Biologisch-dynamische wijnen: bijzonder smakelijk

Biologisch-dynamische wijnen: bijzonder smakelijk

Demeter wijn

Frank Rozendaal is wijngek en lekkerbek en oprichter van de webshops BiologischeWijnwinkel.nl. Van jongs af aan heeft hij liefde voor de natuur en lekker eten en drinken.

Tekst en beeld Frank Rozendaal, de Biologische Wijnwinkel

De wijngaard als organisme

Vertel tijdens een proeverij over biologisch-dynamische wijnen en steevast volgt deze reactie: eerst flink wat opgetrokken wenkbrauwen en daarna pure verwondering over deze manier van biologische landbouw bedrijven. Biologisch-dynamische wijnbouwers gaan nog verder dan hun “gewone” biologische collega’s. Ze baseren hun werkwijze op het antroposofische gedachtegoed van Rudolf Steiner en werken zeer nauw verbonden met de natuur én de kosmos. Ze zien hun complete bedrijf als één organisme en gaan er vanuit dat hemellichamen als aarde, maan, zon en sterren invloed uitoefenen op de groei van hun gewassen. Een gekke gedachte? Ik dacht het niet, maar op dit punt zijn de meeste wenkbrauwen vaak flink hoog opgetrokken.

Hocus pocus of gewoon heel logisch?

Die gezonde scepsis begrijp ik, want het klinkt allemaal wat onwerkelijk en zweverig. De stand van de maan en de sterren is voor velen al een ‘ver van mijn bed show’ en dan blijken die biodynamische wijnboeren ook nog eens bezig met preparaten in koehoorns en gemalen kiezels…. Dat klinkt als ware hocus pocus! Maar oordeel niet te snel. Proef een biologisch-dynamische wijn en je zult versteld staan van de kwaliteit en vooral de vitaliteit. Het lijkt of veel van deze wijnen vibreren. Mijn eerste biodynamische wijn maakte zo’n diepe indruk op mij dat ik als nuchtere ‘jongen uit de polder’ al mijn vooroordelen overboord heb gezet en ben gaan uitzoeken hoe die hocus pocus in elkaar steekt.

Hemellichamen en koehoorns

Eerst maar eens de hemellichamen. We kennen allemaal eb en vloed. Het water gaat omhoog en omlaag, vooral door invloed van de maan en een beetje door de zon. Dat de hemellichamen effect hebben op water, weten we allemaal. Bedenk dan dat planten – maar ook mensen en druiven – voor het grootste deel uit water bestaan en je kunt je voorstellen dat de maan en zon misschien ook effect hebben op levende organismen. De natuur doet veel met de stand van de hemellichamen. Vogels en bijen baseren er hun vlucht op. Wij mensen zijn daar los van, maar gelukkig hebben wij dan weer zoiets als een TomTom….

Dan de preparaten, de voeding voor bodem en plant. Conventionele landbouwers gebruiken daarvoor kunstmest op basis van nitraat. Biologisch-dynamische landbouwers gebruiken natuurlijke middelen als koemest en kiezel. De koemest wordt eind september, begin oktober in een koehoorn gedaan en begraven. De hoorn blijft daar gedurende de winter om de kracht van de aarde op te nemen. In april wordt ze opgegraven en in gedynamiseerd water, dat afwisselend links- en rechtsom wordt geroerd, opgelost en als bemesting gebruikt. Er ontstaat een stof die volgens de biodynamische wijnbouwers ‘levenbrengend’ is en die ze gebruiken om hun wijngaard te voeden.

Demeter wijn

Controle en keurmerken

Biologisch-dynamische wijnen herken je aan het Demeter keurmerk. Biodynamische bedrijven moeten allereerst voldoen aan de Europese richtlijnen voor biologische landbouw en aanvullend aan de wereldwijd geldende Demeter Standards. Lokale organisaties kennen per land de keurmerken toe. In Nederland doet Stichting Demeter dat.

Share This