. Hij ergert zich aan de wijze waarop we van de Aarde lenen en weigeren om terug te betalen. En is blij met initiatieven die het welzijn van de planeet bevorderen. Frans geeft een rode kaart aan iedereen die het milieu en de natuur vernietigt en prijst met een groene kaart alle inspanningen die het leefklimaat bevorderen of herstellen. Suggesties zijn welkom op fhjvanderbeek@gmail.com.