Top
Natuurlijke verzorging: helemaal niet duur!

Natuurlijke verzorging: helemaal niet duur!

Maar hoe onderscheid je het kaf van het koren?

 

Tekst en beeld: Marijke Hakkennes

Natuurlijke verzorgingsproducten hebben de naam duur te zijn. En dit is vaak ook het geval. Natuurlijke ingrediënten zijn namelijk meestal veel kostbaarder dan de synthetische tegenhanger. Maar ook met een klein budget kun je overstappen op natuurlijke verzorgingsproducten. Sterker nog: als je het slim aanpakt ben je zelfs voordeliger uit!

beeld-7-budget

Een budget ecomerk

Een budget ecomerk

Budgetmerken

Ondanks het vaak wat slechtere imago, is er om te beginnen niets mis met het overstappen naar budgetmerken. Ook in de wereld van de natuurlijke cosmetica zijn er heel wat minder dure producten te vinden die niet onderdoen voor een duurdere variant.

Het merk Nonique heeft bijvoorbeeld een mooie collectie verzorgingsproducten in het assortiment. De prijzen liggen tussen de 2 en de 8 euro. Alle producten zijn Vegan (en bevatten dus geen dierlijke ingrediënten) en hebben het BDIH keurmerk, een Duits keurmerk voor natuurlijke, diervriendelijke cosmetica (zie kader). Bovendien zijn er tegenwoordig steeds meer reguliere merken die een natuurlijke lijn hebben. Kruidvat was een van de eersten met Kruidvat Pure & Nature. De prijzen van deze producten zijn zo laag als je van een huismerk mag verwachten. Het zijn basic producten, maar ze hebben allemaal het BDIH keurmerk.

Ook Etos heeft zich aan een natuurlijke lijn gewaagd: Etos Puur Natuur. Alle producten in deze lijn (onder ander douchegel, bodylotion, handcrème en handzeep) hebben het NaTrue keurmerk, een ander keurmerk voor natuurcosmetica (zie kader). Hema heeft met Hema Natural een lijn met producten die allemaal voor 95 procent natuurlijk zijn. Net als de producten van Nivea Pure & Natural. Maar let op, veel producten van Nivea Pure & Natural bevatten methylisothiazolinone. Dat is een synthetisch conserveringsmiddel dat vorig jaar in Nederland het nieuws haalde omdat veel mensen allergisch blijken voor deze stof. Deze zou zwelling van het gezicht, jeuk, netelroos, roodheid en eczeem veroorzaken. Zelfs de Action verkoopt natuurlijke verzorgingsproducten. Voor nog geen € 1,50 koop je hier een 99 procent natuurlijke shampoo en conditioner van het merk Timotei.

 

Do it yourself!

Do it yourself!

Maak je eigen natuurlijke cosmetica: Do-It-Yourself!

Fijn dat er budgetopties zijn voor natuurlijke cosmetica, maar wat is er nu natuurlijker en goedkoper (!) dan het maken van je eigen producten.

De meeste recepten voor DIY cosmetica zijn ook nog eens erg makkelijk en je hebt er meestal maar een paar ingrediënten voor nodig. Zo maak je simpel en snel een eigen deodorant met kokosolie, baking soda en maïzena. Of wat dacht je van een eigen scrub, gemaakt van suiker en een olie naar keuze. Op het internet (kijk maar eens rond op Youtube) vind je duizenden recepten van natuurlijke DIY cosmetica. Ook zijn er handige receptenboekjes te koop, zoals ‘Maak uw eigen natuurlijke cosmetica’ van Cyrille Saura Zellweger.

Sommige ingrediënten zijn al verzorgingswondertjes op zich. Neem nu kokosolie. Je hebt voor een paar euro al een pot in huis en je kunt het op ontelbaar veel verschillende manieren gebruiken in de badkamer: als bodylotion, haarmasker, leave-in conditioner, make-up remover, lippenbalsem, enz..

Andere items die handig zijn om standaard in je badkamer te hebben staan zijn appelazijn (als gezichtstonic en haarconditioner) en honing (als milde scrub en gezichtsreiniger).

 

Kies voor zuinige producten

Voor een ieder die wil besparen geldt ook bij het gebruik van verzorgingsproducten de logische tip: doe zuinig aan. Kies bijvoorbeeld voor een zeep in plaats van voor een douchegel. Ook producten met een pompje of in een tube zijn zuiniger in gebruik. Doordat je de hoeveelheid product gemakkelijk kunt doseren gebruik je minder snel teveel. Bovendien is een pompje (of tube) een stuk hygiënischer doordat je niet met je vingers aan het product zit. Hierdoor komen er minder bacteriën in het product en zal het langer houdbaar blijven. Een product weg moeten gooien omdat het niet meer goed is, is pas echt zonde van je geld.

