Top

Vega-power op zomerfestivals!

De leukste foodtrucks op rij

Tekst: Yvonne Koop

Muziek, culinair, cultureel, spiritueel of hardcore dance: op het gebied van festivals is er voor elk wat wils. Dat geldt ook voor het inmiddels gigantische aanbod aan eten en drinken op dit soort evenementen. Naast het geijkte pilsje of patatje met, is er steeds meer vegetarisch en zelfs veganistisch eten, variërend van happy hotdogs tot plantaardige zeewierburgers en van groene smoothies tot bruisende biologische yoghurtjes. De Krant van de Aarde zet de leukste foodtrucks op rij en tipt de opvallendste (kleinere) festivals voor deze zomer.

 

Verleg je grenzen

Bugalicious caravan

De ‘Buggie’

De Buggie kun je niet missen: een tot professionele keuken omgebouwde retro-caravan, beschilderd door de Groningse kunstenaar Michel Velt. Van hieruit verkoopt moleculair microbioloog Patricia Stevens onder de naam Bugalicious bijzondere insectensnacks: geroosterde en in chocolade gedoopte sprinkhanen, lolly’s met schorpioenen en andere beestjes, bitterballen met meelwormen en de Bugalicious notenvruchtenreep waarin buffalo-wormen zijn verwerkt. Geen dagelijkse kost, dus Patricia heeft er heel wat bij uit te leggen. “Ik ben een groot voorstander van insecten als duurzame voedingsbron. Dit promoot ik via de verkoop van snacks, lezingen en het organiseren van proeverijen en workshops. Insecten zijn supergezond. Ze bevatten veel eiwitten, mineralen en vitaminen en zijn duurzaam vergeleken met andere dierlijke eiwitbronnen. Na het festivalseizoen wil ik mijn werk bij de Universiteit van Groningen uitbreiden en toegepast microbiologisch onderzoek gaan doen gericht op de praktijk van eetbare insecten.”

 

Eat weed live long

Lisette met weedburger

Lisette met haar Dutch Weed Burger

De term Dutch Weed Burger zet mensen weleens op het verkeerde been, maar ook Lisette Kreischer, veganist en foodstylist, legt graag uit waar ze voor staat: een plantaardige gemaakte burger verrijkt met zeewier. “Het is makkelijk te telen, bijvoorbeeld op zee, zoals nu sinds kort in de Oosterschelde gebeurt. Het is gezond en bevat veel eiwitten en omega 3. Om die binnen te krijgen moeten we vis eten, maar die haalt het uit zeewier. Dus waarom niet die stap overslaan en zelf zeewier eten?” De Weed Burger wordt nu verkocht vanuit bakfiets of container maar via een crowdfundingactie hebben Lisette en haar team genoeg geld bij elkaar voor The Dutch Weed Grill. Deze moet zo duurzaam mogelijk worden. Als er nog meer geld wordt ingezameld komen er zelfs zonnepanelen op de kar. “Hoe cool is dat: je eigen stroom opwekken?” Na de zomer gaat het team van de Dutch Weed Burger gewoon door met het promoten van de zeewierburger. “We verkopen ook aan restaurants en ik ben bezig met een nieuw boek waarvoor ik recepten verzin en de styling en fotografie doe. We hebben de Weed Burger al op een zo hoog niveau gekregen en dat wil ik verder uitbouwen!”

