Top
oog in oog met orka's

Oog in oog met orka’s in de noordzee

Oog in oog met orka’s in de Noordzee

Oog in oog met orka’s, met die onderwaterfoto won Melvin Redeker de Britse categorieprijs tijdens de Underwaterphotographer of the Year 2017. Het is voor het eerst dat deze machtige roofdieren onderwater in de Noordzee werden gefotografeerd en daarom noemde de jury de foto ‘baanbrekend’. “Mijn hart slaat een slag over bij het kijken naar deze foto!”, aldus juryvoorzitter Peter Rowlands.

Ik lig al een half uur in het water te dobberen,als ik Fiona hoor. “Melvin, ze komen er aan!” Onmiddellijk laat ik me afzakken naar de zeebodem en check nog een laatste keer de instellingen van mijn camera. Als ik in de diepte staar, wordt mijn zicht beperkt door een blauwe-groene muur van water. Vanuit mijn ooghoek zie ik beweging en dan gaat het ineens heel snel. Twee orka’s zwemmen recht op mij af. Wat zijn ze indrukwekkend groot! Tijd omdaarover na te denken heb ik niet, ik focus mijncamera en schiet. Nooit eerder lag er een fotograaf in de Noordzee bij orka’s in het water. Kan het? Durven we het? Die vragen hielden ons de afgelopen weken bezig.

Verbazing
In 2011 zagen we voor het eerst orka’s vanaf een vissersboot in de noordelijke Noordzee. Dat er
orka’s zwemmen in onze zee, wisten we niet. En die verbazing en fascinatie groeide uit tot onze stichting ‘In de Noordzee’. In de tussentijd leerden we duiken, navigeren op zee, heeft Melvin zichzelf omgeturnd van bergfotograaf naar onderwaterfotograaf en spendeerden we vele uren op zee.  De orka zwemt door, maakt verderop een rondje en keert terug. Voor mij, achter mij en boven mij: overal orka’s! Even weet ik niet wat er allemaal gebeurd.
Ik moet mezelf bij elkaar rapen en doe dan weer waar ik voor ben gekomen. Ik druk de sluiter van mijn camera in. Als de orka’s na drie minuten verdwenen zijn in de muur van water, zwem ik rustig naar de oppervlakte. Met een onwerkelijk gevoel stappen we ’s nachts in bed. Waar we de afgelopen vijf jaar aan hebben gewerkt is vandaag bij elkaar gekomen. Is onze missie nu rond? Nee, natuurlijk niet. Onze passie voor de Noordzee, haar dieren, ecosystemen en onderwaterleven groeit met de dag en we zullen haar verhalen blijven vertellen

Wekenlang probeerden we orka’s te vinden. En dat lukte. Meerdere dagen volgden we orka Mousa en haar familie, zeven orka’s die de kusten van de Shetland eilanden afschuimen op jacht naar een lekker zeehondje. We bestudeerden hun gedrag en maakten een afweging, want ook wij moesten onze angst overwinnen. Tenslotte staan ze niet voor niets ook wel bekend als ‘killer whales’ en zagen we ze eerder op de dag nog een zeehond uit elkaar scheuren. Op een armlengte afstand duikt een orka naar beneden om mij uit te checken. Zijn grote kop hangt recht voor mij. Hij kijkt mij aan, ik kijk hem aan.Ik voel mijn hart in mijn keel kloppen en een adrenalinerush schiet door mijn lijf. Letterlijk oog in oog met een orka. Fiona heeft mij op de zeebodem gedropt en kijkt vanaf de boot met spanning toe. Drie grote ruggen duiken recht naar beneden, precies op de plek waar ik op de zeebodem lig. Onrustig water, meer kan ze niet zien en dus houdt ze haar adem in: als dat maar goed gaat.

oog in oog met orka's

Over In de Noordzee:
De Noordzee is een uniek en kwetsbaar ecosysteem, dat zwaar wordt ondergewaardeerd.
Onbekend maakt onbemind. Daarom exploreren,fotograferen, filmen en onderzoeken wijde onderwaterwereld en kwetsbare dieren en ecosystemen in de Noordzee. Met onze foto- en videoverhalen willen we de beeldvorming over onze zee bijstellen. In de Noordzee bezoekt basisscholen met inspirerende lessen over de dieren in de Noordzee en het probleem van plastic soep en zwerfafval. Bezoek IndeNoordzee.nl en volg ze op Facebook.com/indenoordzee voor meer Noordzeeverhalen.

Zijn grote kop hangt
recht voor mij. Hij kijkt
mij aan, ik kijk hem aan.
Ik voel mijn hart in mijn
keel kloppen en een
adrenalinerush schiet
door mijn lijf.

Wat vindt u van dit artikel?

De Krant van de Aarde is een positief en redactioneel onafhankelijk medium. Authenticiteit, innovatie en natuur zijn thema’s waar de krant voor staat. De krant biedt lezers inspiratie waarmee ze hun vanzelfsprekend duurzame leefstijl invulling kunnen geven. Terugkerende rubrieken zijn voeding, gezondheid, wonen, vrije tijd, cultuur en mode. Naast inspirerend is de Krant van de Aarde spraakmakend op het gebied van duurzaamheidskwesties.