Top

Bitterbal van koffiedik

Tekst: Frans van der Beek | Beeld: ID 38792152 © Olga Kriger | Dreamstime.com

Het Nederlandse GRO maakt vegetarische kroketten en bitterballen van oesterzwammen. Dat gebeurt zo circulair mogelijk: de paddenstoelen worden geteeld op diverse reststromen, waaronder koffiedik.

Afval verandert in iets nuttigs

Dat levert kroketten op met 68 procent minder CO2-uitstoot. Wanneer GRO de producten naar zijn afnemers brengt, haalt het tegelijkertijd koffiedik op via de groothandels. Vrachtwagens die anders leeg terug zouden rijden, nemen nu koffiedik mee. Een circulaire oplossing. Koffiedrab is voor veel bedrijven afval en verandert in iets nuttigs.

Oesterzwammen zijn prima vleesvervangers. Ze hebben een licht pittige smaak en een structuur die doet denken aan vlees. En vlees heeft een enorme milieu-impact, dat geldt in veel mindere mate voor oesterzwammen. Zo wordt snacken milieuvriendelijk en toch lekker.

Wat vindt u van dit artikel?

Frans van der Beek was een van de vaste presentatoren in de gouden tijd toen Radio Veronica vanaf de Noordzee programma’s maakte voor een miljoenenpubliek. Later werd hij nieuwslezer en de eerste hoofdredacteur van de Veronica Gids. Daarna kwamen er prachtige tijden bij de Veronica Omroep Organisatie (VOO) en grote magazine ’s zoals Penthouse. Voor de Krant van de Aarde volgt Frans de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid op de voet. Hij ergert zich aan de wijze waarop we van de Aarde lenen en weigeren om terug te betalen. En is blij met initiatieven die het welzijn van de planeet bevorderen. Frans geeft een rode kaart aan iedereen die het milieu en de natuur vernietigt en prijst met een groene kaart alle inspanningen die het leefklimaat bevorderen of herstellen. Suggesties zijn welkom op fhjvanderbeek@gmail.com.