Top

Waterstof uit planten?

Tekst: Frans van der Beek 

Waterstof maken door planten te imiteren: onderzoekers aan de University of Michigan hebben een nieuwe techniek ontwikkeld om met kunstmatige fotosynthese waterstof te produceren. De methode kan ook zeewater omzetten in waterstof.

Inspiratie en imitatie

De wetenschap doet regelmatig inspiratie op in de natuur. Voor de productie van waterstof kijken onderzoekers onder andere naar het belangrijkste chemische proces in planten: fotosynthese. Planten gebruiken fotosynthese om energie uit zonlicht te halen.

De techniek imiteert de eerste stappen in het fotosyntheseproces, waarbij water uit elkaar wordt getrokken in waterstof en zuurstof. De bladeren van planten gebruiken daar chlorofyl voor, dat planten hun groene kleur geeft.

De technologie voor het produceren van waterstof met fotosynthese staat nog in de kinderschoenen. Commerciële toepassingen zijn helaas voorlopig nog niet in zicht. “We denken dat kunstmatige fotosynthese-installaties uiteindelijk veel efficiënter kunnen werken dan natuurlijke fotosynthese. Dat biedt een pad naar CO2-neutraliteit,” zegt onderzoeker Zetian Mi. Wel nog een lange weg te gaan.

Wat vindt u van dit artikel?

Frans van der Beek was een van de vaste presentatoren in de gouden tijd toen Radio Veronica vanaf de Noordzee programma’s maakte voor een miljoenenpubliek. Later werd hij nieuwslezer en de eerste hoofdredacteur van de Veronica Gids. Daarna kwamen er prachtige tijden bij de Veronica Omroep Organisatie (VOO) en grote magazine ’s zoals Penthouse. Voor de Krant van de Aarde volgt Frans de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid op de voet. Hij ergert zich aan de wijze waarop we van de Aarde lenen en weigeren om terug te betalen. En is blij met initiatieven die het welzijn van de planeet bevorderen. Frans geeft een rode kaart aan iedereen die het milieu en de natuur vernietigt en prijst met een groene kaart alle inspanningen die het leefklimaat bevorderen of herstellen. Suggesties zijn welkom op fhjvanderbeek@gmail.com.