Top
Thuis met kinderen Coronavirus

Thuis met kinderen 1001 leuke activiteiten

Tekst: Luna van Opstal, Foto: Bigstock

Tijdens de coronacrisis hebben kinderen wekenlang thuis gezeten. Ouders werden plotseling docent en de achtertuin het schoolplein. Om te voorkomen dat ouders in deze tijd niet meer aan hun eigen werk toekwamen zijn veel leuke en originele initiatieven opgezet, om kinderen te vermaken en om ze iets bij te brengen, bijvoorbeeld op cultureel vlak. Ook perfect voor de zomervakantie zijn talloze creatieve en leuke dingen om te doen. Voor luie bankhangdagen, warme zomerdagen en zelfs voor een regenachtige middag.

Kijken

Een beeldscherm als oppas gebruiken werd veel gezien als iets negatiefs: een te makkelijk manier om de kinderen bezig te houden terwijl ze ëdommeí filmpjes kijken. Er zijn echter genoeg leerzame en interactieve programmaís en initiatieven die het tegendeel bewijzen. Zo is er voor de kleinsten het gloednieuwe Dierenpret met Nicolette (Videoland). Nicolette Kluijver leert kinderen van alles over verschillende dieren door middel van leuke videoís, grappige knutsels en vrolijke liedjes. Ook voor iets oudere kinderen is er genoeg educatieve content. De BBC heeft in samenwerking met bekende experts, zoals natuurhistoricus David Attenborough en voetballer Segio Ag¸oro, online onderwijsprogrammaís gemaakt voor de BBC. Via de streamingdienst van de BBC zijn de afleveringen van elk twintig minuten te bekijken. Ook de podiumkunsten zitten niet stil. Verschillende theatergezelschappen, operahuizen en musicalverenigingen uploaden wekelijks een voorstelling. Zo is er Donderdag Verwonderdag (Facebook), Operadagen Rotterdam (Facebook) en Thuis Theater Utrecht (www.theaterutrecht.nl). Het Nationale Opera en Ballet gaat nog een stapje verder in deze categorie. Zij uploaden zelfs interactieve dans- en zanglessen voor kinderen op hun website.

Thuis met kinderen Corona Virus

Lezen en luisteren

Wat te doen wanneer de kinderen alles hebben gezien wat er te zien valt? Dan is het even tijd om bij te komen met bijvoorbeeld een goed boek. Vanuit de Nederlandse bibliotheken was al jaarlijks tijdens de zomervakantie Vakantiebieb te downloaden in de app-store. Nu is er de Thuisbieb. De app is gratis te downloaden via de app-store en met een bibliotheekabonnement kunnen kinderen (en volwassenen!) gratis boeken downloaden en lezen op hun telefoon of tablet. Even zat om zelf te lezen? Misschien is de Luisterbieb dan een leuk alternatief. Dit is in principe hetzelfde als de Thuisbieb, maar dan met luisterboeken. Een ander leuk initiatief op dit gebied is de online verhalenserie Huisarrest. Hierin wordt op een speelse en begrijpelijke manier het begrip quarantaine uitgelegd. Een situatie waar veel kinderen zich nu in zullen herkennen natuurlijk. Het verhaal gaat namelijk over tien kinderen die aan hetzelfde plein wonen, maar plots niet meer naar buiten mogen vanwege een virus. De tien afleveringen zijn te vinden op de website: www.deschoolschrijver.nl/huisarrest.

Ook vanuit educatief oogpunt is er veel aandacht voor lezen en luisteren. Onderwijszorg Nederland lanceerde een app genaamd Pelle Op Reis om het lezen bij kinderen te blijven stimuleren, ook al zijn de scholen nog aan het opstarten en is de zomervakantie alweer in aantocht. Pelle is verdwenen en door te lezen en opdrachten te maken, reist de speler de wereld rond. Het doel is om Pelle weer terug te vinden. De app is te downloaden in de app-store. Voor iets oudere kinderen is er een leuk initiatief vanuit de krant Kidsweek, genaamd Kidsweek Thuis. In de digitale omgeving van Kidsweek, LessonUp, zijn onder het kopje Kidsweek Thuis verschillende lessen te vinden, speciaal ontwikkeld om thuis te maken. Aan de hand van interactieve opdrachten is de leerling op een leuke manier bezig met begrijpend lezen en met het nieuws van dat moment.

