Top

Laat de wolf op de zwijnen en herten jagen

De opinie zoals weergegeven in dit artikel is niet automatisch ook de mening van de redactie. Ook een ingezonden artikel in de Krant van de Aarde? Stuur uw mening naar: redactie@krantvandeaarde.nl

Tekst: Jos van der Panne | Beeld: Pixabay

De directeur van het Nationale Park de Hoge Veluwe, de heer van Voorst tot Voorst, wil zoals bekend geen wolven in het Park. Hij is namelijk geen fan van wolven. Sterker nog, hij wil dat de wolf van de beschermde lijst van diersoorten wordt gehaald zodat de wolven afgeschoten mogen worden. Dit afschieten, laten we het gewoon doodschieten noemen, moet volgens hem gebeuren om ‘gecontroleerd beheer’ mogelijk te maken. Gecontroleerd beheer betekent dan dat de mens dieren gaat doodschieten als ze vindt dat er teveel zijn.

Gecontroleerd beheer?

Op de Veluwe lopen slechts 15 tot 20 wolven rond. Op de Veluwe zeg ik, maar dus niet in het Nationaal Park. Een dicht hek belet de wolven de toegang.

Behalve die 15 tot 20 wolven lopen er op de Veluwe 4600 edelherten, 1.100 damherten en 10.000 wilde zwijnen rond. Dat zijn er volgens de Faunabeheereenheid Gelderland veel te veel. Het lijkt erop dat het ‘gecontroleerd beheer’ hier gierend uit de bocht is gevlogen want het plan is om 3000 edelherten, 700 damherten en 8500 wilde zwijnen te gaan doodschieten.

Wolf niet welkom

Een deel van deze dood te schieten dieren loopt in het Nationaal Park de Hoge Veluwe. Want in tegenstelling tot de wolf mogen deze dieren van de heer van Voorst tot Voorst wel in het Park komen. De wolf mag daar niet komen omdat de heer van Voorst bang is dat ze de herten en zwijnen in het Park gaan doden en opeten.

In plaats daarvan worden de dieren door mensen tijdens een jacht dood gemaakt, wordt hun vlees verkocht en vervolgens door mensen opgegeten.

Je zou bijna gaan denken dat de wolven niet buiten het Park worden gehouden om de herten en zwijnen te beschermen, maar om de jacht in stand te houden.

wild-boar-2256296_1920 - verkleind

Op Wikipedia lees ik dat een wolf in Yellowstone gemiddeld 22 wapitis (een grotere uitvoering van het edelhert) per jaar eet. In het seizoen 2017/2018 werden er in het Nationaal Park De Hoge Veluwe zo’n 220 edelherten door de mens afgeschoten. Datzelfde karweitje hadden 10 wolven dus ook kunnen klaren.

Kan dat niet anders?

Ja! Harm Niesen van de Faunabescherming stelt dat wolven prima in staat zijn om een populatie van herten in stand te houden. Hij zegt: “In Yellowstone (een natuurpark JvdP) in Amerika schoten ze lange tijd de wolven dood. Toen kwamen er teveel herten. Later werd de jacht op wolven verboden en kromp de hertenpopulatie. Wolven regelen zelf hoeveel er te jagen is, zolang ze niet zelf bejaagd of omheind worden.”

Harry Voss van de Partij van de Dieren stelt dat als je de natuur haar gang laat gaan, kogels niet nodig zijn. Ik sluit me hierbij aan. Daarom doe ik deze oproep aan de heer van Voorst tot Voorst:

Gooi die hekken open en laat in plaats van de mens de wolf op zwijnen en herten jagen!

Wat vindt u van dit artikel?