Top

Echte gevulde koeken

Tekst en beeld: Lisette Kreischer

Wie kent ze niet, heerlijke gevulde koeken met amandelspijs. We zijn zo verheugd dit recept met je te delen! Deze koeken zijn echte lekkernijen uit onze jeugd en nu eindelijk geveganizeerd! Dat was hoog nodig, want vegan exemplaren ervan zijn zeldzaam in bakkerijen, maar ze zijn vrij een-voudig zelf te maken met een paar ingrediënt-en. Peuzel ze lekker op bij een kop dampende zwarte thee, koffie of een goede mok vol warme haver-chocolademelk.

Voor 8 grotere of 12 kleinere koeken

Ingrediënten

• 300 g bloem
• 200 g fijne gouden kristalsuiker
• ¼ tl zout
• 175 g plantaardige bakboter
• 1 zakje bourbon vanillesuiker
• 2-3 el + enkele tl water
• 100 g gemalen amandelen
• geraspte schil van ½ citroen
• optioneel: een paar druppels natuurlijk amandelextract
• 2 el stroop, gemengd met 2 el water
• 8-12 geblancheerde amandelen ter decoratie

Instructies

• Verwarm oven voor op 185 graden C.
• Maak het deeg door bloem met suiker en zout te mengen.
• Wrijf de boter erdoor met je vingertoppen. Voeg 2 el water toe en breng het deeg samen zonder echt te kneden. Indien te droog en kruimelig, voeg nog een of enkele el water toe tot consistentie soepel maar stevig is.
• Wikkel in huishoudfolie en laat even rusten in koelkast.
• Maak ondertussen het amandelspijs door gemalen amandelen met de overige 100 g suiker, citroenrasp en eventueel enkele druppels natuurlijk amandelextract te mengen.
• Voeg 2 tl water toe en kneed tot een stevig deegje. Voeg indien nodig voorzichtig nog een klein beetje water toe. Zorg dat spijs niet te smeuïg of nattig wordt, een stevige spijs is beter.
• Rol het deeg uit op licht bebloemd werkblad, tot enkele millime-ters dikte.
• Steek er cirkels met een koeksteker van max 10 cm uit. Tel de circles. Maak half zoveel bolletjes van het amandelspijs, druk ze een beetje plat en verdeel over de helft van de deegcirkels, leg spijs in het midden.
• Maak randen van het deeg een klein beetje vochtig met water en leg de ande-re deegrondjes er op. Druk randen voorzichtig aan.
• Kwast een klein beetje van het stroopmengsel over de koeken.
• Druk een garneeramandel in het midden van elke koek.
• Bak ze op een met bakpapier beklede bakplaat in ca. 20 min. of tot goudbruin.
• Haal ze uit de oven en bestrijk meteen weer, terwijl ze nog gloeiend heet zijn, met het stroopmengsel voor een briljante glans.
• Even laten afkoelen en dan…lekker ouderwets smullen!

Wat vindt u van dit artikel?

Lisette Kreischer is een van de grondleggers van de vegan-beweging in Nederland. Ze is co-founder van de inmiddels befaamde Dutch Weed Burger en heeft tien succesvolle (kook)boeken op haar naam staan, waaronder Ecofabulous koken in alle seizoenen, het succesvolle en internationaal bekroonde Groente uit zee en haar meest recente The Plant Pharmacy. Haar liefde voor de geneeskrachtige plantenkeuken en voor al dat leeft draagt zij uit middels haar boeken, verhalen en fotografie. www.lisettekreischer.com