Top

Zangeres Fay Claassen – De natuur is helend

Tekst: Angelique van Os | Beeld: Stef Nagel

Zangeres Fay Claassen heeft al veel meters gemaakt in haar leven. Letterlijk, want met de auto doorkruist ze Nederland en Duitsland regelmatig voor concerten. En wandelend zoekt ze dagelijks de natuur op om haar hoofd leeg te maken. “Bewust leven is een zoektocht.”

Na een rondje struinen aan de rand van Palermo is Fay Claassen weer even opgeladen van een lange reis. Ze is op het Italiaanse Sicilië voor een eenmalig concert op een groot jazzfestival met het Orchestra Jazz Siciliano waar ze voor ruim duizend man publiek staat. “Ik verheug me enorm op het langverwachte concert, hoewel ik me ervan bewust ben dat het reizen eigenlijk niet kan voor één optreden en ik me daar wel schuldig over voel,” zegt ze in haar hotelkamer tijdens een onlinegesprek. Het vele reizen is een veelvoorkomend obstakel onder musici die veel touren. Ze zouden vaak langer op één plek willen verblijven, maar dat is vanwege hoge kosten en tijdsgebrek vaak onmogelijk.

De Nederlandse powervrouw van jazz and beyond, is één van de bekendste en meest veelzijdige zangeressen van ons land en behoort tot de Europese top. Ze staat bekend om haar elegantie en fijnzinnigheid; a sophisticated lady die geen genres schuwt. Dit jaar viert Claassen haar 25-jarig jubileum met een grootse uitgave: Fay Live, een initiatief van Jazzimpuls bestaande uit acht cd’s en twee elpees met niet eerder uitgebrachte liveregistraties.

Reduceren

Fay Claassen woont in Keulen met haar gezin. Haar man, saxofonist, componist en arrangeur Paul Heller, heeft een vaste aanstelling bij de befaamde WDR Big Band. Claassen pendelt hoofdzakelijk met de auto tussen haar woonplaats en Nederland. Het lastige is dat haar carrière zich vooral toespitst op Nederland en daarbuiten, maar in mindere mate in Duitsland. Het reizen met de trein is vanwege lange afstanden, te veel bagage en late reistijden helaas vaak geen optie. Om toch haar voetafdruk wat te verlagen logeert ze regelmatig bij een goede vriend in Nederland en heeft ze een tiny house bij een geitenboerderij in de Achterhoek. “Onze wood lodge is onze kleine retraite. Er is geen tv en nauwelijks wifi. We genieten er van de stilte,” zegt Claassen glimlachend. “Ik probeer zoveel mogelijk afspraken te combineren. Dat is een open deur, maar voorheen stapte ik veel sneller in de auto. Sinds een aantal jaren vraag ik me eerst af of het wel nodig is of dat het ook online kan.”

Kleine dingen

“Hopelijk kan ik in de toekomst een groenere auto kopen, hoewel je zoveel tegenstrijdige berichten hoort over de productie van elektrische auto’s en dat het met lange afstanden -zoals in mijn geval- niet effectief rijden is.” De zangeres ambieert een groene levensstijl. Haar boodschappen doet ze veelal bij de natuurwinkel of bij Tante Olga, een verpakkingsloze winkel. Daarnaast eet ze maximaal twee keer per week vlees of vis en heeft ze meerdere gerecyclede en bio-katoen outfits in haar kledingkast hangen. Op haar huurhuis zou ze graag zonnepanelen zien liggen, maar die komen er helaas nog niet. Claassen: “Het zijn kleine dingen, maar ik vind het belangrijk om goede en verantwoorde producten te consumeren. Ik koop en geniet bewust, hoewel bewust leven soms best een zoektocht is. En consumeren doe ik met mate, want ik kan net zoveel genieten van een lekker drankje thuis, als wanneer ik mezelf trakteer op wat lekkers bij mijn vaste koffieadresje met mijn re-cup.”

Vaste prik

De wandelcultuur is sterk verankerd in de Duitse cultuur, dus ook Fay Claassen trekt veelvuldig haar bergschoenen aan. Een (stevige) wandeling met haar gezin is vaste prik op zondag wanneer de vocaliste niet op pad is voor haar werk. En dagelijks maakt ze ‘haar loopjes’ door parken en groenvoorzieningen. “Het wandelen is heel belangrijk voor mij. Ook om mijn oren – die altijd gefocust zijn- tot rust te brengen. Al die stadsgeluiden en afleiding vind ik soms erg belastend.”

