Top

Renáta’s Choice

Favoriete PlantAardigheden

1. Sesam, open u!

­Wie maakt het?

Judith Faller-Moog is 36 jaar geleden gestart met Bio Planète. Ze maakt met haar team de beste oliën: biologisch én biologisch- dynamisch. Olieliefhebbers als ik kunnen hun hart ophalen want ze hebben zo’n 70 verschillende soorten! Olijf- en zonnebloem-, truffel-, maanzaad-, avocado-, zwarte komijn- of mariadistel olie, roept u maar! De ingrediënten halen ze van dichtbij zoals Oostenrijk en andere Europese landen tot verre landen als Burkina Faso, Kenia of de Filipijnen. Dit doen ze niet alleen door in te kopen, maar ze zetten de kennis en kunde van de boeren in en bouwen duurzame samenwerkingen met ze op.

Probeer het zelf

Ken je de legendarische woorden van Ali Baba met zijn 40 rovers: ‘Sesam, open u?’ De vrucht van deze plant staat in de Arabische wereld symbool voor rijkdom. De geroosterde sesamolie van Bio Planète is rijk aan Omega 6. De Fair Trade sesamzaden komen uit Burkina Faso, van een langdurige en versterkende samenwerking en worden voorzichtig geroosterd voor de eerste koude persing die zorgt voor een vol aroma. Deze olie is verrukkelijk voor Aziatische gerechten zoals curry’s of rijst maar ook om jouw hummus, hartige taart met zomer- en bladgroenten, pastagerecht of een bolletje chocoladeijs dé finishing touch te geven! www.bioplanete.com

2. Krup krup… krupukje

Wie maakt het?
Familiebedrijf FZ Organic Food ligt in het Friese Wolvega, in een van de mooiste provincies van ons land. De daken van circa 1.000 m2 bedrijfspand liggen vol met zonnepanelen. Broers Bjorn en Folmer Andringa, de huidige eigenaren, hebben het overgenomen van oprichter en vader Frans: allemaal pioniers in hart en nieren. Duurzaamheid, zo veel mogelijk gebruik maken van composteerbare verpakkingen, eerlijk ondernemerschap en innovatie zijn leidend binnen deze onderneming. Het huidige team met passie en idealen zorgt voor lekkere producten onder de merken Trafo,Yakso, Bionova, Fryslaner, BioFan in meer dan 30 landen. Frans loopt nog vaak met trots rond in het bedrijf en roept dan:

‘Goh, vroeger deed ik dit allemaal alleen!’

Waarom zo lekker?

De vegan krupuk van Yakso is niet alleen lekker bij een Aziatische maaltijd, maar ook als tussendoortje. Het wordt volgens traditioneel recept op ambachtelijke wijze gemaakt van de lekkerste tapioca en op smaak gebracht met o.a. gember, prei en paprika. Gebakken in zonnebloemolie is deze knabbel een eerlijke én heerlijke smaakmaker bij je gerecht of bij een gezellige borrel. Weet je wat Yakso betekent? Reinig je lichaam met eten. Enkeldippen? Doe dat in chilisaus, in die van Yakso! yakso.eu

3. KOMBucha

Wie maakt het?

De half Kroatische Sascha de Lint reisde de wereld over om te beleven en te proeven. Het resultaat: GreenAge. Beluga linzen, parelgort, sorghun, zwarte kikkererwten, bijzondere delicatessen, noten en gedroogde vruchten: GreenAge heeft het allemaal. Bio, duurzaam, fair en jammie zijn heilig. Reizen doet ze nog steeds om de samenwerkingspartners en de boeren die ze zo goed kent op te zoeken en om nieuwe inspiratie op te doen. De goede producten zorgen ervoor dat je eenvoudig een culinair hoogstandje kunt maken. Daar steelt ze vele harten mee: ook de mijne.

Waarom zo lekker?

Cidrani is opgericht door twee Kroatische vrienden. Sascha is door haar afkomst trots om dit product in Nederland aan de man te brengen. Trots ook omdat de microdrinks KOMBUCHA revolutionair zijn. Hun verpakking – kleine zakjes om aan te lengen met (bron)water – betekent een CO2- reductie van 90% en door een fermentatie van minstens 90 dagen bevat het pro- èn postbiotica en is rijk aan polyphenolen. Verse kruiden, specerijen, theebladeren en fruit fermenteren mee bij de koude fermentatie van kombuchas. Het is niet gepasteuriseerd, er zijn geen suikers toegevoegd alleen een drupje rauwe honing. Stop het in je zak of je handtas: het is gewichtloos én jij bent nooit meer kumbuchaloos! www.greenage.nl/cidrani

4. Dé spinaziekoning

Wie maakt het?

De mensen van De Paddestoel begonnen in 1988 in eigen keuken met het bereiden van vegetarische burgers vanuit de gedachte: we staan in de wereld van gezonde burgers! Inmiddels maken zij een breed scala aan vergetarische alternatieven. Zij staan ervoor dat voeding lekker, gezond, innovatief en ecologisch verantwoord is, wordt en blijft. Duurzaamheid is een must: het bedrijf is volledig CO2-neutraal. Zij maken grotendeels gebruik van lokale en duurzame teelt maar denken ook aan verre landen, zoals investeren in Zambia Agroforestry Project. Lokale boeren worden getraind tot betere landbouwers waardoor ontbossing en illegale jacht afnemen, dus oerbossen beschermd worden en de levenskwaliteit van de boeren daar verbetert.

Waarom zo lekker?

Wat was ik een gelukkig mens toen ik een tijd terug de spinazieburger van De Paddestoel at! Het panel van 100 Michelin- en Gault&Millauchefs van het International Taste Institute was ook onder de indruk: begin 2022 bekroonden de chefs deze burger met de Superior Taste Award. Daarover zijn de mensen van De Paddestoel heel trots. Het product bevat dan ook 43% spinazie! Heerlijk tussen twee boterhammen met wat mayonaise en tomaatjes maar ook in stukjes gesneden als borrelhapje. Popeye zou het werelds gevonden hebben. www.depaddestoel.bio

Renáta Horenová

Wat vindt u van dit artikel?

Entrepreneur Food & sustainability since 2009. Ik koppel biologisch en duurzaam voedsel aan verhalen van de boeren, producenten, kunst en cultuur.