Top
plantaardig

Feestelijk plantaardig familiemenu

Recept: Lisette Kreischer

Verwen jezelf en al je familieleden met dit heerlijke kerstmenu. De smaken en texturen zijn bekend, ingrediënten zijn gemakkelijk te verkrijgen en je hebt geen speciale cheffy-vaardigheden nodig om dit in elkaar te draaien. Perfect voor alle soorten gezinnen, jong en oud, groot en klein.

Rode kerstsoep met crostini

Deze soep is een heerlijk voorgerecht voor de hele familie. Niet te zwaar, geen moeilijke ingrediÎnten, wel rijk van smaak. De crostini met hummus van witte bonen maakt het helemaal af.

INGREDIËNTEN

Soep voor 4-6 personen
  • 1 el olijfolie
  • 1 ui, gepeld en gesnipperd
  • 3 geroosterde paprikaís (uit een pot)
  • 1 teen knoflook, gepeld
  • 1 blik gepelde tomaten (400 g)
  • 600 ml groentebouillon
  • snuf oregano
  • 125 ml plantaardige room (soja of haver)
  • blaadjes van 1/2 bosje basilicum 
  • zwarte peper
Crostini
  • 6 mooie dunne, schuine plakken brood 
  • olijfolie
  • 150 g boterbonen of cannellini bonen uit blik
  • 2 tenen knoflook, gepeld en 1 grof gehakt
  • sap van 1 citroen
  • 3 el tahin
  • 1/4 tl grof zeezout
  • 30 ml water
  • extra olijfolie voor het serveren
  • 1 el sesamzaad, geroosterd in droge koekenpan
  • 1 tl zeewiervlokken (optioneel)

INSTRUCTIES

Soep

Verhit olijfolie in een pan. Bak ui op middelhoog vuur glazig. Laat geroosterde paprikaís uitlekken en snijd in stukjes. Voeg paprika toe aan de ui en bak even mee. Voeg vervolgens knoflook, gepelde tomaten en bouillon toe, en breng aan de kook. Breng op smaak met een snufje oregano. Laat ca. 15 min zachtjes doorkoken. Pureer het geheel met een staafmixer. Meng voor de kruidenroom basilicum samen met sojaroom. Serveer de soep in mooie kommen en schenk er een straaltje kruidenroom in. Garneer met zwarte peper en een basilicumblaadje.

Crostini

Verwarm de oven voor op 200 graden C. Spreid plakken brood uit over een bakplaat en besprenkel met olijfolie. Rooster in ca. 10 min krokant. Doe ondertussen bonen, de gehakte teen knoflook, citroensap, tahin en zeezout in een keukenmachine en maal fijn. Voeg het water toe en maal nogmaals, tot er een gladde, romige hummus ontstaat. Voeg eventueel extra water toe om tot een gladde, smeerbare hummus te komen. Meng sesamzaadjes met zeewiervlokken. Snijd de overige teen knoflook doormidden, en wrijf over de crostiniís. Besmeer de crostiniís met de hummus, enkele druppels olijfolie en strooi (een deel van) het sesam-zeewier mengsel over. Een deel van het mengsel kan ook over de soep worden gestrooid. Serveer naast de soep.

Wellington met kervel worteltjes en pommes duchesse

Deze wellington van plantaardige ëkipí is rijk gevuld met chique ingrediÎnten, de klassieke worteltjes en pommes duchesse smaken er heerlijk vertrouwd bij. Een overzichtelijk recept, je kunt de wellington en pommes duchesse eventueel al een dag van te voren maken (bak de wellington dan pas de volgende dag af). Hiermee maak je iedereen blij!

