Top

Walter Montenarie: gezond blijven op een leuke manier

Tekst: Jane Sauer

Hij is zakelijk directeur bij Health Coach Program, vader van drie kinderen, sportief en vegetariër. Walter Montenarie maakte twee jaar geleden de keuze om in het gezondheidsdomein te gaan werken.

Daarvoor had hij verschillende commerciële en leidinggevende functies gedaan en werkte hij lange tijd bij uitgeverijen. Nu doet hij het leukste werk dat hij ooit heeft gedaan, omdat hij kan bijdragen aan een betere en gezondere wereld. Hij helpt mensen op de werkvloer met een gezonde leefstijl, begeleidt opdrachtgevers en partners en verzorgt af en toe kennis- en inspiratiesessies.

Wanneer ben jij je bewust meer bezig gaan houden met je gezondheid?

“Ik was als kind altijd al sportief en hield van balsporten. Toen ik ging werken, was het voor mij een uitdaging om te blijven sporten. Ik kwam heel langzaam in een soort negatieve spiraal terecht. Ook al was ik op jonge leeftijd vegetariër, een gevarieerd eetpatroon had ik eigenlijk niet. Toen ik twaalf jaar geleden een burn-out kreeg, ben ik me gaan realiseren dat er iets moest veranderen en ben ik dingen anders gaan doen. Ik heb mijn ontspanning verbeterd, maar ook mijn voedings- en beweegpatroon. Nu is het mijn missie om anderen daarbij te helpen en te inspireren.”

Hoe blijf je gezond in een ongezonde wereld?

“Voor je fysieke en mentale gezondheid, is het heel belangrijk om te letten op wat je eet, ook voor je hersenen. Zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat de kans op depressieve klachten met 40% afneemt, als je 10 gram meer vezels per dag eet. Fysiek en mentaal zijn met elkaar verbonden. Er wordt heel veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de relatie tussen gedrag en gezondheid. Daar kunnen we veel van leren en dat toepassen in ons dagelijkse leven. Gezondheid draait veel om kennis en vaardigheden. We leven in de Westerse maatschappijen veelal in een ongezonde omgeving, zo hebben veel mensen een zittend beroep. Veel en lang stilzitten is heel ongezond en wordt ook wel het nieuwe roken genoemd. Ook zie je dat je in welvaartslanden makkelijk aan eten kunt komen en dat we overal om ons heen worden verleid door ongezonde voeding. Ons lichaam wil calorieën, dat is de evolutie, want heel vroeger kon het zijn dat je dagen geen eten had. Dat betekent dat je moeilijk weerstand kunt bieden als eten binnen handbereik is, dus het is niet helemaal je eigen schuld. Hierdoor krijgen steeds meer mensen last van overgewicht en obesitas, wat de kans groter maakt op welvaartsziekten zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en kanker. Je gezondheid kun je flink beïnvloeden met je gedrag, met kennis en vaardigheden kun je je wapenen tegen de ongezonde wereld. Daarbij moeten we ons wel realiseren dat het leven niet maakbaar is en dat je gewoon pech kunt hebben.”

Hoe doen jullie dat bij Health Coach Program?

“We werken met uitsluitend wetenschappelijke programma’s, die onder andere op en bij de TU Delft zijn ontwikkeld. We doen dat door kennis op een leuke en toegankelijke manier te delen, bewustwording te creëren en mensen te helpen met gedragsverandering door ondersteuning van een coach en een digitaal leerprogramma. We kijken naar wat er bij je past en hoe je het beste goed voor jezelf kunt zorgen. Gedragsverandering is vaak moeilijk en daarbij is professionele begeleiding heel handig. Wij richten ons op organisaties en bedrijven, die op deze manier veel kunnen betekenen voor hun werknemers. Naast het terugdringen van ziekteverzuim, houden we ons bezig met preventie, wat uiteindelijk nog meer oplevert.”

