Top
hommels

Via jouw tuin en bord Steun je hommels

Inmiddels weet je wel dat het niet goed gaat met bijen. Maar je realiseert je misschien niet dat dit ook geldt voor de goedaardige brommer de hommel, die tot de bijenfamilie hoort. In veel tuinen zie je hommels vliegen, maar dit zijn slechts enkele algemene soorten. Van de 27 hommelsoorten in Nederland staan er 17 op de rode lijst* waarvan 7 soorten zelfs verdwenen zijn! Om hommels te helpen is het belangrijk dat je hun levenscyclus kent.

Levenscyclus van de hommel

In het vroege voorjaar komen de jonge koninginnen uit hun winterrustplaats tevoorschijn. Deze dikke hommels gaan op zoek naar voedsel. Vroegbloeiende bolgewassen als krokus, blauw druifje maar ook bloeiende wilgen en vroege vaste planten zijn van essentieel belang voor de koningin om weer op krachten te komen. Is haar energievoorraad op peil dan gaat ze op zoek naar een nestplek. Naast een oud muizennest kan dat ook een spouwmuur of verlaten mezennestkast zijn. In het rommelige nest maakt zij wat broedcocons.

Dan is het tijd om stuifmeel te verzamelen: dÈ voedselbron (eiwit) voor haar larven. Op het stuifmeel legt de koningin haar eieren. Zo kunnen de uitgekomen larven zich direct voeden om daarna te verpoppen. Uit de poppen komen werksterhommels. Dit totale proces duurt ongeveer 4 tot 5 weken. Vervolgens blijft de koningin op het nest en verzamelen de werksters voedsel. Afhankelijk van de soort groeit de kolonie in de loop van het voorjaar uit tot 50-400 individuen.

In de zomer worden de mannetjes en jonge koninginnen geboren en vindt er bevruchting plaats. Om de winter te kunnen overleven bouwen hommels een reservevoorraad voedsel op. De werksters, mannetjes en oude koningin sterven in de nazomer en de jonge koninginnen gaan op zoek naar een eigen winterrustplaats om het volgend jaar weer een nieuwe kolonie te kunnen stichten.

Kwetsbaar voor voedseltekort

Deze levenscyclus laat zien dat hommels van het vroege voorjaar tot en met de nazomer in de directe omgeving van het nest voldoende nectar (energie) en stuifmeel (voedsel voor larven) moeten kunnen verzamelen. Wil je de hommels helpen, plant dan bloembollen en vaste planten in je tuin, met name de geliefde vlinderbloemige. Zaai 1- en 2-jarigen en zet struiken en bomen in je tuin die geschikt zijn voor hommels. Bij voorkeur biologisch geteeld.

In tegenstelling tot honingbijen hebben hommels geen grote voedselvoorraad in hun nest.

Een week lang geen bloemen is funest voor een kolonie.

Biodynamisch helpt mee

Biodynamische boeren en telers laten minstens 10% van hun areaal met rust voor de natuur. Zo versterken ze de biodiversiteit. Ze helpen de hommels extra door bij hun groenbemesters en akkerranden zo veel mogelijk te zien voor vlinderbloemige soorten, zoals luzerne, klavers, lupinen en serradelle. Kies jij in de winkel voor producten met het Demeter-keurmerk, dan help je daarmee dus ook de hommels.

* Per land (of deel daarvan) staan de in hun voortbestaan bedreigde dier-, planten- en schimmelsoorten (paddenstoelen en korstmossen). In 2018 is de laatste rode lijst voor bijen verschenen.

Wat vindt u van dit artikel?