Top

Open en bloot praten over seksualiteit

Durven, maar ook doen

Tekst: Geraldina Metselaar | Beeld: Marise van der Boom / Bigstock

Volgens de schrijfster Marise van der Boom wordt er veel te weinig over seksualiteit gesproken. Geef tussen de lakens duidelijker aan wat je zou willen. “Dat is fijn. Je wordt er blij van en het geeft je energie.”

Seksualiteit is kwetsbaar en intiem. Het is niet iets waar je zomaar open en bloot over praat. Terwijl dat wel iets is wat we zouden moeten durven, maar ook moeten doen. “Je hoeft niet per se elke nacht alle hoeken van de slaapkamer te zien,” redeneert schrijfster Marise van der Boom (pseudoniem). Ze moet lachen en gaat verder met haar betoog. “Al val je ’s avonds in slaap in elkaars armen, ook dat is intimiteit. Ook dat is goed. Als je er maar over praat met elkaar tijdens de act in bed en niet ’s avonds op de bank bij een wijntje. Vertel wat je fijn vindt. Durf te experimenteren. Doe eens wat anders. Het gaat je plezier opleveren en een bloeiende relatie!”

Geen pamflet voor vreemdgaan

De 49-jarige Marise is getrouwd, moeder van twee kinderen en baasje van twee teckels. Ze begon een jaar geleden onder een andere naam aan een boek over haar buitenechtelijke escapades.

“Hoewel mijn man ervan weet, wil ik onze kinderen en de familie in bescherming nemen. Mijn boek De verlangenlijst is overigens geen pamflet geworden voor vreemdgaan,” vervolgt Marise.

Bovendien vindt de schrijfster het anders dan kant-en-klare porno, terwijl er best wat stomende scenes in voorkomen. “Het is een spannende roman over een vrouw, die zich overgeeft aan haar lusten.”

Marise portret - vk

Marise werkte ruim twintig jaar in de ouderenzorg, toen ze besloot het roer om te gooien. “Ik ben meer van het zorgende, dan van het genezende,” vertelt ze bij een kopje koffie op maandagochtend in een knusse lunchroom.“ Ik had al een bijbaantje in de thuiszorg, toen ik geneeskunde studeerde.” Gaandeweg liep ze volledig vast in het zorgsysteem. De zorg is compleet onbeheersbaar geworden, meent Marise. “Ouderen moeten nog langer thuis wonen en hun kinderen draaien op voor de zorg. Je gunt toch iedereen een veilige plek, waar die zijn of haar laatste dagen kan slijten?”

Tweede liefde

In die periode belandde Marise toevallig op de website van Second love. “Dat was toen nog relatief nieuw en er werd veel reclame voor gemaakt. Het is geen datingsite zoals Tinder, maar een site waar je zoals de naam al zegt, een tweede liefde kunt ontmoeten naast je relatie.” Op zoek naar een tweede liefde was Marise allesbehalve. “Ik heb een goed huwelijk en een fijn gezin. Misschien was het uit pure verveling, of omdat ik meer wilde dan alleen ervoor zorgen dat thuis alles op rolletjes liep.” Willens en wetens maakte ze een profiel aan met een onherkenbare foto. Vervolgens nam ze een kijkje op de site. “Ik kwam in een achtbaan terecht en ben erin gestapt,” aldus de schrijfster.

Marise werd overrompeld door de hoeveelheid mannelijke aandacht. De mannen op Second love proberen vrouwelijke bezoekers te verleiden met foto’s, gevatte oneliners en aanlokkelijke uitnodigingen. “Als vrouw heb je het er voor het uitzoeken. Per dag kreeg ik wel dertig tot vijftig berichtjes van mannen uit alle lagen van de bevolking.” Vooral de berichten waarin mooie taal wordt gebruikt, kunnen het hart van de schrijfster bekoren. Er is één man die eruit springt. “We hadden vrij snel een klik. In hem vond ik ook iets van mijzelf. Hij schreef mooi, poëtisch en kon citeren uit klassiekers. Na een paar weken hebben we afgesproken. In aanvang ging het niet om de seksualiteit, dat werd een voortvloeisel van ons samenzijn. Het deed me goed. Ik kreeg er energie van en mijn zelfvertrouwen een boost.”

Het liegen en geheimhouden waren de keerzijde van haar tweede liefde. Net als de angst om betrapt te worden. “Zijn partner is er na een klein jaar achter gekomen,” vertelt Marise.

“Ook ik heb de affaire thuis opgebiecht. Natuurlijk was mijn man in het begin boos. Gelukkig zit het tussen ons nog altijd goed. Wat ik jammer vind, is dat we weer terug zijn in een monogame relatie. Misschien wil ik meer. Hoe mooi zou het zijn als ook mijn man seksueel vrijer zou kunnen denken? Wie weet wat voor plezier we zouden kunnen hebben, als hij een leuke vriendin vindt,” zegt ze met een knipoog.

Of Marise daarover nog een boek gaat schrijven, betwijfelt ze. “Maar wie weet, want volgens mij is het hard nodig. We zijn op het gebied van seksualiteit preutser dan ooit.”

cover De Velangenlijst - vk

Wat vindt u van dit artikel?