Top
fiona vloet

De groene koffer van… Fiona Vloet

Tekst: Lynsey Dubbeld | Foto’s: Fiona Vloet

Hoe groen reist Fiona Vloet, oprichter en eigenaar van het verantwoorde modemerk Thamani Fashion en de Fairtrade Factory in Tanzania? We vragen de duurzame ondernemer naar haar ambities, ervaringen en tips.

De Zutphense Fiona Vloet startte in 2014 in Tanzania het eerlijke merk Thamani Fashion. Geïnspireerd door de vriendelijke mensen die ze ontmoette tijdens haar reizen door het land, richtte ze in Dar es Salaam de Fairtrade Factory op. Lokale kleermakers werken er voor een eerlijk loon, onder fatsoenlijke omstandigheden en kunnen hun talenten ontwikkelen. In de Fairtrade Factory worden van de mooiste Afrikaanse stoffen allerlei textielproducten gemaakt. Ook kunnen Westerse merken er woon- en modeaccessoires laten maken. 

Met de Fairtrade Factory wil Fiona zowel eerlijk als open produceren: via webcams in het naaiatelier en Skype-gesprekken met kleermakers kan iedereen zien hoe de collecties worden gemaakt. Fiona wil de kleermakers begeleiden en trainen zodat ze in de toekomst misschien zelf een bedrijf kunnen starten en de kledingindustrie in Tanzania laten opbloeien.

Wat is jouw verantwoorde manier van reizen? 

“In Tanzania is reizen met de trein helaas geen optie. Ik pak daarom meestal de auto of de bajaji (tuktuk). Laatstgenoemde deel je vaak met verschillende mensen: je zit dan gezellig opgepropt met z’n drieën of vieren op het achterbankje. 

Een nadeel dat ik in het buitenland onderneem, is natuurlijk dat ik veel vaker het vliegtuig pak dan de gemiddelde Nederlander. Ik beperk intercontinentale vluchten dan ook echt tot familiebezoek in Nederland. Voor vakantie ga ik niet vaak naar het buitenland, maar geniet ik van het prachtige Tanzania. Bovendien ben ik van plan om in de buurt landbouwgrond te kopen zodat we onze CO2-uitstoot met het aanplanten van bomen kunnen compenseren. Daarmee kunnen we op onze eigen manier een bijdrage leveren aan de vermindering van broeikasgassen.”

Wat is je favoriete reisbestemming?

“Ik reis voornamelijk naar Nederland om familie en vrienden te bezoeken. Dat vind ik nu belangrijker dan een avontuurlijke reis. Daarnaast genieten we met ons gezin van de bounty beaches van Tanzania en Zanzibar. Vanaf Dar Es Salaam is het nog wel een uur of zes rijden met de auto naar de wildparken. Daardoor is een bezoekje aan wildlife geen alledaagse trip. Gelukkig zijn er dichterbij huis ook veel mooie plekken om van te genieten.”

Wat staat er nog op jouw bucketlist?

“Het lijkt mij ontzettend mooi om een reis te maken met een zeilboot. Alleen maar varen op de kracht van de wind, hoe duurzaam wil je het hebben? Ook een reis met de Peking Express lijkt mij een avontuur. Omdat je voor dit soort reizen veel tijd nodig hebt, zullen ze voorlopig nog even op mijn bucketlist blijven staan.” 

Wat is jouw tip voor een duurzame vakantiebestemming?

“In Tanzania is veel zon, maar er wordt nog niet zoveel gebruik gemaakt van groene energie. Op Zanzibar is sinds kort gelukkig een duurzame must-visit te vinden: The Dreamer’s Island. Dit is een plek waar je met een drankje in de hand en je voeten in de zee een fantastische zonsondergang kunt zien. En in het drijvende houten huis met het zonnepaneel op het dak kun je ook nog overnachten.”

Wie is je favoriete reisgezelschap?

“Ik reis graag alleen, maar ook met mijn vriendinnen, partner en honden. Het allermooist is om avonturen te delen met mijn zoontje. Ik merk dat kinderen je ontzettend makkelijk in contact brengen met andere culturen en mensen. Taalbarrières en verschillende normen en waarden worden heel snel overbrugd als je een kindje mee op stap hebt. We worden vaak met ongelofelijk veel hartelijkheid en een grote lach ontvangen.”

Meer info: thamanifashion.nl 

Wat vindt u van dit artikel?

Lynsey Dubbeld is communicatieadviseur met een specialisatie in contentstrategie, contentmarketing en storytelling. Ze weet precies hoe je ingewikkelde onderwerpen vertaalt in verhalen die de doelgroepen informeren, inspireren en activeren. Met een scherp oog voor actuele ontwikkelingen, een gezonde dosis pragmatisme en een feilloos gevoel voor taal zorgt Lynsey dat verhalen de aandacht krijgen die ze verdienen.