Top

Oesterzwammen uit koffiedik?

Het kan nóg duurzamer!

Als je hart sneller gaat kloppen van gesloten kringlopen, recyclen en minder afval creëren, dan word je vast enthousiast over het concept van oesterzwammen kweken op koffiedik. Al een aantal oesterzwamkwekerijen in Nederland halen het koffiedik, dat normaal gesproken als afval wordt verwerkt, op bij horeca uit de buurt en laten hieruit oesterzwammen ontspruiten. In Zuid-Limburg is een duurzame oesterzwammenkweker gevestigd die aan het concept zijn eigen, lokale draai gaf en blijft verduurzamen

Rob Hermans was al een tijd werkzaam in de duurzame energiesector, toen hij het boek ‘Blauwe economie’ las. De inmiddels beroemde titel van Gunther Pauli zou het leven van Rob een verrassende wending geven. Hier las hij over een economie die samen met de aarde werkt in plaats van haar uit te putten. Als fervent moestuinier en wildplukker was Rob vooral geïnspireerd door het kweken van oesterzwammen op koffiedik, waar RotterZwam in 2013 mee begon in een voormalig tropisch zwemparadijs. Hij besloot dat ook Limburg toe was aan een portie duurzame oesterzwammen en Zwamburg was geboren.
Zwamburg is gevestigd op het bedrijventerrein van het vliegveld Maastricht-Aachen Airport, waar
Rob een bestaand gebouw nieuw leven heeft ingeblazen. In het pand bevinden zich enkele ruimtes ingericht voor de oesterzwammenproductie: één waarin de zomer en één waarin de herfst wordt nagebootst. Ironisch genoeg hangen de kweekzakken gevuld met koffiedik, koffieschillen, kalk en sporen en afgesloten met hersluitbare (!) kabelbinders aan grote vleeshaken. In de ‘zomerkamer’ ontwikkelt het mycelium (de wortels van de zwam) en in de ‘herfstkamer’ ontspruiten de oesterzwammen als kleine parapluutjes uit de zakken. Een geweldig gezicht! Mergelpoeder Om oesterzwammen te kunnen kweken heb je in principe niet heel veel nodig: koffiedik, koffieschil
letjes, oesterzwamsporen en kalk. De kalkbron van Robs oesterzwammen is inventief gekozen. Zuid-Limburg is namelijk de enige plek waar zich mergelgroeves bevinden ten behoeve van kalksteenwinning. Het kalkrijke zaagsel uit de mergelzagerijen haalt hij op om zijn oesterzwammen op te laten groeien. Zo krijg je écht een lokaal product, waar bij de productie optimaal gebruik wordt gemaakt van regionale reststromen.
Rob Hermans timmert hard aan de weg als groene ondernemer. Niet alleen won hij een aanmoedigingsprijs vanuit de gemeente waar hij actief is, maar ook mocht hij dit jaar de op

provinciaal niveau hoogst gewaardeerde ondernemersprijs in ontvangst nemen. Op dit moment levert hij zijn oesterzwammen aan Limburgse restaurants met prestigieuze culinaire onderscheidingen zoals het tweesterrenrestaurant Beluga in Maastricht, biologisch restaurant Aan Sjuuteeändj in Schinnen en restaurant Château St. Gerlach. Sharing is caring Naast de kweek is Hermans bezig om behalve zijn duurzame oesterzwammen ook het groene gedachtegoed te verspreiden. Hij organiseert workshops en netwerkborrels voor vakmensen met interesse in duurzaam ondernemen en hij geeft rondleidingen waarbij hij al zijn bedrijfsgeheimen prijsgeeft: helemaal volgens de principes van de blauwe economie, want sharing is caring. Sinds kort richt hij zich ook op de particuliere klant, onder andere met een webshop waar hij bijvoorbeeld een kweekset aanbiedt waarmee je thuis op het aanrecht je eigen oesterzwammen kweekt.
Het kan altijd duurzamer Het nieuwste toekomstproject van Rob Hermans is wederom ambitieus: het duurzaam verwarmen van het bedrijfspand door middel van een biomeiler. Dit systeem vangt de warmte op die vrijkomt uit compost. Die warmte wordt geproduceerd door de bacteriën die hierin zitten. De basis van zijn verwarmende composthoop is het uitgewerkte koffiesubstraat waar de oesterzwammen op groeiden. Dit substraat wordt vermengd met vochtige houtsnippers, zodat er voor bacteriën een aangename omgeving ontstaat. De waterslangen die hierdoor lopen, nemen de warmte van de bacteriën mee en staan in verbinding met de bestaande cv-installatie. Op deze manier hoopt Rob het pand zo’n 12 tot 20 maanden te kunnen verwarmen. Blijkbaar kan het áltijd duurzamer.
Meer informatie over de duurzame oesterzwammen van Rob vind je op www.zwamburg.nl.

Lasagne met oesterzwammen en belugalinzen

Vegetarisch kerstrecept van veggievariation.nl,  dé website voor groene foodies
Nodig voor twee kleine of één grote lasagneschotel(s)
Voor de saus:
• 45g boter
• 60g bloem
• 1 liter ongezoete plantaardige melk
• zout
•  3 tl provinciaalse kruiden (tijm, oregano, rozemarijn)
• versgemalen zwarte peper
• 500g (witte) champignons

Voor de vulling:
• 1 pakje lasagnebladeren
• 150g belugalinzen
•  200g harde Italiaanse kaas (bijv. Pecorino of Grana Padano)

Voor de topping:
•  150g oesterzwammen

Bereiding Voor de saus: Snijd de champignons in dunne plakjes en laat ze al omscheppend garen in een heel klein bodempje water. Ze zullen op een gegeven moment hun eigen bruine vocht loslaten. Hou dit vocht apart voor de saus. Smelt de boter en laat de bloem er al roerende zeker 5 minuten in garen. Leng al roerende aan met eerst het champignonvocht en later de sojamelk totdat er een redelijk dunne saus ontstaat. Breng deze op smaak met de kruiden en peper en zout. Voeg de champignonplakjes toe en zet apart.
Voor de vulling: Snijd de harde kaas in dunne plakjes en kook de belugalinzen in ruim water 10 minuten voor. Giet ze af. Leg een laagje saus op de bodem van de ovenschotel en bedek met lasagnebladeren. Leg op de lasagnebladen een laagje linzen, een paar plakjes harde kaas en een laagje saus. Herhaal met lasagnebladeren, linzen, kaas en saus.
Voor de topping: Scheur de oesterzwammen in lange stukken en verdeel deze over de bovenkant.
Bak de lasagne in 35 minuten in een voorverwarmde oven van 210 graden. Serveer met een frisse salade.

Wat vindt u van dit artikel?

De Krant van de Aarde is een positief en redactioneel onafhankelijk medium. Authenticiteit, innovatie en natuur zijn thema’s waar de krant voor staat. De krant biedt lezers inspiratie waarmee ze hun vanzelfsprekend duurzame leefstijl invulling kunnen geven. Terugkerende rubrieken zijn voeding, gezondheid, wonen, vrije tijd, cultuur en mode. Naast inspirerend is de Krant van de Aarde spraakmakend op het gebied van duurzaamheidskwesties.