Top

Zee-ijs verdwijnt

Tekst: Frans van der Beek | Beeld: Dreamstime

Het zee-ijs verdwijnt en wordt minder reflecterend. Het noordpoolgebied heeft sinds 1980 ongeveer een kwart van zijn koelvermogen verloren. De wereld heeft tot 15% verloren, volgens onderzoek onder leiding van wetenschappers van de Universiteit van Michigan.

Opwarmingseffect

Zij ontdekten dat de procentuele afname van het koelvermogen van zee-ijs ongeveer twee keer zo hoog is als de procentuele afname van het jaarlijkse gemiddelde zee-ijsoppervlak in zowel het noordpoolgebied als Antarctica. Dat levert een extra opwarmingseffect op. De vermindering van de koelkracht heeft uiteraard een nadelig effect. In 2016 smolt een gebied groter dan Texas op een van de grootste ijsplaten van het continent. Antarctica verloor toen ook zee-ijs en het koelvermogen is niet hersteld. Als gevolg hiervan hebben 2016 en de volgende zeven jaar het zwakste wereldwijde afkoelingseffect van het zee-ijs gehad sinds het begin van de jaren tachtig. Blijf zonnebrandmiddel smeren, mensen!

Wat vindt u van dit artikel?

Frans van der Beek was een van de vaste presentatoren in de gouden tijd toen Radio Veronica vanaf de Noordzee programma’s maakte voor een miljoenenpubliek. Later werd hij nieuwslezer en de eerste hoofdredacteur van de Veronica Gids. Daarna kwamen er prachtige tijden bij de Veronica Omroep Organisatie (VOO) en grote magazine ’s zoals Penthouse. Voor de Krant van de Aarde volgt Frans de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid op de voet. Hij ergert zich aan de wijze waarop we van de Aarde lenen en weigeren om terug te betalen. En is blij met initiatieven die het welzijn van de planeet bevorderen. Frans geeft een rode kaart aan iedereen die het milieu en de natuur vernietigt en prijst met een groene kaart alle inspanningen die het leefklimaat bevorderen of herstellen. Suggesties zijn welkom op fhjvanderbeek@gmail.com.