Top

Renáta’s Choice – Zomerse favorieten

Geniet van deze heerlijke zomer! Hier 4 van mijn favorieten:

1. Energie-chef de Cuisine

Wie maakt het?

Duurzaamheidskoppel Caro en Iris hebben een oud kookprincipe laten herleven en hebben, geïnspireerd op de hooikist, de EcoStoof® op de wereld gezet. Een droomteam: Caro is architect met aandacht voor energiezuinig bouwen en een fascinatie voor isolatiematerialen en Iris heeft een ingenieursachtergrond in ecodesign en veel ervaring in de biologische sector.

Waarom zo bijzonder?

Een warm nestje voor jouw pan, gemaakt van duurzame materialen, waaronder linnen uit Europa, gerecyclede textielvezels en kurk. Er is weinig gas nodig bij het koken, alleen bij het verhitten van je pan. Zo bespaar je ca. 30% energie en hiermee heb je de aanschaf van de EcoStoof® van € 99,- in een jaar terug. Je spaart de natuur én je portemonnee. Voedingsstoffen en smaken blijven behouden, het is compact en goed mee te nemen op de fiets, boot of naar jouw picknick. Pasta Puttanesca, lamsstoof, Libanese Tabouleh of yoghurt: je kan het zo gek niet bedenken, hij maakt het!

ACTIE: exclusief voor onze lezers € 10 korting op een EcoStoof®, met code AARDE. Ga naar www.ecostoof.nl en kies je kleur (geldig t/m 31 december 2022, niet in combinatie met andere acties).

2. Bijen BonBon

Wie maakt het?

Honing is het zuiverste natuurproduct, leerde ik ooit van Wouter Vuijk. Hij is 17 jaar oud als hij zijn eerste bijenvolk heeft en start in 1977 imkerij de Traay. Van een bijenkorf is deze onderneming door de jaren heen uitgegroeid tot een van de meest bijzondere Nederlandse producenten van honing en cosmetica met hoofdingrediënt honing. Ondernemen doen ze in eerlijke samenwerking met imkers van Nederlandse en wereldbodem. Imkers die rekening houden met het leefmilieu van de bijen, van de mens en van de natuur.

Waarom zo bijzonder?

Deze crème-raathoning is een ware toevoeging aan mijn culinair voorraadkastje. Mijn grote dank aan de bijen die rond hebben gevlogen op de biologische zonnebloemvelden in Bulgarije. Deze raathoning bevat van nature meer glucose dan fructose en heeft een crèmestructuur. Het is snijdbaar en heeft een luchtige textuur en een zomerse zachte smaak. Heerlijk bij een kaasplankje, als versiering op een taart of plakjes gerold in gesmolten pure chocolade. Bestrooi met sinaasappelrasp. Laat dit hard worden in de koelkast tot bonbonnetjes. Hmmm. Kijk voor lekkere recepten op www.detraay.com

3. Skin matter

Wie maakt het?

Je kent ze vast van Earth Line? De pioniers van Original Cosmetics van Nederlands bodem maken al meer dan 30 jaar huidverzorgingsproducten, op ambachtelijke wijze. Hun doel is om zuivere producten te maken voor je huid, vrij van poespas zoals paraffine, microplastics en andere schadelijke stoffen. Ze zijn er van overtuigd dat onze huid het niet nodig heeft, en de Aarde al helemaal niet. Deze onderneming ondersteunt biologische boeren en duurzame landbouw, om op die manier wat terug te doen voor de aarde. Fair deal toch?

Waarom zo bijzonder?

Deze Sea Line Mineral Day & Night Cream is speciaal voor de zeer gevoelige en droge huid en daarom ook perfect voor mij. Het bestaat uit kruidenextracten, vitaminen, biologische oliën en Dode Zee-mineralen. Wat doet het niet? Het maakt jouw huid niet afhankelijk van toegevoegde onnatuurlijke stoffen. Wat dan wel? Het brengt vitaliteit en veerkracht en versterkt het zelfherstellend vermogen van je huid. Het is zelfs goed tegen huidveroudering, eureka! Perfect ook om op te smeren voor een fietstocht op een zwoele avond. www.originalcosmetics.nl

4. Fiordi…waaat??? Frutta!

Wie maakt het?

Daar zou ik een keer heen willen gaan, naar het familiebedrijf van Rigoni di Asiago. In het hart van de natuur op de hoogvlakte van Asiago maken zij sinds 1923 bijzondere lekkernijen. Van oma Elisa – begonnen met rauwe honing – tot het huidige ‘stamhoofd’ Andrea, die met zijn gepassioneerde team inmiddels vele gezinnen in Italië en wereldwijd van honing, fruitbeleg en choco-hazelnootpasta voorziet. Innovatie en traditie gaan hand in hand: het gebruik van duurzame energiebronnen als windenergie, zonnepanelen en een warmtekrachtinstallatie zijn net zo belangrijk als oude samenwerkingsverbanden en het belang van de gemeenschap.

Waarom zo bijzonder?

Fiordifrutta betekent ‘ bloem van fruit’. Dit rozenbottel-fruitbeleg is net als alle andere 12 verkrijgbare smaken gezoet met biologisch appelsap. Natuurlijke suikers dus, naast 100% puur fruit! Het fruit in Fiordifrutta wordt niet verwarmd waardoor de smaak en de eigenschappen van de vruchten van deze bijzondere struik behouden blijven. Heerlijk op een stukje gatenkaas, nét naast de gaatjes gedruppeld of een plakje oude schapenkaas. In een smoothie, koekjes, of in een soepje om de oogst te vieren, allemaal lekker! Kijk voor meer info en recepten op www.rigonidiasiago.nl

Wat vindt u van dit artikel?

Entrepreneur Food & sustainability since 2009. Ik koppel biologisch en duurzaam voedsel aan verhalen van de boeren, producenten, kunst en cultuur.