Top

Oesterschelpen als kunstmatig rif

Tekst: Frans van der Beek | Beeld: Bigstock

De afsluiting van de Grevelingen is goed voor de veiligheid van het land, maar lastig voor de vele zandeilandjes met kolonies meeuwen, stelt- en strandlopers.

Kunstmatig rif

In het Grevelingenmeer moet de mens een handje helpen. Staatsbosbeheer gebruikte grote keien om te voorkomen dat de eilandjes wegspoelen door de golfslag bij harde wind. Die stenen vormen een te harde overgang tussen land en water en ze bieden onbedoeld een schuilplaats voor ratten, die vogelnesten leegroven.

De oplossing: een kunstmatig rif van oesterschelpen kan de golfslag breken en tegelijk de onderwaternatuur stimuleren, blijkt uit onderzoek van marien-ecoloog Brenda Walles van de Wageningen Universiteit.

Staatsbosbeheer gaat nu zo’n rif bouwen. Zo ontstaat een soort tropisch regenwoud onder water, met wieren, zakpijpen, zeeanemonen en misschien zelfs zeegras, dat een fijn leefgebied vormt voor zeestekelbaars, zeenaalden en zeepaardjes. Boven water profiteren daar weer vogels en zeehonden van. Het eerste rif ligt er binnen twee jaar.

Wat vindt u van dit artikel?

Frans van der Beek was een van de vaste presentatoren in de gouden tijd toen Radio Veronica vanaf de Noordzee programma’s maakte voor een miljoenenpubliek. Later werd hij nieuwslezer en de eerste hoofdredacteur van de Veronica Gids. Daarna kwamen er prachtige tijden bij de Veronica Omroep Organisatie (VOO) en grote magazine ’s zoals Penthouse. Voor de Krant van de Aarde volgt Frans de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid op de voet. Hij ergert zich aan de wijze waarop we van de Aarde lenen en weigeren om terug te betalen. En is blij met initiatieven die het welzijn van de planeet bevorderen. Frans geeft een rode kaart aan iedereen die het milieu en de natuur vernietigt en prijst met een groene kaart alle inspanningen die het leefklimaat bevorderen of herstellen. Suggesties zijn welkom op fhjvanderbeek@gmail.com.