[box title=”Wat betekent ‘natuurlijk’?” bg_color=”#67773b” align=”left” text_color=”#ffffff”]Over de definitie van een natuurlijk ingrediënt zijn de meningen verdeeld. In alle gevallen is het een ingrediënt met een natuurlijke oorsprong. Maar het kan zijn dat een natuurlijk ingrediënt bewerkt is, bijvoorbeeld geraffineerde olie in plaats van koudgeperste olie of gedestilleerd water in plaats van bronwater. En dan is er uiteraard ook nog de keuze voor biologische ingrediënten, of ingrediënten die wel natuurlijk zijn, maar niet biologisch.

Hoe dieper je hier op in wilt gaan, hoe meer onderzoek je zult moeten doen naar de ingrediëntenlijsten van jouw producten en de herkomst van deze ingrediënten. Een behoorlijke klus, maar met de volgende stappen kom je al een heel eind:

• Lees altijd de ingrediëntenlijst voordat je een product koopt. Herken je de stoffen die erin zitten? En zijn dit natuurlijke stoffen? Als je een ingrediënt niet kent, zoek dan op wat het is. Je kunt hiervoor gebruik maken van het internet. Op www.heelnatuurlijk.nl staat een handig overzicht met veel voorkomende natuurlijke en synthetische ingrediënten.

• De top 30 ingrediënten om te vermijden (www.projectnaturalbeauty.nl/top-30-ingredienten-om-te-vermijden) is een handig overzicht van veel voorkomende synthetische stoffen in verzorgingsproducten met een uitleg wat deze stoffen doen en waarom je ze misschien wilt vermijden.

• Als je geen zin hebt om de ingrediëntenlijst helemaal door te spitten, let dan op keurmerken. NaTrue, ECOCERT en BDIH zijn voorbeelden van natuurlijke keurmerken. Let op! Niet ieder keurmerk is even streng. Raak dus vooral bekend met de richtlijnen van ieder keurmerk. Overigens hebben niet alle natuurlijke producten een keurmerk. Dit komt doordat certificering veel geld kost, wat niet alle merken hebben. De ingrediëntenlijst lezen blijft dus het meest betrouwbaar.[/box]

[box title=”Keurmerken voor natuurlijke cosmetica” bg_color=”#505825″ align=”left” text_color=”#ffffff”]

BDIH

·   Ingrediënten zijn 100 procent natuurlijk of natuur identiek.
·   Biologische ingrediënten hebben de voorkeur, maar zijn niet verplicht.
·   Dierproeven zijn niet toegestaan, maar bedrijven mogen wel ingrediënten gebruiken die door derden op dieren zijn getest.

ECOCERT

·   Alle producten en ingrediënten moeten voor het grootste deel biologisch zijn.
·   Gebruik van genetisch gemodificeerde grondstoffen is niet toegestaan.

NaTrue

NaTrue hanteert een systeem met drie categorieën in de vorm van sterren.
1 ster: de ingrediënten zijn 100 procent natuurlijk.
2 sterren: de ingrediënten zijn voor 100 procent natuurlijk en minimaal voor 70 procent biologisch of van gecontroleerde wildpluk.
3 sterren: de ingrediënten zijn voor 100 procent natuurlijk en minimaal voor 90 procent biologisch of van gecontroleerde wildpluk.

Producten die water bevatten hebben altijd 1 ster, ook als ze een groot deel biologisch zijn. Dit omdat water nooit van biologische kwaliteit kan zijn.[/box]

 

[box title=”Let op Greenwashing” bg_color=”#729f54″ align=”left” text_color=”#ffffff”]
Helaas zijn termen als ‘natuurlijk’, ‘zuiver’ en ‘puur’ niet beschermd. Dit betekent dat deze termen al op de verpakking van een product mogen staan als er één natuurlijk ingrediënt in zit. Je ziet ook vaak ‘op basis van natuurlijke ingrediënten’ op een product staan.

Of wat dacht je van de verpakkingen met een ‘groene’ uitstraling? Een slimme marketing truc van merken, want natuurlijke verzorgingsproducten zijn populair. En door een product te verkopen als ‘natuurlijk’ kunnen ook reguliere merken, met goedkope synthetische ingrediënten in hun producten, een graantje meepikken van deze populariteit. [/box]

Wat vindt u van dit artikel?