Top
no-poo

No-Poo jij al?

No-Poo of no-shampoo is helemaal hip. Geïnspireerd door deze trend uit Amerika, besluiten steeds meer vrouwen hun haren minder, of liefst helemaal niet meer te wassen. Het doel? Een mooie, glanzende bos met kerngezonde haren.

Tekst: Marijke Hakkenes

Hoe werkt het?

Je hoofdhuid maakt natuurlijke oliën aan die je haar voeden en beschermen. Shampoo ontvet, dus wanneer jij (te vaak) je haar wast ontdoe je de hoofdhuid van deze natuurlijke oliën. Haar en hoofdhuid worden droog en om dit te compenseren zal je hoofdhuid meer olie aanmaken. En zo ontstaat er een vicieuze cirkel: je haar wordt sneller vet, je gaat het vaker wassen, het wordt nog sneller vet, enzovoort. Deze cirkel kan worden doorbroken door minder vaak je haar te wassen of helemaal geen shampoo meer te gebruiken. Je hoofdhuid zal langzaam aan deze verandering moeten wennen en aan het begin nog veel nieuwe oliën aanmaken. Maar naarmate je consequent steeds minder vaak je haren wast, wordt dit minder. Zo herstel je de natuurlijke balans van de hoofdhuid.

Afbouwen

De makkelijkste manier om te beginnen, is het wassen steeds wat langer uit te stellen. Was je nu iedere dag je haar? Sla dat eens een dagje over, net zo lang totdat je haar op dag twee niet meer vet is. Sla vervolgens nog een dag over.

Wil jij echt helemaal No-Poo gaan? Probeer dan je haar te wassen met:

  • Bakingsoda. Verdeel bakingsoda met water over je hoofdhuid en masseer goed in. De bakingsoda reinigt je haar mild en verwijdert eventuele luchtjes.
  • Klei. Maak een masker van kleipoeder en water en masseer hiermee je hoofdhuid. Goed uitspoelen!
  • Honing. Honing heeft antibacteriële eigenschappen. Verdun de honing met water, masseer het mengsel goed in en spoel uit.
  • Water. Als je haar gewend is aan minder wassen, dan kan spoelen met alleen water voor jouw haar en hoofdhuid voldoende zijn om je haar te reinigen.
  • Appelazijn. Appelazijn helpt de pH-waarde van je huid te herstellen, vermindert luchtjes en helpt restjes producten te verwijderen. Hierdoor is het een goed alternatief voor conditioner. Verdun de azijn met water, masseer goed in en spoel uit.

Herstel de natuurlijke balans van de hoofdhuid.

Nare luchtjes? DIY haarmist!

Haar zal niet snel gaan stinken, zeker niet als je het af en toe spoelt met water. Maar als je twijfelt over de geur, of gewoon graag wilt dat het lekker ruikt, kun je zelf een ‘haarmist’ maken. Een haarmist maak je makkelijk en snel door een paar druppeltjes van jouw favoriete etherische olie toe te voegen aan een sprayflesje met water. Etherische oliën zoals lavendel, ylang ylang en rozemarijn hebben ook verzorgende eigenschappen. Zo sla je dus twee vliegen in één klap!

Tips!

Hoe snel haar vet wordt hangt af van het haartype. Maar je kunt wat doen om vet haar tegen te gaan: blijf met je handen van je haar af. Telkens wanneer je met je handen aan je haar zit verplaatst het vet zich van je handen naar je haar. Spoel je haren na het wassen met koud water. Door het koude water sluiten je haarschubben. Je haar gaat er mooi van glanzen en er blijft minder snel vuil aan ‘plakken’. Spoel shampoo en conditioner goed uit. Producten die in je haar blijven zitten trekken vuil en viezigheid aan. Gebruik weinig tot geen conditioner. Zeker als je dun haar hebt, kan conditioner je haar verzwaren en ervoor zorgen dat het er sneller vet uitziet. Wil je toch conditioner gebruiken? Breng het dan alleen aan over de lengte van het haar en sla de hoofdhuid over. Gebruik zo min mogelijk stylingproducten. Vooral serums met siliconen maken het haar sneller vet.

Wat vindt u van dit artikel?

Eigenaar van speels tekstbureau Yvonne schrijft. Specialisaties: kinderen, evenementen, cultuur, natuur, Scandinavië, handwerk, design. Levert zowel het hele scala voor gedrukte media als content voor websites en social media accounts. Werkt onder meer voor: Krant van de Aarde, Hip&Hot en Simply Breien. Concept denker en uitvoerder in één. Altijd in voor een nieuwe uitdaging: wat ik nog niet kan, ga ik leren! Getrouwd, woonachtig in Woerden, 4 kinderen, gek op shoppen, klussen, stylen, fotograferen, lezen, tv en films kijken, musicals, musea bezoeken, handwerken, zingen en nog veel meer!