“We richten ons op mentaal welzijn, maar ook op de fysieke kant. Zo behalen we regelmatig goede resultaten bij het reduceren van gewicht, hoge bloeddruk en diabetes type 2. We meten daarbij verschillende onderdelen en kunnen zien dat deelnemers fysiek en mentaal gezonder worden en dat ze drie tot vier weken meer inzetbaar zijn. Het is dus ook een aantrekkelijke investering. Het helpt werkgevers ook in de krappe arbeidsmarkt, want het aanbieden van een gezondheidsprogramma trekt veel mensen aan. Bedrijven worden zich er steeds meer van bewust dat preventie belangrijk is, maar we staan nog wel in het begin van het proces.”

Op een leuke manier gezond en vitaal worden, hoe dan?

“Als je kijkt naar de blue zones in de wereld, plekken waar mensen in een goede gezondheid langer leven, dan zie je overeenkomsten in leefstijl tussen de gebieden. Ze sporten daar nauwelijks, maar bewegen wel en lopen zo’n 15 km per dag. Ze eten voornamelijk plantaardig voedsel, weinig vis en vlees. Ze hebben veel sociale contacten, wat ook bijdraagt aan een goede gezondheid. In die gebieden komen weinig hart- en vaatziekten, diabetes en kanker voor. Hier kunnen wij iets van leren, door bijvoorbeeld korte beweegmomenten in te plannen of te wandelen tijdens een telefoongesprek. Gedragsverandering werkt alleen als het in kleine stapjes gaat en als het bij je past. Streef naar de 80% – 20% regel (gezond en minder gezond) en probeer daarin ook de balans te vinden. Zo kun je in het weekend een zak chips eten, maar ga niet helemaal los door dan ineens veel ongezonde dingen te eten.”

Hoe kunnen we ons eetpatroon aanpassen voor een betere gezondheid én betere wereld?

 “Ik adviseer om de inname van vlees en zuivel te reduceren, al is dat maar met één dag per week. We gebruiken veel landbouwgrond voor de voeding voor dieren en dit heeft veel invloed op het klimaat. Het is veel effectiever om planten en peulvruchten direct te eten, want een dier heeft veel planten nodig om een stukje vlees voor de mens te produceren. Door deze keuze te maken lever je een bijdrage aan een betere wereld.”

Welk advies wil je nog delen?

“Kennis is macht en ik zou heel graag zien dat op alle basis- en middelbare scholen een vak ‘leefstijl en gezondheid’ wordt ingevoerd. Jong geleerd, is oud gedaan. Dan kunnen kinderen profiteren van de kennis en zelf de keuze maken wat ze wel en niet eten en in welke mate ze gezond willen leven. Nu gaat de discussie in de politiek over suiker- en vetbelasting en het verbieden van fastfood voor kinderen. Ik begrijp dat heel goed, want we moeten echt een omslag gaan maken, maar het is veel mooier als het niet wordt opgelegd, maar vanuit de mensen zelf komt.”

Tips van Walter:

  • Geniet van het leven.
  • Vermijd discipline en wilskracht.
  • Doe dingen die bij je passen.
  • Raadpleeg de juiste bronnen en vermijd hypes.
  • Beweeg en slaap voldoende.
  • Wees je ervan bewust dat de verleidingen overal zijn.
  • Gezondheid moet vooral leuk zijn.

Kijk hier voor meer informatie:

  • Health Coach Program https://www.healthcoachprogram.nl/

Wat vindt u van dit artikel?

Jane Sauer is a freelance (content) writer, journalist, (final) editor, translator and yoga teacher. She is an adventurer and traveller who enjoys the journey through life. She likes to explore the world, enjoys the beauty of nature, seeing animals in their natural environment and connecting with people from different cultures. As a multipotentialite she has many interests and likes to do different things. She focuses on increasing the awareness of people so they can become the change. Specializations: wildlife conservation, animals, nature, sustainability, ecotourism, travel, Asia, culture, photography, yoga, mindfulness and personal growth.