Top

Wat als het anders loopt

Tekst en Beeld: Myrna van Kemenade

Gelukkig nieuwjaar!
Die woorden doen iets in ons brein. Althans hetgeen we eraan gekoppeld hebben.
De woorden staan voor een frisse start, een nieuw begin en vele mogelijkheden.
We reflecteren op het voorgaande jaar en kijken naar wat we anders zouden willen.
Dry-januari, stoppen met roken, afvallen, een nieuwe baan of een sabbatical.
We dromen weg of zetten doelen die we graag willen bereiken dit komend jaar.
Het geeft een bepaalde druk die sommigen juist meer discipline geeft of net dat zetje om het nu echt te gaan doen.

De schijn ophouden?

Voor anderen werkt het verlammend, omdat het doel onbereikbaar voelt of ze niet het vertrouwen hebben dat het hen zal gaan lukken. Faalangst ligt op de loer en elkaar vergelijken op social media viert hoogtij. Het somber voelen aan het begin van het jaar is ook een fenomeen wat we niet graag in het openbaar willen laten zien. Teleurstelling dat het jaar niet heeft gebracht wat we ervan dachten of de eenzaamheid waarvan je dacht dat één inmiddels twee zou zijn. Qua gezondheid zetten we meerdere doelen zoals het eerder genoemde stoppen met roken, of afvallen. Maar wat als jouw lichaam het laat afweten? Hoe ga je dan toch met frisse moed en nieuwe intenties het jaar in.

Geen vertrouwen of juist overmoed

Ook hier reageren mensen op verschillende manieren.

Voel je je een slachtoffer, dan zul je snel de neiging hebben om het bijltje erbij neer te gooien. ‘Ik heb altijd pech’ of ‘dat is niet voor mij weggelegd’. Het kan dan helpen om mensen in je omgeving te hebben die je positief stimuleren om te kijken naar wat je nog wel kan doen.

Een andere groep mensen heeft bijvoorbeeld een ziekte maar wil zich niet laten kisten. Ze doen wellicht meer dan hun lichaam lief is. Dat is het andere spectrum, de overmoed.

Misschien lees je dit artikel en denk je inderdaad ‘ja lekker al die goede voornemens en fitheid-doelen, maar dat is niet aan mij besteed, ik ben ziek!’

Myrna van Kemenade-8800 - vk

Ontspannen

Hoe heerlijk zou het zijn als je de middenweg kunt vinden.

De eerste stap die je kunt zetten maar niet altijd even makkelijk is, is acceptatie. Door acceptatie hoeven jouw brein en lichaam even niet te vechten. Er ontstaat rust, in het moment zijn. Dit zorgt voor de eerste lading stress die van je afglijdt zodat je kunt ontspannen.

Vanuit een ontspannen lichaam en geest kun je helder vragen gaan stellen aan je intuïtie.

Wat wil ik van het leven, wat wil het leven van mij en wat kan mijn lichaam wél aan. Op die manier zoek je de doelen, of liever gezegd de intenties die haalbaar zijn. Kleine babystapjes.

Doelen geven je overigens sowieso een druk. Intenties daarentegen, geven je richting, zonder een eindpunt dat je perse moet halen.

Dus laat jouw gezondheid je af en toe in de steek? Treur dan niet, want als het anders loopt, loop je anders…

Liefs

Myrna van Kemenade
Yogadreams

Wat vindt u van dit artikel?