Top

Vastgelopen in je Tussenjaar of studie?

Tekst en Beeld: Vrije Hogeschool

Je hebt een eigen Tussenjaar genomen – maar je voelt dat je vastloopt, of je hebt een studie geprobeerd, maar je weet: die is het niet is voor jou. Wat nu?

Natuurlijk had je geweldige Tussenjaar-ideeën. Het meest romantische was nog wel een jaar lang reizen, zelfstandig of met vrienden, de hele wereld over. Vrij zijn, avontuur, vrienden maken, liefdes ontmoeten, en dan vanzelf erachter komen wie jij bent, waarin je bijzonder bent en dus: wat je wil studeren, of wat je vervolgstappen zijn.

Lekker op reis, maar daarna?

Helaas… vaak lukt het nog wel om los te komen van je leven in Nederland, om de boel lekker de boel te laten en om een leuke tijd te hebben, maar… bijna niemand ontdekt op wereldreis wat ‘ie daarna wil gaan doen. Het is eerder een stap buiten wat dan ook moeten doen.

Bovendien mis je al snel de uiterste inschrijfdatum voor studies. Voor sommige studies moet je je al in november inschrijven, voor de meeste andere op 1 mei. En als je dan lekker in je hangmat hangt, op Bali, dan heb je geen zin om je hiermee bezig te houden. Logisch!

Discipline en motivatie

Vastlopen in een Tussenjaar of stoppen met een studie, vrijwillig of onvrijwillig, is niet iets waar je blij van wordt. Ja, het kan een opluchting zijn dat je de knoop (eindelijk) hebt doorgehakt, maar het is ook verlieservaring: iets is niet gelukt. Het kan natuurlijk ook dat je wel degelijk de juiste studie hebt gekozen, of je Tussenjaar prima kon structureren, maar dat je de middelen nog mist om jezelf te organiseren of een studie ook echt te kunnen doen. Discipline, motivatie, verbinding met wie jij werkelijk bent en met wat je (later) wil, dat is allemaal nodig om bezield te kunnen reizen, studeren en werken.

De twijfel te lijf

De vraag is: Wat wil jij nou echt met je toekomst? Welke plek in de wereld wil je innemen? Hoe kom je uit de twijfel, zodat je werkelijk ergens voor kunt gaan? Hier is tijd voor nodig. En een stimulerende omgeving is ook belangrijk, met studenten die dezelfde vragen hebben als jij. Een plek om actief te werken aan jezelf, met een opbouwend, stimulerend programma. Welkom bij het Tussen Halfjaar aan de Vrije Hogeschool!

In een actief programma, waarin je ook nog eens een maand op reis gaat, confronteert de Vrije Hogeschool je met je talenten, je verlangens, je intuïtie en jouw eigen manier van denken en doen. Wat is jouw eigen mening, je vermogen, je onvermogen, je interessegebied? En wat zegt dat over je toekomst?

In Het Liberal Arts Tussen Halfjaar ga je ook reizen, maar deze reis is niet zomaar een reis, maar De bedevaart naar jezelf. Alles komt samen, met je nieuwe reisgenoten ga je op weg naar jouw plek, waar je jouw droom tot werkelijkheid maakt. Dit vergeet je nooit meer. Ver weg, op een uitdagende voetreis naar Portugal of Into the Wild naar Schotland. Of je kiest voor in een inspirerende ecologische boerderij in de bergen van Zuid-Frankrijk. Auw, maar wacht… er zit een ‘way of life’ in jouw reis, speelruimte!

Meer informatie?

https://www.vrijehogeschool.nl/opleiding/liberal-arts-tussenjaar

Wat vindt u van dit artikel?