Claassen vertelt enthousiast over de prachtige (oer)bossen niet ver buiten Keulen, waar ze zich superrelaxed voelt. “Als ik in de natuur ben, krijg ik ruimte in mijn hoofd en het is een moment om nieuwe ideeën te bespreken met mijn man. De natuur is helend voor mij. Ik vind het ook belangrijk dat mijn 11-jarige dochter daarmee opgroeit. Ze vindt het misschien niet altijd even leuk om mee te gaan, maar als we eenmaal onderweg zijn kan ze het wandelen altijd wel waarderen.”

Volgend

Fay Claassen maakt ook ‘struin-wandelingen’ met haar vader, die sinds 2019 in een tehuis zit voor mensen met dementie. Hij lijdt al ruim tien jaar aan Alzheimer. Het is haar missie om de mens achter de ziekte te blijven zien en hem te volgen in wie hij is geworden. Om contact te blijven maken, ook al is dat soms moeilijk. Daar gaat haar zelfgeschreven lied, Schilderij van de Liefde deels over, dat ze opnam met het Residentie Orkest. Half september verschijnt de single, die gekoppeld is aan Wereld Alzheimer Dag. De opbrengst hiervan gaat naar onderzoek voor Stichting Alzheimer, waarmee ze samenwerkt en er volgt een speciaal mini-concert op 25 september in samenwerking met het Residentie Orkest in het Amare Theater in Den Haag.

“Ik vind dit een hele belangrijke samenwerking en ben blij dat ik iets kan bijdragen aan de strijd tegen deze slopende aandoening die zoveel mensen en hun omgeving treft. Toch blijf ik positief. Ik heb de ziekte en de verandering van mijn vader aanvaard, maar ik kijk niet door de bril van Alzheimer. Ik probeer bij mijn vader altijd de referentie met het verleden los te laten en in het hier en nu te genieten van wat wél kan. Ik ben volgend. Mijn vader was schilder, en ook al kan hij dat niet meer, zijn kunst herkent hij meteen. Samen genieten we van die kleine momenten, want een mens omarmen voor wie hij is brengt nieuwe levenslust en voldoening.”

Fay Claassen in het kort

1969: geboren in Nijmegen. 1990-1996: opleiding jazz-zang aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. 2000: debuutalbum With a Song in my Heart. 2001-2007: hoofddocent jazz-zang aan het conservatorium van Porto, Portugal. 2006: winnaar Chet Baker Award voor album Two Portraits of Chet Baker; hiervoor ontvangt ze ook een Gouden Plaat. 2009: Edison voor The Shakespeare Album met trombonist Ilja Reijngoud. 2018: twee Edisons voor album Luck Child. 2022: Claassen zit 25 jaar in het vak en viert dit groots met het speciale collectorsitem Fay Live waarop ze te horen is met vele grote bezettingen zoals het Metropole Orkest, de WDR Big Band en het Millennium Jazz Orchestra. Ook is ze te horen in kleine formaties, zoals met haar eigen Fay Claassen Band en pianist Cor Bakker.

De lijst van gerenommeerde festivals, podia en jazzlegendes en andere muzikale grootheden waarmee Fay Claassen heeft samengewerkt is lang: van Toots Thielemans, Mike Stern, Bob Brookmeyer, Vince Mendoza, Paquito D’Rivera, Tom Harrell, James Carter tot David Linx, Eric Vloeimans en Benjamin Herman. Ze stond dit jaar voor de negende keer geprogrammeerd op het North Sea Jazz Festival en in de herfst start ze een theatertour.

Meer info: fayclaassen.com

Wat vindt u van dit artikel?

Angelique van Os is schrijver, o.a voor: Jazzism, OOR, Villa d'Arte, Luister, Camera Magazine, De Fotograaf, Pf. en vele andere titels. Programmeur: Theater De Tamboer, Hoogeveen & festival Jazz Vibes. Projectleider: Kunstbende Drenthe. Workshops & coördinatie/hoofdredactie: festivalkrant theaterfestival Jonge Harten. Organiseert zelf schrijfworkshops/cursussen m.b.t. Reizen en Cultuur in samenwerking met fotograaf Henk Bothof.