Voor ca. 4-6 personen

INGREDIËNTEN

Wellington
  • 2 pakjes plantaardige ëkipístukjes
  • 150 ml water
  • 1 teen knoflook, gepeld en geplet
  • 1 takje salie
  • 1/4 tl fijn zeezout
  • versgemalen zwarte peper naar smaak
  • versgeraspte nootmuskaat (ca. 1/8 bol)
  • 1 tl bietenpoeder: optioneel voor extra kleur
  • 125 g champignons, in kwarten
  • 30 g gedroogde cranberries, even geweld in heet water
  • 50 g hazelnoten, grof gehakt
  • 1/2 bosje peterselie, gehakt
  • 270 g vegan bladerdeeg
  • scheutje sojaroom
Kervel worteltjes
  • 2 el olijfolie
  • 1 kg bospeen (1 grote bos)
  • 1 teen knoflook, gepeld en geplet
  • 150 ml water
  • sap van 2 mandarijnen
  • 1/2 bosje kervel, fijngehakt
  • zout en peper naar smaak
Pommes duchesse
  • 600 g kruimige aardappels (gebruik echt een kruimige aardappel!)
  • zout
  • 30 g olijfolie
  • 2 tl uienpoeder
  • 150 ml ongezoete haver- of sojamelk
  • 4 el kikkererwtenmeel
  • 1 tl bakpoeder

INSTRUCTIES

Wellington

Verwarm de oven voor op 185 graden C.

Kook de ëkipístukjes zachtjes in het water met knoflook, salie en zout. Zet een deksel op de pan en zorg dat de stukjes het water helemaal opnemen. Draai het vuur uit en voeg peper en nootmuskaat naar smaak toe. Laat ietwat afkoelen. Voeg eventueel bietenpoeder toe om de stukjes meer vlezig roze te kleuren. Knijp de stukjes helemaal fijn met je handen, of gebruik een foodprocessor. Als het goed is houd je nu fijne sliertjes over. Verhit een eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak de champignons op hoog vuur flink aan. Voeg als ze mooi goudbruin zijn de hazelnoten toe en bak even mee. Voeg peterselie en cranberries toe, bak 1 min mee en draai het vuur uit. Snijd de lap bladerdeeg in twee rechthoeken. Verdeel de helft van het ëkipímengsel over een helft bladerdeeg, laat zeker 1 cm van de rand vrij. Verdeel de champignonvulling over de hele lengte in het midden van het ëkipímengsel. Dek de vulling af met de andere helft van het ëkipímengsel. Druk een beetje aan zodat de vulling straks strak in het deeg zit. Leg de overige lap bladerdeeg over de vulling en druk voorzichtig vast om de vulling heen. Vouw de randen decoratief naar binnen, of prak er een motief in met een vork. Maak met een mes heel licht kruislings inkervingen over het deeg. Bestrijk met wat sojaroom en bak ca. 40 min op 185 graden C tot goudbruin en gaar. Check tussendoor goed of het gebraad niet aanbrandt. Verleng indien nodig de baktijd.

Kervel worteljes

Maak de wortelen schoon (schillen of schrobben naar wens). Snijd in mooie schuine stukken. Verhit de olijfolie en bak de wortelen met de teen knoflook zachtjes aan. Voeg het water en mandarijnsap toe. Kruid naar smaak met peper en zout. Stoof de wortelen zachtjes gaar en voeg als ze beetgaar zijn de kervel toe.

Pommes duchesse

Schil de aardappels. Kook gaar in licht gezouten water. Verwarm ondertussen de oven op 225 graden C. Giet ze af en laat even uitdampen. Prak de aardappelen fijn met een vork of pers ze door een pureeknijper (gebruik liever geen stamper, deze maakt te grove stukjes in de puree). Bewerk de puree niet teveel, anders krijg je een lijm-achtige substantie. Voeg olie, uienpoeder, melk en zout naar smaak toe. Als het goed is heb je nu een mooie romige, vrij gladde puree. Roer het kikkererwtenmeel en bakpoeder erdoor en doe het mengsel over in een spuitzak met kartelmondje (neem een wat grovere, zodat eventuele stukjes het mondje niet verstoppen). Spuit mooie toeven puree op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak goudbruin en gaar in 30 min.

