Top

Eindelijk weer een echte Varsity!

Tekst: Albert Poutsma | Beeld: Ellen de Monchy

Begin april trok de Krant van de Aarde erop uit om getuige te zijn van de belangrijkste studentenroeiwedstrijd van het jaar. De Varsity.

Het beste medicijn

Twee jaar lang werd de Varsity niet (2020), ofwel zonder publiek (2021) gevaren. Een jammerlijke situatie. Hele jaarlagen van studenten dreigden op te groeien zonder dit unieke evenement, opgesloten op hun kamer met ook nog eens een verbod op trainen. Maar gelukkig kwamen onze regeerders tot inkeer en zijn de meeste beperkingen opgeheven.

Zoals Erik Scherder al aangaf in zijn redactioneel eerder in onze krant, is juist sporten en bewegen het allerbeste medicijn tegen ziekte.

Sportieve feestvreugde

Dus op 3 april was het weer zover. Nadat we in het begin van de week nog sneeuw hadden gezien was het weer dat weekend afwisselend nog (steen)koud, lekker zonnig, af en toe nat en dan weer droog. De feestvreugde was er zeker niet minder om. Een paar duizend studenten waren afgekomen op het evenement om hun teams aan te moedigen. Een gezellige massa van feestende studenten. Uitgelaten zijn deze sowieso altijd, maar voor deze keer was het na twee jaar corona ellende extra feest. Voor de eerste-, tweede- en derdejaarsstudenten was het dus ook de eerste keer dat zij dit mee konden maken.

Nereus de sterkste

Hoewel uw verslaggever uit volle overtuiging voor de krant van groen Nederland schrijft (op deze dag is groen de kleur van Wageningen), gaat zijn hart toch het meest uit naar Utrecht. Donkerblauw dus. Maar een reprise van drie jaar geleden zat er niet in voor de Utrechters. Toen trok de USR Triton na tweeënvijftig jaar ‘droogte’ de winst in een zinderende slotfase naar zich toe en zorgde in Utrecht voor massale feestvreugde. Waar de voorwedstrijd van de Oude Vieren nog wel naar Triton ging, maakte een ongelukkige botsing in de finale met Skøll al snel een einde aan alle spanning. Het Utrechtse viertal kwam deze keer dus niet in aanmerking voor de ereplaatsen en werden zelfs teruggezet naar de laatste plaats. De andere Utrechtse thuisploeg Orca strandde al in de voorwedstrijd. Nereus uit Amsterdam, hofleverancier van de nationale selectie, ging er vandoor met de eer. Even daarvoor wonnen zij ook al het hoofdnummer bij de dames.

Ik kies toch voor het donkerblauw van Utrecht…

De Varsity is in 1878 begonnen als duel tussen de studentenroeiverenigingen Njord uit Leiden en Laga uit Delft. Sinds 1882 doet ook het Utrechtse Triton mee. De eerste officiële Varsity werd verroeid op 30 juni 1883 op de Rijn bij Oudshoorn. In de jaren daarna werden er vanuit de Studentencorpora in Amsterdam, Groningen, Rotterdam en Wageningen roeiverenigingen opgericht die konden meedoen aan de Varsity. Sinds 1976 kunnen ook vrouwen deelnemen aan de wedstrijden.

De locatie van de Varsity is in de loop der jaren geregeld veranderd maar wordt nu al vanaf 1972 gehouden op het Amsterdam-Rijnkanaal bij Houten. Sinds dat jaar wordt de Varsity georganiseerd door Triton. De opzet van de wedstrijddag is in de loop van de tijd behoorlijk veranderd. In de begintijd werden er slechts enkele nummers geroeid. Tegenwoordig gaat het om een dag vol met races. Er nemen ongeveer duizend studenten aan deel. Bij de Varsity wordt in verschillende disciplines geroeid over een afstand van 2 km: dames en heren en verschillende boottypes.

Het draait echter vooral om één belangrijke race: de finale der Oude Vieren, een race van 3200 meter. Elke studentenroeivereniging in Nederland levert hiervoor vier van haar beste roeiers en een stuurman. De winnaars van de Oude Vier krijgen een krans en medailles omgehangen. Binnen de roeiwereld is de finale der Oude Vieren een unieke wedstrijd, vergelijkbaar met de boatrace in Engeland. Bij de wedstrijden is veel aandacht voor traditie. De ruim 2500 bezoekers, jong en oud, kleden zich naar oude kledingvoorschriften. Het brassen en stoeien met een student van een andere vereniging door het beetpakken van elkaars jasje, hoort bij die cultuur. Studentikoos is ook het gebruik dat na het finishen van de winnende Oude Vier alle aanwezige verenigingsgenoten “correct gekleed” in het water springen. Naakt. Men houdt de clubdas nog wel om.

Wat vindt u van dit artikel?

Albert Poutsma is voorzitter van de stichting Dag van de Aarde en uitgever van de Krant van de Aarde. Hij werkte jarenlang samen met verschillende internationale uitgeverijen o.a. in de Financiële sector. Hij wil met de Krant van de Aarde de schoonheid maar ook de kwetsbaarheid van de Aarde tonen. "Op die manier kunnen werken aan de bewustwording van lezers en bijdragen aan een kentering in opinies, keuzes en koopgedrag".