Top
circulaire economie

De circulaire economie in de keuken

Tekst: Ted Hoogkamer en Lynsey Dubbeld | Foto’s: Iris Joschko

Een aantal Europese studenten had recent de primeur: ze gingen een circular cooking challenge aan. Wat kan de keuken ons leren over de principes van een circulaire economie, waarin alle grondstoffen worden hergebruikt en afval niet langer bestaat?

In zes teams gingen studenten uit heel Europa recent in Amsterdam aan de slag met een circular cooking challenge. De workshop was onderdeel van de Graduation Day van ruim honderd Europese studenten, die het EIT Master Label van EIT Climate-KIC hebben afgerond. Het EIT Master Label geeft studenten de mogelijkheid om tijdens hun opleiding aanvullende programma’s over klimaatwetenschap, klimaatinnovatie en ondernemerschap te volgen. 

“EIT Climate-KIC zet zich in voor een duurzame economie en we hebben studenten nodig om deze transitie te realiseren”, vertelt Gareth Wakeling van EIT Climate-KIC Benelux, de kennis- en netwerkorganisatie die zich inzet voor innovaties die klimaatoplossingen en economische impact realiseren. De organisatie is onderdeel van het European Institute of Innovation & Technology (EIT), dat zich inzet voor innovatie en ondernemerschap. “Het EIT Master Label is een unieke manier om high potentials vanaf het moment dat zij hun loopbaan starten, te betrekken bij de klimaatinnovaties die de samenleving nu nodig heeft.” Inmiddels zijn ruim 17.000 studenten betrokken geweest bij de educatieprogramma’s van EIT Climate-KIC.

Planeetvriendelijk koken

In het programma van het EIT Master Label houden studenten zich onder andere bezig met de vraag hoe we mensen meer kunnen laten nadenken over de gevolgen van klimaatverandering – en hoe enthousiasme ontstaat voor de oplossingen om de negatieve effecten tegen te gaan. Réka Gugán, die aan Wageningen University & Research studeerde en vorig jaar het EIT Master Label behaalde, is met het vraagstuk aan de slag gegaan via haar eigen bedrijf. Piece of Plate organiseert circulaire kookworkshops. Wakeling: “Gugán is op een missie om ons een planeetvriendelijke manier van koken bij te brengen. Piece of Plate is een inspirerend voorbeeld van hoe de circulaire economie er in ons dagelijkse leven uit kan zien.” In een circulaire economie bestaat geen afval: alle reststoffen krijgen dankzij hergebruik een nieuwe, nuttige bestemming.  

Tijdens de diploma-uitreiking van de EIT Master Label in januari hebben zo’n vijftig afstudeerders zelf ervaren wat een circulair perspectief op voedsel en koken inhoudt. In de circular cooking challenge van Piece of Plate gingen de studenten in groepjes aan de slag om een zo circulair mogelijke maaltijd te bereiden. Centraal daarin staan plantaardige ingrediënten en voedingsmiddelen die normaal gesproken als afval worden gezien, zoals groenten en fruit die een beetje beschadigd zijn.

“Een circulaire maaltijd kan elegant, simpel en betaalbaar zijn – en lekker natuurlijk”, zegt Gugán over de challenge waaraan haar studiegenoten deelnamen. Maar het gaat haar om veel meer dan koken. “We moeten ook kanttekeningen durven plaatsen bij de status-quo en beseffen dat we allemaal de mogelijkheid hebben om het verschil te maken. Voor een circulaire economie is een holistische benadering van onze alledaagse keuzes noodzakelijk.” Met holistisch bedoeld Gugán dat allerlei aspecten van ons dagelijkse leven – van de spullen die we kopen tot het afval dat we weggooien – circulair gemaakt moeten worden.

Educatie en ondernemerschap

Réka Gugán’s werk is een goede illustratie van EIT Climate-KIC’s visie op de circulaire economie, zegt Wakeling. “Piece of Plate maakt het concept van de circulaire economie heel tastbaar. Een circular cooking challenge laat mensen ervaren dat circulaire principes heel simpel, concreet en fun kunnen zijn.”

Met het EIT Master Label, en de zomerscholen die studenten in vijf weken klaarstomen om hun eigen onderneming te starten, ondersteunt EIT Climate-KIC jonge talenten zoals Gugán om nieuwe avonturen aan te gaan. “Een belangrijk onderdeel van ons werk is om klimaatinnovaties te stimuleren, dat betekent ook dat we duurzame startups ondersteunen”, zegt Wakeling. “Door educatie en ondernemerschap te combineren, kunnen we deze ondernemers ondersteunen om een cruciale rol te spelen in de transitie naar een circulaire economie.”

Experimenteren

Van zijn eerste circulaire kookles van Piece of Plate heeft Wakeling al veel opgestoken. “Circulair koken begint met het veranderen van je bestaande kookgewoonten. Wat voor de één een nutteloos restje is, kan voor de ander een basisingrediënt zijn voor een heerlijke hoofdmaaltijd”, zegt hij over een van de inzichten die hij heeft opgedaan. Daarnaast is flexibiliteit essentieel. “Houd je aan circulaire principes, niet aan het recept uit een kookboek. En experimenteren is een must. Experimenteer met alles! Dat is eigenlijk een principe dat niet alleen geldt voor circulair koken, maar voor álle klimaatinnovaties.”

Wat vindt u van dit artikel?

Lynsey Dubbeld is communicatieadviseur met een specialisatie in contentstrategie, contentmarketing en storytelling. Ze weet precies hoe je ingewikkelde onderwerpen vertaalt in verhalen die de doelgroepen informeren, inspireren en activeren. Met een scherp oog voor actuele ontwikkelingen, een gezonde dosis pragmatisme en een feilloos gevoel voor taal zorgt Lynsey dat verhalen de aandacht krijgen die ze verdienen.