Voor het serveren

Maak ieder bord mooi op met een aantal pommes duchesse, een flinke schep kervel worteltjes en twee plakken wellington.

Winter Wonder dessert trio

Dit trio is een fantastische afsluiting van een feestelijk menu. De peren worden gestoofd in vlierbessensap, wat ze naast een prachtig diep-paarse kleur een heerlijke aromatische smaak geeft. In de cakejes flirten mandarijn en amandel met elkaar, het ijs erbij maakt het compleet.

Voor 4-6 personen

INGREDIËNTEN

Vlier peertjes
  • 6 stoofperen (bijv. Gieser Wildeman)
  • 100 ml vlierbessen-oersap (zwarte bessensap kan ook)
  • 400 ml water
  • 2 el (riet)suiker
  • 1 kaneelpijpje
  • 1 steranijs
Amandel-mandarijn cakejes
  • plantaardige bakboter om vormpjes mee in te vetten
  • 50 g amandelmeel
  • 50 g griesmeel (plus wat extra om de cakevormpjes mee te bestrooien)
  • 100 g tarwebloem
  • 40 g (riet)suiker
  • 1 zakje bourbon vanillesuiker
  • 2 tl bakpoeder
  • 1/4 tl fijn zout
  • 40 ml rijstolie
  • geraspte schil en sap van 2 biologische mandarijnen, aangelengd met havermelk tot 135 ml
  • 6 el amandelschaafsel
  • poedersuiker
IJs
  • Tenminste 1 bol vegan (room)ijs naar keuze per persoon (bijvoorbeeld Alpro vanille of karamel)

INSTRUCTIES

Vlier peertjes

Begin minstens een halve dag van tevoren met de peertjes. Schil en breng aan de kook met vlierbessensap, water, suiker, kaneel en steranijs. Stoof heel zachtjes gaar, minimaal 2 uur, liefst nog langer, tot ze heerlijk geurig en gaar zijn.

Amandel/mandarijn cakejes

Verwarm de oven voor op 185 graden C.

Vet 6 stenen cakevormpjes in met plantaardige boter. Bestrooi met een beetje griesmeel en klop ze uit. Breng een steelplannetje water aan de kook. Meng amandelmeel, griesmeel, bloem, suiker, vanillesuiker, bakpoeder en zout in een kom. Voeg rijstolie en mandarijn-havermelk mengsel toe en roer door de droge ingrediÎnten. Verdeel het mengsel over de cakevormpjes en strooi het amandelschaafsel erover. Zet de cakevormpjes in een grote ovenschaal en giet het kokende water in de ovenschaal tot het ca. halverwege de vormpjes staat. Dit zorgt ervoor dat de cakejes mooi gelijkmatig garen en het vocht komt de textuur van de cakejes ten goede. Bak de cakejes in ca. 30 min gaar en goudbruin. Haal ze uit de vormpjes, en bestrooi ze met poedersuiker. Tip: in plaats van poedersuiker kun je ook kokosschaafsel gebruiken.

Voor het serveren

Maak 4-6 bordjes op met een cakeje, een stoofpeertje en een flinke bol ijs. Garneer met wat poedersuiker.

Wat vindt u van dit artikel?

Lisette Kreischer is een van de grondleggers van de vegan-beweging in Nederland. Ze is co-founder van de inmiddels befaamde Dutch Weed Burger en heeft tien succesvolle (kook)boeken op haar naam staan, waaronder Ecofabulous koken in alle seizoenen, het succesvolle en internationaal bekroonde Groente uit zee en haar meest recente The Plant Pharmacy. Haar liefde voor de geneeskrachtige plantenkeuken en voor al dat leeft draagt zij uit middels haar boeken, verhalen en fotografie. www.lisettekreischer.com