Top
zweten

Daan’s favourites en wat je wilt weten over zweten!

Daan Ooteman Studio Natuurzuiver
Tekst: Daan Ooteman, Studio Natuurzuiver

Daan Ooteman is holistisch huidspecialiste én voedingsdeskundige. In haar praktijk Studio Natuurzuiver werkt zij met uitsluitend 100% natuurlijke, biologische, duurzame producten. De behandelingen worden met pure aandacht gegeven en hebben huidverbetering en een ultiem wellness gevoel als resultaat. Graag deelt zij haar favoriete ‘natural beauty must-haves’ me je.

1. The Ohm Collection Ohm Deo Creme Blue Lavender

Wat heerlijk! Eerst ontwikkelde The Ohm Collection overtuigend goed werkende deodorant poeders. Die zijn super functioneel en ruiken stuk voor stuk heerlijk. Maar niet iedereen zit te wachten op ‘onhandig geklooi met poeder in de oksels’. Daarop had The Ohm Collection maar 1 antwoord: Deo Dorant Crème! Veel handiger in gebruik en nog steeds super functioneel! 

50 ml 24,– verkrijgbaar bij drogisterijen en natuurwinkels of www.theohmcollection.com

2. Erica Kruiderijen Zilver deo sensitive (roller)

Zilver deo Sensitive ondersteunt de natuurlijke functies van de huid zonder Aluin. Puur, colloïdaal zilver werkt natuurlijk tegen geurvormende bacteriën. 

50 ml 6,95 verkrijgbaar bij Erica Kruiderijen en 

www.erica.eu

3. Weleda Wilde Rozen Deodorant (spray)

Wilde Rozen Deodorant biedt 24 uur effectieve bescherming tegen ongewenste lichaamsgeurtjes en bevat geen aluminiumzouten. Sluit de poriën niet af en laat de natuurlijke huidfuncties hierdoor intact. Natuurlijke etherische oliën van o.a. Damascusroos en ylang-ylang geven deze deodorant een verfijnde rozengeur.

100 ml 16,49 verkrijgbaar bij drogisterijen en natuurwinkels

4. Alka Thee Ontzurende kruidenthee

Alka Thee is samengesteld uit een optimale verhouding van 52 verschillende soorten kruiden waardoor de selectie het gehele spectrum bevat van elementen waaruit het lichaam bestaat. Door deze brede kruidenvariatie kan Alka Thee dagelijks worden gedronken om het lichaam te ontzuren.

100 theezakjes 24,95 verkrijbaar bij drogisterijen en natuurwinkels of www.alka.nl

5. Nuud Care The Carefree Deodorant

Revolutionaire deodorant op basis van gecertificeerd micro zilver. Uniek product omdat deze meerdere dagen werkzaam is
(3 tot 7 dagen, gemiddeld 3 dagen).

Nuud Starter Pack 12,95 verkrijgbaar bij www.nuudcare.nl

Wat je wilt weten over zweten!

Het is me toch wat in de zomertijd…zweetgeur to the max. Afgelopen zomer reisde ik per trein en stapte een coupé in en liep tegen een muur van intense zweetgeur aan. Allereerst is mijn reactie ‘gadverdamme’ en natuurlijk hoe dit mogelijk is anno 2019 met zoveel producten, douches en wasmachines tot onze beschikking. Maar, mijn ervaring is ook dat er veel onwetendheid over zweten is en dan met name in het geval van een nare zweetgeur of een zure lichaamsgeur. Zweten hoort bij het lichaam, dit is gezond, nare luchtjes uitscheiden echter niet. Nu de warme temperaturen geweest zijn en velen van ons goede voornemens hebben gemaakt om ‘weer en of meer’ te gaan bewegen/sporten blijft zweten een ‘onderwerp’. Graag leg ik je in deze column uit hoe het nu zit met het gezweet en wat je kunt doen als je last hebt van transpiratiegeur en/of je kent iemand die een onprettige lijfgeur heeft.

Elk mens krijgt vanaf de pubertijd te maken met transpiratie en hoe je er dan voor kunt zorgen dat je niet onprettig naar zweet gaat ruiken wordt vanaf dan een hele zoektocht. Er is een enorme keuze aan producten te koop die je kunt gebruiken. Maar soms ga je ondanks het gebruik van een deodorant tóch naar zweet ruiken. En wat is nu het verschil tussen een deodorant en een anti-transpirant? Wat kun je verder doen behalve deo’s rollen om geen last te hebben van de nadelen van zweten? Het gebruik van een 100% natuurlijk product is mijn eerste advies en zorgen voor een goede PH-waarde van het lichaam een tweede.

