Top

Agenda zomer 2021

Tekst: Jane Sauer | Foto’s: Pixabay

De (versoepelde lockdown) agenda

De lockdown is inmiddels versoepeld. In de zomer willen we natuurlijk lekker naar buiten gaan en activiteiten ondernemen. De terrassen zijn weer open, dus we kunnen van een lekker drankje genieten in de zon. Vanuit onze eigen tuin of balkon zijn er ook nog genoeg mogelijkheden om te genieten van de zomer. Ook online kun je de hele wereld bereiken. We noemen wat tips.

Lekker thuis

Podcast

Een reden voor hoop!

We kennen Jane Goodall allemaal als moeder van de chimpansees. Als een sterke vrouw die zich inzet voor natuurbescherming en een betere wereld. In haar podcast ‘A reason for hope’ bestudeert ze mensen. Ze praat over haar eigen ervaringen in haar leven en spreekt met mensen die een verandering maken in deze wereld.

The Jane Goodall Hopecast | https://janegoodall.ca/the-hopecast-jane-goodalls-podcast/

 

Spotcast

Wil je meer leren over vogels? Wereldrecordhouder vogels kijken Arjan Dwarshuis gaat iedere week op vogelsafari met zijn jeugdvriend Gisbert van Baalen, die nog geen kraai van een ekster kan onderscheiden. Samen gaan ze op pad om vogels te spotten. Leer meer over vogels in Nederland.

De Vogelspotcast | https://www.radioviainternet.nl/podcasts/de-vogelspotcast

 

Documentaire

Het leven is gekleurd

David Attenborough Life in color | www.netflix.com

De natuurgoeroe David Attenborough neemt je mee in een wereld vol met kleuren. Voor ons is het mooi, maar voor sommige dieren is kleur noodzakelijk om te overleven. In deze driedelige documentaire draait het om de manieren waarop dieren hun kleren gebruiken. In India verblinden de mannetjespauwen de vrouwtjes met hun prachtige gekleurde veren. In de woestijn van Noord-Amerika ontvouwt een piepkleine kolibrie zijn spectaculaire hoofdtooi als hij voor zijn partner danst.

gaai

Naar het museum

Mythes ontrafeld over Azteken

Ben je ook zo nieuwsgierig naar de Azteken? Het is een van de iconische beschavingen uit de wereldgeschiedenis. De tentoonstelling laat gouden sieraden, fascinerende tekeningen en mythische mens-dierfiguren van aardewerk zien. Kom meer te weten over de Azteekse cultuur en maak kennis met de nazaten van de Azteken. Vanaf 6 augustus kun je deze bijzondere tentoonstelling bewonderen in Museum Volkenkunde.

Museum Volkenkunde | https://www.volkenkunde.nl/nl/azteken

 

Romeinen komen tot leven!

Van 31 juli t/m 15 augustus komen de Romeinen Museumpark Archeon weer veroveren. Ieder jaar vindt het Romeins Festival plaats en dit jaar is dat voor de 22ste keer. Kijk je ogen uit in de kampen, waar de Romeinse soldaten worden vergezeld door slaven en ambachtslieden. Bekijk de demonstraties en de gladiatorengevechten in de arena.

Museumpark Archeon | https://www.museum.nl/nl/museumpark-archeon/evenement/romeins-festival

 

Cadeau, hoezo?

Laat je lekker inpakken en ervaar hoe het is om een cadeau te zijn. De tentoonstelling ‘Cadeau, hoezo?’ gaat in op de vraag waarom we wereldwijd cadeaus geven. Overal worden cadeaus gegeven, maar overal gaat ter wereld dat anders. Zo krijgen pasgeboren baby’s een sieraad ter bescherming en krijgt het bruidspaar bij Turkse bruiloften gouden sieraden. Het is een uitbundige tentoonstelling waar je ontdekt wat poppen, mango’s en een trouwjurk met elkaar gemeen hebben. Leer over de overeenkomsten en verschillen tussen het geven van cadeaus.

