Top
oerkracht

‘We moeten terug naar onze oerkracht’

Terwijl Nederland langzaam minder sceptisch wordt over de prestaties van Wim Hof, dompelen Hollywoodsterren zoals Oprah en Orlando Bloom zich vol overtuiging onder in zijn ijsbaden. De Wim Hof Methode is ‘trending’.

Tekst: Ivonne de Thouars | Beeld: Innerfire

De perceptie van warmte en kou zit vooral in ons hoofd, meent Wim Hof, beter bekend als The Iceman. Op zijn 17e voelt hij zich voor het eerst aangetrokken tot een vliesdun laagje ijs op de vijver van een Amsterdams park. “Ik ben met kleren en al die vijver ingegaan. Zodra ik de invloed van het ijskoude water op mijn lichaam voelde was ik verkocht.”

Hof omschrijft de drang om in ijskoud water te springen als een zoektocht. “Iedereen die interesse heeft in esoterische wetenschap, zoekt ‘iets’. Ik heb altijd veel gemediteerd en heb me later ook verdiept in filosofie, het Hindoeïsme en het Boeddhisme. Het bracht mij niet wat ik zocht, maar de kou wel. Op die decemberochtend in het park vond ik de sleutel voor mijn zoektocht. De kou verhoogde het adrenaline-peil en de controle over mijn lichaam en dat gaf me een euforisch gevoel.”

Immuunsysteem beïnvloeden

Hof ging de strijd met de kou verder aan en vestigde diverse koude-records. Door lange tijd in ijswater te zitten, een fikse afstand onder het ijs door te zwemmen en de Kilimanjaro te beklimmen in zijn korte broek, werd hij bekend als The Iceman. Hof raakte ervan overtuigd dat oermechanismen in het lichaam de aanmaak van hormonen stimuleren en ontwikkelde een methode die andere mensen ook koude-bestendiger zou kunnen maken. “Ik wil laten zien dat je het adrenaline-peil in je lichaam kunt beïnvloeden, zelfs als je ontspannen in bed ligt. Het is toch een baanbrekend idee dat je zelf invloed kunt hebben op het autonome zenuwstelsel?” De kouderecords van Hof trokken de aandacht van de media, maar ook de wetenschap kreeg interesse in het fenomeen. “Om niet alleen als een circusartiest gezien te worden, was een wetenschappelijke aanpak meer dan welkom. Als je zelf de aanmaak van hormonen kunt stimuleren, ben je namelijk in staat om het immuunsysteem te versterken. Je zult begrijpen dat dat grote gevolgen heeft, maar ik laat medische claims graag aan de wetenschap over. Na de bevindingen van de Radboud Universiteit in 2014 dat je inderdaad via ademhaling en koudetraining je zenuwstelsel kunt sturen, onderzoekt nu de medische faculteit van Harvard via bloed en DNA de invloed op het immuunsysteem.”

Filosofie, het Hindoeïsme en het Boeddhisme brachten mij niet wat ik zocht, maar de kou wel.

Wanneer Hof zijn relatie met de media en wetenschap beschrijft, wordt zijn toon feller. “Ik word regelmatig afgerekend op mijn overtuiging. Als je buiten de bestaande kaders denkt, fungeer je al snel als schietschijf. Ik zie mijzelf als atleet en het leven als een wonder. Iedereen heeft toch gewoon het recht om het leven te onderzoeken? Om te pioneren in dingen die anderen voor onmogelijk houden? Kritiek polijst de diamant van kennis, dus ik heb me niet laten weerhouden door onwetendheid en cynisme. Wat ik 25 jaar geleden al beweerde, wordt nu wetenschappelijk bewezen.”

Bevroren lichaamsdelen

Een veelgebezigde uitspraak van Hof is dat hij geen angst heeft voor de dood, maar wel bang is om niet alles uit het leven te halen. Daarvoor vergt hij het uiterste van zijn lichaam. “Hoewel ik nooit in levensgevaar ben geweest, heb ik wel expedities ondernomen die ik niemand zou aanraden. Mijn poging om 50 meter onder het ijs door te zwemmen, moest bijvoorbeeld worden gestaakt toen mijn netvlies bevroor. En de solo expeditie op de Mount Everest werd afgelast omdat ik mijn linkervoet niet meer voelde. Toch ben ik nooit daadwerkelijk in gevaar geweest, het lichaam kan veel meer dan je denkt. De meeste mensen worden echter tegengehouden door angst. Een conditionering waar je doorheen moet breken om de verbinding met je oerkracht weer te vinden. Kracht, geluk (hormonen) en gezondheid (een goed immuunsysteem) zijn volgens mij de driepoot onder een gelukkig leven.”IMG_8784

Kilimanjaro in shorts

Het bedrijf van Wim Hof, Innerfire, verzorgt inmiddels trainingen en organiseert workshops, lezingen, retraits en groepsreizen en verkoopt boeken en t-shirts.