 

Buitenspelen

Op school krijgen kinderen af en toe de kans even te ontladen door buiten te spelen en te gymmen. Thuis is het een stuk lastiger om ze actief te laten zijn. Gelukkig zijn ook daar goede alternatieven op bedacht toen kinderen thuis kwamen te zitten vanwege het coronavirus. OERRR is een initiatief van Stichting Natuurmonumenten dat al langer bestaat en als doel heeft om kinderen zoveel mogelijk buiten te laten spelen. Speciaal vanwege het coronavirus hebben ze meer leuke activiteiten bedacht die kinderen rondom huis kunnen doen. Ook Staatsbosbeheer heeft iets leuks verzonnen: Bericht van de Boswachter. De wekelijkse nieuwsbrief staat vol met leuke weetjes en opdrachten die kinderen thuis zelf kunnen uitvoeren. Verder is de website van IVN Natuureducatie een aanrader als je op zoek bent naar leuke activiteiten die kinderen zelf buiten kunnen ondernemen. Via de tips op de site leren kinderen bijvoorbeeld hoe ze op safari kunnen in de achtertuin of hoe ze bloemen op een mooie manier kunnen fotograferen.

Een initiatief dat al meer in het nieuws is geweest is de Berenjacht. Mensen zetten beren achter hun ramen en tijdens een wandeling kunnen kinderen proberen zoveel mogelijk beren te spotten. Via de website www.berenjacht.app kunnen kinderen zelfs bijhouden welke beren ze al hebben gevonden en hun eigen beer op de kaart zetten! Een andere leuke manier om de kinderen op schattenjacht te sturen is door middel van de app Geocache. Wereldwijd verstoppen mensen kleine cadeautjes en via de app kun je de zogenaamde caches opzoeken. Ook in Nederland zijn er heel veel te vinden.

 

Binnenspelen

Als het weer buitenspelen en ravotten minder toelaat zijn onderstaande initiatieven perfect. Op Facebook werden tijdens de coronacrisis dagelijks masterclasses gepost van Het Klokhuis waarin een expert zijn vakgebied op een leuke en toegankelijke manier overbrengt op kinderen. Zo kwamen er breakdancers, goochelaars en kunstenaars voorbij en werden kinderen geactiveerd om zelf met zoiets bezig te gaan. HASBRO heeft het initiatief Bring Home The Fun opgezet: een website waarop leuke tips worden gedeeld om op een net iets andere manier met het bekende speelgoed van HASBRO te spelen. Zo is er bijvoorbeeld een video over hoe je Twister spannender kunt maken door het te combineren met kussensÖ Andere initiatieven op dit gebied zijn verder nog Jet en Jul, leuke activiteiten voor kinderen tussen de twee en acht jaar, Supertof!, bedoeld om kinderen van vijf tot twaalf jaar van de bank te krijgen, en Tussen Kunst en Quarantaine. Dit laatste is een challenge waarbij het de bedoeling is dat een bekend schilderij wordt nagemaakt met hedendaagse spullen die in en rondom het huis te vinden zijn.

Verder zijn op cultureel gebied een aantal leuke online activiteiten te bedenken. Veel musea bieden online rondleidingen en speurtochten aan voor kinderen, zoals het Rijksmuseum van Oudheden dat een heel programma heeft bedacht voor kinderen met als onderwerp de Oude Egyptenaren. RembrandtThuis is een initiatief van het Rembrandthuis en leert kinderen het een en ander over verschillende kunstdisciplines, net als het Thuisatelier, een initiatief van de Hermitage. Ook KLEURinCULTUUR TV is op dit gebied een leuk initiatief. Elke dag wordt een andere kunstdiscipline in het zonnetje gezet door middel van een halfuur durende online workshop op hun website: www.kleurincultuurtv.nl.

Kortom: er vallen genoeg leuke activiteiten te bedenken voor kinderen zonder dat je daar als ouder energie in hoeft te stoppen. Bovendien kunnen kinderen er vaak ook nog interessante informatie of vaardigheden uit halen. In ieder geval hoeven ze zich niet te vervelen totdat de scholen weer gaan beginnen in september. Toch te weinig activiteiten om de kinderen tot die tijd bezig te houden?

Er zullen ongetwijfeld nog veel van dit soort initiatieven worden opgezet. Bekijk bijvoorbeeld eens de websites en social media van lokale organisaties en instituten (denk aan musea aan theaters) voor nog meer thuisactiviteiten.

Wat vindt u van dit artikel?