Tropenmuseum | https://www.tropenmuseum.nl/nl/zien-en-doen/tentoonstellingen/cadeau-hoezo

De natuur in

Yoga in de duinen van Schiermonnikoog

Maak contact met jezelf en maak de verbinding met je omgeving. Ervaar yoga op een bijzondere plek in de natuur. In de duinen om precies te zijn. Iedereen kan meedoen, het maakt niet uit wat je leeftijd is en of je wel of niet eerder yoga hebt gedaan.

Nationaal Park Schiermonnikoog | https://www.natuurmonumenten.nl/agenda

 

 

Zwoele zomerwandeling

Ga met een gids op pad voor een avondwandeling in de Kaapse Bossen. Luister naar vogels, ontdek sporen van dieren en geniet van een prachtige avondzon vanaf de uitkijktoren De Kaap. De wandeling duurt ongeveer twee uur en is 7 km lang.

Kaapse Bossen | https://www.natuurmonumenten.nl/agenda

 

 

Speuren naar reeën

Tijdens deze avondwandeling op de Veluwezoom ga je op zoek naar reeën met een gids. Hij zal je van alles leren over deze dieren. Waar slaapt een ree? Welk geluid maakt een ree? Hij weet precies wat de beste plekken zijn om de dieren te vinden.

Nationaal Park Veluwezoom | https://www.natuurmonumenten.nl/agenda

100.000 bomen en een bos van draad 

Kom verdwalen in een bos van alle seizoenen vol jonge scheuten, volwassen bomen en stervende stronken. Luister naar de vogels, voel de wind en ruik het mos. Al je zintuigen worden aangesproken en herinneringen komen vanzelf bovendrijven.

De Haagse textielkunstenaar Sara Vrugt (1981) startte in 2020 met dit borduurproject vanuit haar zorgen om het klimaat. Zich realiserend dat zij in haar eentje weinig kan betekenen, zette ze haar gevoel van machteloosheid om in een groots kunstproject. Ze wil niet alleen mensen met andere ogen naar de natuur laten kijken, maar hen ook deelgenoot laten zijn van het maakproces: ‘Ik wil gezamenlijk iets creëren dat een boodschap overbrengt over de wereld waarin we leven. Zo bezien zijn mijn projecten een vorm van craftivism, actievoeren middels kunst, niet door met een vinger te wijzen maar met optimisme en een knipoog.’

Een jaar lang heeft Vrugt met meer dan duizend vrijwilligers aan dit bos geborduurd. Iedere steek vertegenwoordigt een verhaal: dit is letterlijk te zien in de geschreven boomwortels. Ook in de film en audiotour is een selectie van de verhalen te zien en te horen.

Het bos is geborduurd op een doek van 30 meter breed en opgehangen in een spiraalvorm. De bezoeker dompelt zich onder in een gelaagde ruimte, waarin alle seizoenen en groeistadia van een bos vertegenwoordigd zijn.

Bovendien is het bos gemaakt van vergankelijk materiaal. Extra bijzonder zijn de zaden uit de inheemse zadenbank van Staatsbosbeheer die in het kunstwerk verwerkt worden. Wanneer het bos in 2023 zijn eindlocatie heeft bereikt in de tuinen van Museum Belvédère in Heerenveen zal het doek vergaan en door de ontkiemende zaden veranderen in een nieuw bos – ditmaal bestaande uit echte bomen.

Het kunstwerk is vanaf de heropening van de musea tot en met 25 juli te zien in Museum Panorama Mesdag in Den Haag.

Met dank aan:

BankGiro Loterij Fonds, VSB Fonds, Gemeente Den Haag, Stichting Stokroos, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds 1818, Gravin van Bylandtstichting, Staatsbosbeheer en vele, vele deelnemers.

Wat vindt u van dit artikel?