 

Homemade, gezellig en knus

Fiona's Baking Avenue

Fiona’s Baking Avenue

Fiona’s Baking Avenue werd geboren uit bittere noodzaak, want Fiona Foskett (in het dagelijks leven re-integratie consulent) bleek een gluten-intolerantie te hebben. En dat terwijl ze gek is op alles wat lekker en zoet is. Het dure pak glutenvrije stroopwafels viel niet in de smaak, dus besloot ze zelf te gaan leren glutenvrij te bakken. Dat kostte heel wat bloed, zweet en tranen, maar uiteindelijk lukte het dan toch een smakelijk glutenvrij biscuitdeeg te maken. “Inmiddels durf ik te zeggen dat ik de lekkerste verantwoorde koekjes, gebakjes, zoete en hartige taartjes heb. Ik heb mijn eigen bakmixen samengesteld, al mijn favoriete recepten compleet vernieuwd en nieuwe recepten ontwikkeld. Wat mij betreft komen daar nog vele andere (wereld)recepten bij. De favorieten zijn de brownies, de cake in a cup met vers fruit en de lemoncurd merengue pie in a jar.” Dit alles geserveerd vanuit een oude opgeknapte legerambulance. “Homemade is het gevoel dat we mee willen geven, naast vrolijk, gezellig en knus.”

 

Let the dogs out!

Holy hotdogs

Daan Stapelbroek en Tom de Groot voor hun eigen foodtruck

Yes, we can… een foodtruck kopen en daarmee alle festivals bestormen! Daan Stapelbroek en Tom de Groot zagen het helemaal voor zich toen ze tijdens hun opleiding een half jaar op studiereis waren in Amerika. “Het idee van vers klaargemaakt streetfood met een bijzonder tintje sprak ons aan en we wilden zoiets graag in Nederland doen. Afgelopen jaar kochten we een Amerikaanse vintage trailer. Hiermee gaan we (food)festivals, bruiloften, bedrijfsfeesten en andere evenementen af in Nederland, België en Duitsland. Dat doen we op twee manieren. We bereiden onder de naam Holy Dogs! biologische XL hotdogs, voornamelijk op foodfestivals en andere culinaire evenementen. Daarnaast zetten wij onze trailer, Buitengewoon Bubbels, in als mobiele (champagne)bar. Alle bubbels, cocktails, bieren, wijnen, fris & sapjes zijn biologisch. Zo kunnen we op verschillende evenementen en onder diverse weersomstandigheden uit de voeten. Na de zomerdrukte plannen we onze indoor winteractiviteiten en bereiden we ons voor op de zomer van 2016…”

 

Lekker genieten

Lotte van de Melksnor

Lotte van De Melksnor

Lotte van den Anker gooide na enkele jaren onderwijs het roer om. “Als kind had ik al een passie voor eten, daarom wilde ik aan de slag in de horeca. Tijdens een opleiding hiervoor ben ik gestart met De Melksnor, een rijdende Yoghurt Bar. Ik verkoop boeren- of frozen yoghurt. Alle producten zijn duurzaam, biologisch of komen uit de streek. De yoghurt haal ik bij een zuivelboerderij in Wijchen en de brownies, crumble kaneel en speculaas worden door een naburige bakker gebakken. Mijn fruitsauzen worden door een zorgboerderij gemaakt: zij kopen misvormd fruit in en maken hier sauzen van. Mijn foodtruck is in Hollandse stijl aangekleed, dat benadrukt extra dat ik streekproducten gebruik. Aangezien deze voormalige ambulance uit Frankrijk, een Citroën HY uit 1970, niet zo goed is voor het milieu wil ik hem in de toekomst verplaatsen met een auto-oplegger. Na de zomer gaat mijn frozen yoghurt uit het assortiment en kun je lekkere yoghurt-spelt pannenkoeken bij me bestellen. Daarmee sta ik dan op kerstmarkten en indoor beurzen.”

 

Doe de zonnedans!