Bij warme temperaturen maar ook zeker bij het sporten en actief bewegen is zweten een feit, de één minder dan de ander maar elk mens zweet. Een goed mechanisme van het lichaam zodat het kan afkoelen. Soms kunnen mensen ook zweten als ze geen actieve lichaamsbeweging hebben. Denk aan nachtzweten (vaak hormonaal) maar ook als je zenuwachtig of angstig bent kun je spontaan een zweetaanval krijgen en/of klamme handen. Allemaal normale lichaamsreacties!

Middels transpireren scheidt het lichaam ook haar afvalstoffen af, denk maar aan een dag sauna, een prachtige manier om te detoxen. Afvalstoffen kunnen dan extra goed het lichaam verlaten en daardoor is dit weldadig voor je gezondheid. Voeding heeft ook een grote invloed op de geur van transpiratie. Als je een verzuurd lichaam hebt doordat de zuur-base balans verstoord is dan zal je een zurige lichaamsgeur hebben. Het lichaam ontzuren is dan mijn advies, zo krijg je weer een juiste PH-waarde. Zo zie je maar dat er ook veel processen van binnenuit van invloed zijn op het transpireren.

Groente en fruit zijn basische voeding en is het raadzaam om minimaal 500 gram groente en 2-3 stuks fruit per dag te nuttigen. Als je PH-waarde uit balans is kun je naast de voeding ook gebruik maken van een alkaliserende thee of supplementen. Je zult merken als er een goede balans is de onprettige lichaamsgeur tot het verleden behoort.

Wat kunnen we van buitenaf doen? Het is raadzaam een deodorant te gebruiken en geen anti-transpirant. Waarom? De laatste blokkeert het transpireren waardoor je geen natte oksels krijgt. Dat lijkt prettig maar het is onnatuurlijk om dit te doen en je lichaam kan dan niet afkoelen en er blijven afvalstoffen achter. De oksels zijn ook een belangrijke plek van het lymfestelsel. Dit draineert alle lichaamsvloeistoffen en is van grote invloed op een goede gezondheid.

Een deodorant neutraliseert geurtjes maar stopt het zweten niet. Zweet zelf is geurloos het zijn vaak de bacteriën die in de okselharen en/of kleding komen en deze geven een nare geur. Raadzaam dus om je oksels te ontharen en dagelijks te douchen en een schoon shirt te dragen.

Als je over wilt stappen naar een puur natuurlijke deo kan het gebeuren dat je de eerste dagen wat ‘detox’ verschijnselen krijgt. Omdat de reguliere producten het zweten vaak tegengaan kan bij het overstappen de afvalstoffen alsnog veelvuldig het lichaam verlaten. Schrik daar niet van, het is juist een goed signaal! Een sauna bezoek kan je lichaam helpen om sneller haar afvalstoffen kwijt te raken.

Deodoranten worden ook wel genoemd in combinatie met borstkanker en dan met name door het gebruik van aluminiumzouten in het product. Gebruik ’t liefst een 100% natuurlijke deodorant dan kan er geen enkele synthetische lichaamsvreemde stof je lichaam binnen komen en behoud je een goede gezondheid. Een ander aspect om uitsluitend te kiezen voor puur natuurlijke producten is de duurzaamheid. We spoelen veel chemicaliën door het doucheputje en plassen ook synthetische stoffen uit. Een win-win dus! Gezond voor ons én voor Moeder Aarde.

Veel plezier met jezelf in het zweet werken als je gaat sporten, als je de PH-waarde van je lichaam in balans houdt en je maakt een (h)eerlijke keuze voor een natuurlijk product zijn je transpiratiegeurtjes en/of gele vlekken in je witte T-shirts als sneeuw voor de zon verdwenen.

Groene groet,

Daan Ooteman

www.studionatuurzuiver.nl

Wat vindt u van dit artikel?

Daan Ooteman is holistisch huidspecialiste én voedingsdeskundige. In haar praktijk Studio Natuurzuiver werkt zij met uitsluitend 100% natuurlijke, biologische, duurzame producten. De behandelingen worden met pure aandacht gegeven en hebben huidverbetering en een ultiem wellness gevoel als resultaat. Graag deelt zij haar favoriete ‘natural beauty must-haves’ me je.