Top

Eensgezind

Tekst: Myrna van Kemenade | Beeld: Bigstock

Mijn man houdt van voetbal, ik niet.

Althans, mannen die hysterisch achter een bal aanrennen en zich met veel drama op de grond storten,
kunnen mij niet bekoren. En toch kon ik me verheugen op een Europees Kampioenschap waarin Nederland weer zijn beste beentje hoopte voor te zetten, of liever gezegd, te knallen.

Verbroedering

De euforie die ik zie en voel wanneer er een doelpunt is gemaakt, maakt me blij. De foto’s en beelden op tv, kranten en social media laten grote mensenmassa’s zien die ze het zichtbaar naar hun zin hebben. Van links… naar rechts… Even weg van dagelijkse beslommeringen en genieten van een eeuwenoud balspelletje maakt het kind in iedere man of vrouw los. De verbroedering en verbinding is alom aanwezig en je zou bijna gaan geloven dat de wereld een vredige plek is waarin we allen eensgezind zijn.

Polarisatie

Het is maar waar je je aandacht op richt. Is die alleen gefocust op het oranjespektakel dan is dat de waarheid. Maar kijk je even naar de rest van het nieuws in de wereld, dan zijn het niet de ballen die voor je ogen heen en weer schieten, maar de kogels. De polarisatie is overal aanwezig en lijkt alleen maar erger te worden. Hoe is het toch mogelijk dat macht nog zo’n grote invloed op de mensheid heeft dat men elkaar gewoon afslacht. Je zou toch denken na de Tweede Wereldoorlog dat we iets geleerd hebben.

Je zou toch denken dat iedereen hetzelfde wil, namelijk: vrede en in harmonie met elkaar leven zodat we echt kunnen leven in plaats van overleven. Helaas is dit niet het geval en is de negatieve kant van geld en macht sterker vertegenwoordigd in ons brein dan we dachten. Maar in mijn ogen is er hoop. Vaak moeten dingen eerst erger worden, escaleren, voordat er daadwerkelijk verandering komt. Niet fijn en veel leed zal nog geschieden, maar wellicht wel nodig om naar die wereld van verbinding en liefde te gaan.

Zonder donker geen licht

Een ander woord voor polarisatie is verwijdering, uiteendrijving of tegengerichtheid.

Zoals alles uit dualiteit bestaat, is er blijkbaar zonder die uiteendrijving of verwijdering geen licht en liefde. Zoals de zon niet zonder de maan kan en licht alleen maar bestaat dankzij het donker.

Ik hoop stiekem dat ik nog mag meemaken dat we gaan leven als in een winnend potje voetbal. Vol enthousiasme samen kijken en ervaren in verbinding. In de rust de volgende strategie plannen en na de overwinning samen met de ‘verliezer’ een biertje drinken. Proost!

Wat vindt u van dit artikel?

Myrna van Kemenade is oprichter en eigenaar van Yogastudio Yogadreams. Bekend van Yoga by happinez, Yogamagazine en haar eigen online programma’s via myrnaonline.nl. Myrna is Her-innering mentor en houd zich met name bezig om zoveel mogelijk mensen te laten herinneren dat het geluk van binnen zit en we samen in verbinding kunnen leven op deze mooie aarde.