Top

Van recycling naar circulariteit: zo is de modewereld ermee aan de slag

In de textielindustrie is steeds meer aandacht voor hergebruik van materialen. Maar is er al zicht op circulaire mode?

Tekst: Lynsey Dubbeld | Beeld: Kings of Indigo / Kuyichi / KingComf

MUD Jeans kwam in 2013 wereldwijd in het nieuws met de lancering van de Lease A Jeans. Het Nederlandse denimmerk introduceerde als allereerste ter wereld een spijkerbroek die je niet koopt, maar huurt. Je betaalt een vast bedrag per maand om de jeans naar hartenlust te dragen. Na een jaar mag je de broek houden, of inleveren voor recycling. MUD Jeans maakt van de ingeleverde items weer nieuwe collecties.

Het concept van de lease jeans is onderdeel van de duurzame ambitie van MUD Jeans. Oprichter Bert van Son wil niet alleen milieuvriendelijk en eerlijk gemaakte kleding van hergebruikte materialen op de markt brengen. Het doel is om als modemerk daadwerkelijk circulair te opereren door de kringloop van productie, gebruik en afval volledig te sluiten. MUD Jeans is er inmiddels in geslaagd om een jeans te ontwerpen die voor honderd procent is gemaakt van katoenafval. Tot nu toe is voor de productie van een kledingstuk van gerecycled katoen doorgaans zo’n veertig procent aan nieuwe vezels nodig. MUD Jeans wil in 2025 de gehele collectie op een circulaire manier produceren, waarbij ook een oplossing is gevonden voor afvalwater dat in de productieketen ontstaat.

Circulaire trend

Er is steeds meer belangstelling en draagvlak voor het circulaire gedachtegoed dat koplopers zoals MUD Jeans uitdragen.

Onder meer de groeiende kritiek op fast fashion en de toenemende schaarste van grondstoffen (en de daarmee samenhangende kostenstijgingen) geven een impuls aan de trend.

Ook de ‘EU strategy for sustainable and circular textiles’ is van invloed. De visie van de strategie is dat in 2030 alle textielproducten op de Europese markt duurzaam, repareerbaar en recyclebaar zijn, en zo veel mogelijk van hergebruikte materialen worden gemaakt.

Kings of Indigo-Dou Set 3-1 - verkleind

Van recycling naar circulariteit

Alle experts zijn het erover eens dat het noodzakelijk is om de modewereld circulair te maken, maar dat de transitie niet eenvoudig en snel verloopt. Er worden nog altijd heel veel nieuwe kledingstukken gemaakt. Wereldwijd worden er elk jaar bijvoorbeeld een miljard spijkerbroeken verkocht. Het gros daarvan is gemaakt van nieuwe materialen. De afgedragen kledingstukken komen vaak op de afvalberg terecht, die voor zo’n vier procent uit textiel bestaat.

Een kledingstuk van gerecyclede stoffen is ook nog niet automatisch circulair. Van circulariteit is pas sprake bij een gesloten kringloop, waarbij nieuwe items volledig worden gemaakt van oude materialen. In de circulaire economie bestaat er dus eigenlijk geen afval. Alles dat wij als consumenten na gebruik weggooien wordt weer een nieuwe grondstof.

Voor duurzame pioniers zoals Kuyichi en Kings of Indigo zijn circulaire principes zoals recycling, reparatie en upcycling onderdeel van het DNA van het merk. Ook voor veel outdoormerken, zoals VAUDE en Patagonia, zijn hergebruik van textielvezels en upcycling van (plastic) afval van oudsher een pijler van het duurzaamheidsbeleid.

Niet alleen dit soort internationale spelers met een jarenlange historie maken serieus werk van circulaire mode. Er zijn ook steeds meer jonge ondernemers die ermee aan de slag gaan. Zo ontwikkelt het Belgische label KingComf exclusieve kimono’s en sneakers, die zijn gemaakt van restpartijen en onverkochte collecties van andere – vaak luxe – merken.

Het Nederlandse bedrijf 95percent geeft een nieuw leven aan schoenen die voor retailers onverkoopbaar zijn vanwege productiefouten, beschadigingen of draagsporen. De merkschoenen worden refurbished en vervolgens verkocht via de webshop van 95percent en de winkel in Amersfoort.

Extra fijn voor ons als consumenten: de gerepareerde merkproducten gaan voor een goedkopere prijs over de toonbank dan de nieuwe.

Kuyichi-2022215_329_1 - verkleind

Meer doen met minder

Een centraal uitgangspunt van de circulaire economie is om meer te doen met minder grondstoffen. Dat is een grote opgave voor textielproducenten en modebedrijven, die items moeten maken die lang meegaan, gemakkelijk zijn te repareren en goed zijn te recyclen. Voor merken en winkels betekent dat bijvoorbeeld dat ze nadenken over collecties die niet al te trendgevoelig zijn en over werkwijzen om verkochte kleding weer in te zamelen voor hergebruik.

Ook voor ons als consumenten brengt de opmars van circulaire mode veranderingen mee. Fast fashion raakt uit de mode, en we gaan langer doen met de kleding in onze garderobe. Minder (impuls)aankopen doen, meer investeren in hoogwaardige items en slow fashion, zorgvuldiger wassen en vaker repareren – het zijn allemaal manieren om bij te dragen aan een circulair modesysteem.

Kledingstukken zullen onvermijdelijk verouderen. We zullen dus altijd wel eens nieuwe kleding nodig hebben. Maar met een doordachte keuze zijn de negatieve milieu-impacts van onze aankopen minimaal, en zetten we samen stappen richting een circulaire garderobe.

ACTIE

Bij watMooi vind je de grootste collectie mooie duurzame mode. Met liefde geselecteerd en gecontroleerd zodat je zeker weet dat jij én de wereld er een beetje mooier van worden.

Shop met korting

Lezers van De Krant van de Aarde shoppen nu met 20% korting bij watMooi.

Kijk op watmooi.nl/shop/content/kvda

Wees snel! Actie geldig tot: 1 juli 2023. 

Wat vindt u van dit artikel?

Lynsey Dubbeld is communicatieadviseur met een specialisatie in contentstrategie, contentmarketing en storytelling. Ze weet precies hoe je ingewikkelde onderwerpen vertaalt in verhalen die de doelgroepen informeren, inspireren en activeren. Met een scherp oog voor actuele ontwikkelingen, een gezonde dosis pragmatisme en een feilloos gevoel voor taal zorgt Lynsey dat verhalen de aandacht krijgen die ze verdienen.