Top

Een nieuwsgierig 2022 en veel olifanten op je pad

Tekst: Rineke Dijkinga

Ken je de Indiase fabel over de olifant? Daarin betasten geblinddoekte mannen een olifant en geven aan wat volgens hen een olifant is. De man bij de staart zegt dat het een touw is. Degene bij de slurf roept een slang. De man op de rug ziet de olifant als een muur en de man bij de poot als een boom. Wie heeft gelijk? Iedereen! Maar door de blinddoek ziet geen van allen het grote geheel.

De waarheid in stukjes

Bij veel informatie die ik hoor, lees of zie denk ik altijd ‘zijn er nog meer kanten’? Als rasechte weegschaal wik en weeg ik (tegengestelde) en vraag me af welke zienswijzen er nog meer zijn.

Dat onderzoeken geeft mij een stukje rust, ook omdat er inmiddels zo ongelooflijk veel specialisten en deskundigen zijn, die in elk praatprogramma hun zegje doen. Prachtig, omdat ze inderdaad heel veel van een onderwerp weten, maar daardoor horen we niet alles in de grote context. Oftewel: vaak zien we niet meer de hele olifant.

Kies het juiste feestmaal

Een diverse, symbiotische samenleving van biljoenen schimmels, bacteriën, virussen en gisten maakt ons darm-ecosysteem veerkrachtig. Het mooie is dat jij dat met elke hap kunt beïnvloeden. Zie jezelf als gastheer van die complete samenleving van organismen. Die bestaat uit potentieel gezond- en ziekmakende organismen en zolang er symbiose is werken ze zij aan zij aan jouw gezondheid. Het gemiddelde voedingspatroon is vooral een feestmaal voor de bad guys en zo versterk je die onbewust, onbedoeld en ongewild. Hoe fantastisch zou het zijn om 2022 te starten met de vraag welk voedsel jouw gezonde darmbacteriën te vriend houdt? Eén tip: eet vezels. Veel vezels. Vooral de oplosbare uit oude granen en groenten.

Rineke Dijkinga is orthomoleculair therapeut en auteur van zes bestsellers. Haar laatste uitgave is het bookazine Mooi Eten, goed om te weten (132 pagina’s). Hierin vertelt ze via interviews en (wetenschappelijke) informatie wat échte, eerlijke, onbewerkte en gezonde ingrediënten voor je (hormonale)gezondheid doen. Inclusief 35 recepten.

Meer info: https://rinekedijkinga.nl/

Het belang van samenhang

Als het gaat om onze gezondheid, het milieu, de natuur, de landbouw, ons voedsel etc. moeten we juist wél kijken naar de hele olifant. Er is namelijk niets complexer dan natuurlijke (eco)systemen, waarin alles met elkaar samenhangt. De samenwerking van de vele radertjes zorgen voor een robuust en veerkrachtig systeem. Hoe diverser (complexer) de gemeenschap, des te veerkrachtiger en des te beter er wordt omgegaan met bedreigingen, ziekten, plagen etc. Ook onze darm is een complex ecosysteem dat jouw totale gezondheid en vitaliteit beïnvloedt. Wetenschappers denken dat er bij ziektebeelden vrijwel altijd een link met de darm is. Niet zo vreemd als je weet dat 70 – 80% van je immuunsysteem daar zetelt. Oude geneesheren doceerden dan ook eeuwenlang ‘ziekte zetelt in de darm’.

Op zoek naar de olifant

Ieder mens heeft van nature een vrouwelijke kant die staat voor nieuwsgierig en onderzoekend. Met het tot bloei brengen van die vrouwelijke kant kan iedereen de hele olifant in beeld krijgen en maken we volgens mij enorme stappen.

Onderzoek welk voedsel ons darm-ecosysteem veerkrachtig en robuust maakt, laat zien dat dit uit een gezonde bodem en omgeving komt, duurzaam is geteeld, vitaal, divers en onbewerkt. Het etiket bevat nauwelijks ingrediënten, als die al nodig zijn.

Een verdieping in je eten en gezondheid is goed voor jezelf en volgens de Britse auteur Carolyn Steel ook voor alle levende ecosystemen:

“De ingewikkeldste uitdagingen waar we voor staan, gaan allemaal over de manier waarop we met voedsel omgaan: van klimaatverandering tot watertekorten, bedreigde biodiversiteit en voedsel-gerelateerde ziekten. Het krachtigste middel om de wereld te veranderen is daarom ook overduidelijk: voedsel.”

De hoogste tijd dus, om de hele olifant weer in beeld te krijgen. En hopelijk zet het je ook op een andere manier aan het denken. Want als biljoenen micro-organismen in onze darmen in symbiose kunnen samenleven, dan moeten wij dat als mens toch ook kunnen?”

“Ik wens je een nieuwsgierig 2022 en veel olifanten op je pad!”

Wat vindt u van dit artikel?