Top

Wandel door de unieke landschappen van Duitsland

DUURZAAM EN DICHTBIJ

Tekst: Duits Verkeersbureau
Foto boven: Chiemgau: Paar wandert in den Bergen / Copyright DZT/Günter Standl

Duitsland is een wandelparadijs. Met zijn adembenemende landschappen, uitgestrekte bossen en majestueuze bergen, is het land een waar genot voor liefhebbers van wandelingen en hiken in de natuur. Of je nu een doorgewinterde wandelaar bent of gewoon op zoek bent naar een ontspannende wandelervaring, dit land biedt voor elk wat wils. Eilanden en kuststroken, imposante bergen, ontelbare bossen en duizenden meren en rivieren: genoeg om te ontdekken en dat alles op een duurzame manier. Hieronder vind je leuke wandelroutes en inspiratie voor je volgende reis naar Duitsland!

Wist je dat…
• Duitsland drie UNESCO-Wereldnatuurerfgoederen, achttien biosfeerreservaten (waarvan zestien erkend door UNESCO), zestien nationale parken en 104 natuurparken heeft.
• 33% van Duitsland beschermd natuurgebied is.
• Duitsland 300.000 kilometer wandelpaden en 76.000 kilometer fietspaden omgeven door eilanden, kustgebied, bergen, bossen, meren en rivieren heeft.
• Duitsland een van de dichtst beboste landen in Europa is, met een derde van het landoppervlak bestaande uit bos.
• het mogelijk is duurzaam te ontspannen met klimaatneutraal reizen per trein en verblijf in gecertificeerde milieuvriendelijke accommodaties.
• 12.000 meren en duizenden rivieren natuurlijke biotopen voor verkwikkende ervaringen bieden.

10 tips voor mooie wandelavonturen in Duitsland
Wandelen is werkelijk een genot in Duitsland. Vlak over de grens, maar ook iets verder weg. De afwisseling, met onder meer bergen, bossen, heuvels, heidevelden en beken, maakt een tocht over de grens onvergetelijk. Hieronder tien tips voor mooie wandelroutes die een geslaagde vakantie in Duitsland garanderen!

 1. Saar-Hunsrück-Steig
  Het ene na het andere hoogtepunt komt voorbij op de Saar-Hunsrück-Steig, die begint bij het drielandenpunt Duitsland-Frankrijk-Luxemburg in Perl. Tijdens de route over 410 kilometer doorkruis je over smalle paadjes het natuurpark Saar-Hunsrück, met zijn bossen, weides, akkers, rotspartijen en beek- en rivierdalen. Daarnaast zorgt de Geierlay-hangbrug voor een heuse climax.
Saar-Hunsrück-Steig: Wanderung in der Baybachklamm / Copyright DZT/Günter Standl
 1. Uckermärker Landrunde
  Een kwaliteitspad om je vingers bij af te likken: dat is de Uckermärker Landrunde. Deze 152 kilometer lange wandelroute ligt ten noorden van Berlijn, biedt een echte wellnesservaring en leidt je dwars door prachtige bossen en langs glinsterende meren. En het voordeel is: de route is vlak en dus ook geschikt voor beginners.</ol>
 1. Oberlausitzer Bergweg
  Zin in een uitdaging? Dan is de Oberlausitzer Bergweg, bij het drielandenpunt Duitsland-Polen-Tsjechië, van harte aan te bevelen. Bergen van vulkanisch gesteente, graniet en zandsteen komen je tegemoet op deze 107 kilometer lange route. Onderweg stuit je bovendien op traditionele huizen, oude kastelen en kloosterruïnes. De mix van bergen, rotsen en historische plekken is ongekend.
 1. Rothaarsteig
  Midden in Duitsland ligt de Rothaarsteig, een wandelroute voor alle zintuigen: de oren horen het gefluister van de natuur, de ogen genieten van de groene pracht van de bossen, de neus snuift de geur van hout op en het gehemelte geniet van de geneugten van de regio. Bovendien biedt de route 154 kilometer afwisselend landschap met dichte bossen, uitgestrekte bergweiden en kronkelende beekjes.
 1. Rheinsteig
  Het hoogste punt van de Rheinsteig ligt dan wel op 345 meter, maar het gaat werkelijk op en af op deze wandelroute over een lengte van 320 kilometer. En dat maakt het pad nou juist zo
  aantrekkelijk. Deze klassieker strekt zich in etappes uit van Wiesbaden tot Bonn. Met de Rijn aan je zijde wandel je door het westen van Duitsland, met trekpleisters als de legendarische rots Loreley, het kasteel Marksburg en romantische stadjes als Kaub en Rüdesheim. Puur genieten!
Rüdesheim: Burgruine Ehrenfels am Rhein / Copyright Rheintouristik Tal der Loreley, St. Goar/Mahlow Media, Winningen
 1. Panoramaweg Taubertal
  Bossen, molens, kastelen, vakwerkhuizen, musea, wijn en ga zo maar door. Wandelend over de Panoramaweg Taubertal in het gebied van de Franken, zijn de culturele en landschappelijke
  hoogtepunten haast niet meer bij te houden. Het maakt dat je een unieke ervaring te wachten staat. Over een lengte van 133 kilometer, opgedeeld in vijf etappes, vergaap je je aan de meest uiteenlopende bezienswaardigheden. Langs dit kwaliteitspad kun je bovendien even heerlijk ontspannen op de gezellige houten ligstoelen.
 1. Jurasteig
  De dinosaurussen gingen je hier al voor en nu is het jouw beurt! De Jurasteig in Beieren leidt wandelaars door dennenbossen, heidevelden, langs berghellingen en rivierdalen. De overgebleven Jurastenen zijn kenmerkend voor dit gebied. Het 237 kilometer lange wandelpad tussen Regensburg en Neumarkt in der Oberpfalz telt dertien etappes. Onderweg is het werkelijk genieten, ook tijdens de rustmomentjes, als er met wat te eten en drinken even wordt bijgetankt.
 1. Rennsteig
  De oudste en misschien wel populairste wandelroute van Duitsland. Ja, dan hebben we het uiteraard over de Rennsteig, boordevol geschiedenis. Dit hooggelegen pad van bijna 170 kilometer gaat van de Werra naar de Saale en door het Thüringer Woud – met niet minder dan 1.300 grensstenen – naar het Frankische Woud.
 1. Harzer-Hexen-Stieg
  Dompel jezelf op de Harzer-Hexen-Stieg onder in de wereld van de heksen. Je maakt op deze route een reis terug in de tijd naar de mythen van de Middeleeuwen. De route begint in Osterrode in Niedersaksen en eindigt in Thale in het westen van de deelstaat Saksen-Anhalt. Het 94 kilometer lange kwaliteitspad is gevarieerd en laat je kennismaken met de verschillende facetten van het Nationale Park Harz, zoals naaldbossen, de ertsmijn Rammelsberg, de berg Brocken en de bijzondere stad Goslar.
Thale: Sonnenuntergang auf dem Hexentanzplatz im Harz / Copyright DZT/Florian Trykowski
 1. Werra-Burgen-Steig
  In het midden van Duitsland ligt de Werra-Burgen-Steig, nog zo’n kwaliteitspad. In de buurt van Kassel en Göttingen kom je langs talrijke kastelen, ruïnes en waterburchten. Het eindpunt van de route over 128 kilometer is kasteel Tannenburg, waar middeleeuwse lekkernijen liggen te wachten om door jou opgepeuzeld te worden.

Wat vindt u van dit artikel?