Top

Privé-eigendom

Tekst en Beeld: Henry Mentink

Op mijn Krui-tocht naar Parijs loop ik op de 29ste dag (20 mei '22) naar Saint Quentin; met daarna nog 16 dagen te gaan naar de UNESCO in Parijs. De hele Aarde op de Werelderfgoedlijst is het doel en het enthousiasme onderweg geeft me de overtuiging dat het ook echt gaat lukken.

Die dag viel mijn oog op het bord ‘privé eigendom’. Die term was ik onderweg al vaker tegengekomen. In gedachte ging ik naar de geboorte van een kind. Hij/zij krijgt dan gratis het licht van de zon en de lucht die we inademen, maar voor de grond moet je betalen. Of als je geluk hebt erf je het. Ieder mens zou bij geboorte zo’n 1,75 hectare mogen ontvangen. Reken maar uit: de Aarde is 14 miljard hectare en er zijn nu zo’n 8 miljard mensen.

Toen ik dit aan een schoolklas vertelde en zei dat de Aarde als het ware een cadeau is bij de geboorte zagen zij wel één bezwaar: “Je kunt de Aarde toch niet inpakken.”

Van wie is de grond?

Een van de stops op de route vandaag was een bushokje bij de Mairie (Gemeentehuis) van Fonsomme. Het bushokje kwam goed uit want het was een van de weinige dagen dat het regende.

Je ziet op de foto twee vlaggen: de Franse en de Europese vlag.

En dan weer de vraag: wat is grond als privé-eigendom? Het is een perceel/gebied dat van iemand is. Maar is het tegelijk ook van de Staat, die het voor jou beschermt of is het van de Europese Unie, die de NAVO vraagt het te beschermen.

Samen gebruiken?

Vanuit de kruiwagen komen andere beelden in mij op. Ik ben twee keer kruiend de grens over gestoken en zie dan buren naast elkaar wonen. Zouden die het gebruik van de Aarde ook met elkaar kunnen regelen, zonder afhankelijk te zijn van de overheden van 2 landen?

Zouden we ook van eigendom naar ‘samen gebruik’ kunnen overstappen?

Hebben we ooit wel les gehad in samenwerken? Op school leer je hoe je het beste uit jezelf kunt halen; prima natuurlijk. Een grotere potentie ligt in het samenwerken. Laat 100 mensen het aantal knikkers in een vaas inschatten en het gezamenlijke gemiddelde komt bijzonder dicht bij het juiste antwoord.

En zo werkt de hele natuur. Het is een ultiem systeem van samenwerkende organismen; bekend onder de naam biodiversiteit. Ik zou zeggen: ga eens over de heg van jouw tuin in gesprek met de buurman/vrouw om met meerdere buren een stukje van ieders tuin samen te voegen tot een biodivers hofje waar vogels en bijen blij van worden.

Henry Mentink vanuit het Veerhuis in Varik, gelegen in de Betuwe.

www.veerhuis.nl

Wat vindt u van dit artikel?

HENRY MENTINK is een inspirerend spreker en de founder van project Veerhuis. Henry is ondernemend en weet mensen enthousiast te maken in het meegaan met idealen voor een andere maatschappij. Hij is al vele jaren bezig met experimenten op het gebied van de nieuwe economie/deeleconomie. In de nieuwe economie bekend als Henry Veerman – de verbinding tussen de oevers van de huidige en nieuwe economie.