“Een van de hoogtepunten was de beklimming van de Kilimanjaro in 2014”, vertelt Hof. “Onder de dertig deelnemers van deze groepsreis waren mensen met astma, reuma, MS of de ziekte van Crohn, die hun fysieke grenzen wilden verleggen. Ondanks alle kritiek wist deze bijzondere groep in recordtijd de top te bereiken – in hun shorts. Dit toont mij aan dat het lichaam wonderlijke prestaties kan bereiken als je gelooft in je eigen kracht en gevoel.”

Langzamerhand ziet Hof in Nederland meer acceptatie voor zijn methode. “Er is meer interesse voor preventie van ziekte, zelfredzaamheid en het psychisch welbevinden van mensen. Een fitnessschool in Amstelveen zal de Wim Hof Methode aanbieden, waarbij mijn methode voor het eerst wordt ondersteund door een verzekeraar.”

Comfort als illusie

In de VS is de Wim Hof Methode ondertussen ‘trending’. Vooral Hollywood lijkt de Ice Man te omarmen. De volgende reis, om onder andere de Red Hot Chili Peppers te trainen, is al geboekt. Toch zegt Hof niet uit te zijn op commercieel succes. “Geld interesseert me niets, behalve dat het de mogelijkheid geeft om goede doelen steunen. Het gaat mij vooral om het creëren van bewustwording en daar heb je macht voor nodig – dus geld, aandacht en kennis. Uiteindelijk wil ik mensen inspireren om hun eigen kracht te ontrafelen, zodat ze onafhankelijk worden van comfort. Je lichaam kan zo veel, als je uit die geconditioneerde angst komt en je oerkracht weer ontdekt… Duik niet angstvallig weg, maar LEEF, verdomme.”

Mag de verwarming wat lager?

Zelfs in een relatief zachte winter staat in menig huiskamer de thermostaat te hoog. Slecht voor het milieu vanwege de CO2-uitstoot, maar ook slecht voor de financiën. Volgens Wim Hof kun je binnen een week leren hoe je je gevoelstemperatuur 4 graden omlaag brengt. “De verwarming hoger zetten omdat het buiten wat kouder wordt, noem ik comfort-gedrag. Hierdoor maak je een behaaglijk gevoel afhankelijk van de thermostaat. We willen de omgeving naar onze hand zetten terwijl we beter ons lichaam kunnen aanpassen. Daarvoor hoef je niet direct tussen de ijsschotsen te duiken. Eenvoudige ademhalingsoefeningen en elke dag even koud afdouchen, is voldoende om het cardiovasculaire systeem te trainen. Binnen enkele dagen voel je je langer comfortabel bij een dalende temperatuur – zonder de verwarming hoger te zetten.”

Volg de gratis videotrainingen op www.innerfire.nl

Meer over dit onderwerp op onze site: https://www.krantvandeaarde.nl/kou-voor-herstel-hot-topic/

IMG_8683Verwarm je niet arm

  • Zet de thermostaat overdag één graad lager (op 19 in plaats van 20 graden). Je bespaart 70 euro per jaar en 220 kilogram CO2.
  • Zet je thermostaat ‘s nachts op 15 graden (80 euro per jaar, 240 kg CO2).
  • Verwarm je slaapkamer niet (70 euro per jaar, 230 kg CO2).
  • Sluit tussendeuren en verwarm geen ruimtes waar niemand is (230 euro pj, 700 kg CO2). (Bron: Milieu Centraal)

Meer bespaartips over verwarming?

www.milieucentraal.nl/energie
www.bespaarenergie.net
www.consumentenbond.nl/energie

Wat vindt u van dit artikel?

Ervaren tekstschrijver | hoofdredacteur | eindredacteur | communicatieadviseur | journalist. For trade magazines, communication projects and websites. Managing editorial teams, excellent writing skills, branded journalism, managing new projects and generating new customers.