Top

Duurzame wintersport in Duitsland

Tekst: Duits Verkeersbureau
Foto boven: Garmisch-Partenkirchen Sneeuw in de Duitse Alpen © DZT Florian Trykowski 

Wintersport is genieten van en in de natuur en juist daarom is het zo belangrijk dat we hier bewust mee omgaan. Dit besef is groot in Duitsland, waar skigebieden kleinschalig zijn en de natuur veel meer is dan een gebruiksvoorwerp. Hoe maak je je wintersport in Duitsland zo milieu- en natuurvriendelijk mogelijk?

De bestemming

De kleinschaligheid vormt een belangrijk verschil tussen wintersport in Duitsland en in concurrerende bestemmingen. De Duitse skigebieden worden niet gekenmerkt door pistes van tientallen kilometers, hoogbouw en een oneindige hoeveelheid liften, zoals je in omringende landen wel ziet. Hoe kleinschaliger, hoe minder de druk op de natuur en het milieu. Ook portals als Alpine Pearls, gericht op duurzame en klimaatvriendelijke vakanties in de bergen, gebruiken kleinschaligheid als criterium. In Duitsland voldoen Bad Reichenhall en Berchtesgaden, in de Beierse Alpen, al aan de strenge eisen.

Inzell_Rodeln_im_Chiemgau_c_Inzeller Touristik GmbH_Franz Faltermaier - verkleind
Inzell Rodelen in Chiemgau © Inzeller Touristik GmbH Franz Faltermaier

Een andere manier om natuurvriendelijke skigebieden te onderscheiden, is te kiezen voor regio’s met zowel zomer- als wintertoerisme. Monostructurele wintersportgebieden zijn ’s zomers goed te herkennen: de berghellingen zijn kaal en verdord. De Duitse skigebieden zijn ook in de zomer populaire vakantiebestemmingen. Een goed voorbeeld hiervan in het Hochschwarzwald, onderdeel van het Zwarte Woud. In de winter worden de hellingen gebruikt voor skiën en andere wintersportactiviteiten, in de zomer is hier niets meer van te zien.

Schwarzatal_Thüringer_Bergbahn_(c) Thüringer Tourismus GmbH_Paul Hentschel - verkleind
Schwarzatal Thüringer Bergbahn © Thüringer Tourismus GmbH Paul Hentschel

Transport

Ook door de juiste transportkeuze kan een wintersporter zijn vakantie aanzienlijk minder milieubelastend maken. Onder meer het Zwarte Woud en de Beierse Alpen zijn uitstekend bereikbaar met de treinen van Deutsche Bahn. De ICE rijdt volledig op groene stroom.

Wie toch met de auto op wintersport wil, maakt met Duitsland de beste keus: hoe minder kilometers, hoe minder milieubelastend. Winterberg is hierbij voor veel Nederlanders de meest nabije wintersportbestemming, op nog geen 3,5 uur rijden van Utrecht. Maar ook de skigebieden in de Eifel zijn goed bereikbaar.

De activiteiten

Juist ook met die andere wintersportactiviteiten valt veel natuur- en milieuwinst te halen: als er te weinig sneeuw ligt, is het goed om uit te kijken naar andere mogelijkheden, zoals zachte wintersport.

In de wintersportgebieden van Duitsland, bijvoorbeeld in de Harz, zijn hier volop mogelijkheden voor, waaronder sneeuwschoenwandelen, langlaufen en rodelen.

Op die manier worden de berghellingen niet beschadigd en hoeven geen sneeuwkanonnen ingezet te worden. Indien de sneeuw helemaal uitblijft, zijn er ook andere opties dan sneeuwkanonnen.

Skiwandern_im_Nationalpark_Harz_c_DZT_Michael Neumann (2) - verkleind
Langlaufen in Nationalpark Harz © DZT Michael Neumann 

In steeds meer Duitse skiregio’s wordt gekozen voor snowfarming, of in het Duits: Schneedepots. Hierbij wordt in periodes van goed winterweer een berg sneeuw naast de pistes opgeslagen om later in te kunnen zetten – deels zelfs pas de volgende winter. Voordeel is dat bij het gebruik van deze gerecyclede sneeuw aanzienlijk minder water en energie nodig is dan bij sneeuwkanonnen.

De accommodatie

Als de manier van transport en het skigebied kloppen, kunnen de puntjes op de i gezet worden door keuze voor de juiste accommodatie. Op Feelgood | Sustainable accommodation – diverse and comfortable – Germany Travel vindt de klimaatbewuste wintersporter groene accommodaties, veel van hen volledig klimaatneutraal. Daarnaast wordt onder meer gewerkt met biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen en regionale producten.

Meer info over duurzaam reizen op: www.germany.travel/feelgood

Wat vindt u van dit artikel?