Bitterbal van koffiedik
Tekst: Frans van der Beek | Beeld: ID 38792152 © Olga Kriger | Dreamstime.com
Het Nederlandse GRO maakt vegetarische kroketten en bitterballen van oesterzwammen. Dat gebeurt zo circulair mogelijk: de paddenstoelen worden geteeld op diverse reststromen, waaronder koffiedik.
Afval verandert in iets nuttigs
Dat levert kroketten op met 68 procent minder CO2-uitstoot. Wanneer GRO de producten naar zijn afnemers brengt, haalt het tegelijkertijd koffiedik op via de groothandels. Vrachtwagens die anders leeg terug zouden rijden, nemen nu koffiedik mee. Een circulaire oplossing. Koffiedrab is voor veel bedrijven afval en verandert in iets nuttigs.
Oesterzwammen zijn prima vleesvervangers. Ze hebben een licht pittige smaak en een structuur die doet denken aan vlees. En vlees heeft een enorme milieu-impact, dat geldt in veel mindere mate voor oesterzwammen. Zo wordt snacken milieuvriendelijk en toch lekker.