Puzzles

De truck van Puzzles

Voor festivals is regen een drama en dus ook voor Puzzles. Rick & Kelly uit Rotterdam duimen daarom voor warme, droge zomers zodat iedereen kan afkoelen met hun vega powerfood: eten en drinken dat een boost geeft. Vanuit hun foodtruck verkopen ze Green Power Smoothies (smoothies van groente en fruit), The Bombay Fritters (homemade falafel), Lima Burgers (gemaakt van quinoa en lima bonen) en lekkere en gezonde kleine hapjes zoals de Bananarama’s: bananen op een stokje gedipt in 85 procent pure chocolade met een topping. “Met vega powerfood willen wij Nederland een stukje gezonder maken. Dat hoeft niet suf of saai te zijn. Dat kan #unexpected heel erg lekker en gezond zijn. Dat is ook wel te zien aan onze wagen, een Renault Master bakwagen die is omgetoverd tot een toffe rollende keuken. Na de zomer gaan we door in Duitsland en de Benelux. Ook overkapte evenementen. Dus tot diep in december toeren wij gewoon rond.”

eten van Vrij voedsel

Tortilla van Vrij Voedsel

 

Vol van smaak, vrij van lactose en gluten. Zoë heeft haar handen vol aan het koken vanuit haar Kookbus Vrij Voedsel. Naast snacks tovert ze complete maaltijden tevoorschijn. Van supersoep, tortilla met spinazie en pecorino, broodje potee en rillette tot cheesecake en brownie. “Wij vinden het belangrijk dat Vrij Voedsel bekender wordt onder het festivalpubliek en dat iedereen kan eten wat hij wil. Steeds meer festivals vinden het belangrijk hun publiek dit aan te bieden. Het is fijn dat ook mensen die gezond willen eten en/of een voedsel intolerantie hebben, kunnen genieten van lekker eten. Na de zomer gaan we door. We hebben de pilot gewonnen van de Gemeente Amsterdam waarbij wij met onze kookbus vanaf eind juni op verschillende plekken in Amsterdam gaan staan, zoals het Vondelpark op de donderdagavonden!”

 

 

Festivalagenda

17-19 juli
Art Carnavale, Strandpark Schildmeer, Steendam.
Kunstmarkt, workshops, kramerie, kunstobjecten, kinderactiviteiten, muziek, (straat)theater, hapjes en drankjes. Naast vlees- en grillspecialiteiten ook vegetarische en veganistische gerechten.

24-26 juli
Foodstock, TU-terrein, Eindhoven.
Een nieuw driedaags evenement dat met eten, drinken, muziek en ontspanning als voornaamste pijlers wil bijdragen aan meer milieubewustzijn en aandacht heeft voor streekproducten, biologisch eten & drinken, duurzaamheid en recycling.

30 juli t/m 2 augustus
Amsterdam kookt, NDSM-werf, Amsterdam.
De ingrediënten van dit nieuwe foodfestival zijn de meest exclusieve foodtrucks, waanzinnige optredens van bekende artiesten als Kris Berry en Handsome Poets, gecombineerd met kookworkshops en demonstraties van topchefs en foodfanaten.

6-8 augustus
Festival der zoete verleidingen, Sleen.
Meer dan zeventig zorgvuldig geselecteerde stands met taarten, bakbenodigdheden, serviezen, tafellinnen, kookboeken, vers fruit, meel van de molen, zelfgemaakte jams, honing en meer. Maar ook tal van demonstraties, workshops en optredens.

27-31 augustus
Psy-Fi, Leeuwarden.
Een van de grootste trance festivals in Europa waarop naast opgaan in muziek en dans ook volop ruimte is voor ontspanning in de vorm van massage, healings, yoga en meditatie. Met onder meer bazaar, openluchtbioscoop, biologische markt en kunstgalerij vol psychedelische kunst.[/box]

Wat vindt u van dit artikel?

Lisette Kreischer is een van de grondleggers van de vegan-beweging in Nederland. Ze is co-founder van de inmiddels befaamde Dutch Weed Burger en heeft tien succesvolle (kook)boeken op haar naam staan, waaronder Ecofabulous koken in alle seizoenen, het succesvolle en internationaal bekroonde Groente uit zee en haar meest recente The Plant Pharmacy. Haar liefde voor de geneeskrachtige plantenkeuken en voor al dat leeft draagt zij uit middels haar boeken, verhalen en fotografie. www.lisettekreischer.com